Ziarul de Duminică

Blandiana: „Bagajul spiritual al emigranţilor, mai periculos ca terorismul”/ de Vasile Măgrădean

Blandiana: „Bagajul spiritual al emigranţilor, mai...

Autor: Vasile Magradean

01.04.2016, 00:05 199

Poeta Ana Blandiana a primit, joi, 24 martie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi a spus că mai periculos decât terorismul pentru definiţia şi supravieţuirea Europei e bagajul spiritual şi cultural al emigranţilor care vor înlocui cultura şi spiritualitatea europeană.

În cadrul unei ceremonii desfăşurate în Aula Magna, Ana Blandiana a primit titlul de Doctor Honors Causa al UBB Cluj-Napoca pentru excelenţa operei sale literare şi pentru calitatea civică a angajării sale în reforma societăţii româneşti, amândouă expresii ale unei voci singulare a culturii europene. Propunerea de acordare a titlului a venit din partea a trei facultăţi a UBB, cele de Litere, Istorie şi Studii Europene.

Ana Blandiana a vorbit, în discursul său, despre criza în care se află omenirea în momentul de faţă, susţinând că Europa îşi vede puse sub semnul întrebării toate principiile, care au făcut-o să fie ceea ce este, astfel încât „este obligată să se oprească din goana iraţională a profitului şi progresului, să tragă aer în piept şi să se judece, să se analizeze, să privească în trecut ca într-o oglindă retrovizoare pentru a putea înainta corect.”

„Nu este un secret pentru nimeni că epoca noastră seamănă izbitor cu cea de la sfârşitul Imperiului Roman. Acelaşi aer de sfârşit de sezon, de putere, de lume. Tot ce i se întâmplă Europei în ultima jumătate de an este, dincolo de motivaţiile de ordin politic, adesea oculte, un prilej de meditaţie asupra ei însăşi. Este evident că în implacabila ciocnire a civilizaţiilor, Europa pierde văzând cu ochii nu pentru că nu are resurse, ci pentru că nu are credinţă. Nu numai credinţa în Dumnezeu, ci pur şi simplu credinţa de a crede în ceva”, a mai spus Blandiana.

Potrivit acesteia, după ce ordinea europeană „va fi sfărâmată sub paşii milioanelor de emigranţi”, libertatea Europei va rămâne o formă periculoasă, cu un fond tot mai inexistent.

„Nu putem să nu recunoaştem că cel de-al treilea mileniu a început mai curând catastrofic. Abia începuseră să se estompeze ecourile nazismului şi comunismului, cele două atât de ruşinoase nebunii ale secolului al XX-lea, că o altă absurditate şi mai totală, terorismul, a inaugurat noul secol printr-o crimă fără precedent în istoria umanităţii, distrugerea turnurilor gemene. Zecile de atentate cu sutele sau miile lor de morţi nu reprezintă nici pe departe un pericol comparabil cu cel al înaintării lente şi insidioase a milioane de emigranţi ferm hotărâţi să nu se integreze şi care vor dizolva, din interior, cultura şi mentalităţile Europei secolului al XXI-lea, înlocuindu-le cu imperativele unor convingeri de tip medieval. Mai periculos decât terorismul pentru definiţia şi supravieţuirea Europei este bagajul spiritual şi cultural pe care îl aduc noii veniţi şi care, prin aplicarea libertăţilor europene şi prin dezechilibrul demografic fără speranţă dintre băştinaşi şi emigranţi, vor înlocui cultura şi spiritualitatea europeană”, a mai spus Ana Blandiana.

La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, mitropolitul Clujului, IPS Andrei, şi fostul preşedinte al Academiei Române, Ionel Haiduc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO