Ziarul de Duminică

Biografia unei stele/ de Ziarul de duminică

Biografia unei stele/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.08.2013, 23:50 94

Bogdana Darie

Tamara Buciuceanu

O viaţă închinată scenei

Editura Litera

„Cu siguranţă că Tamara Buciuceanu-Botez – scrie acad. Răzvan Theodoerscu în prezentarea cărţii -, cea pe care o iubim cu toţii, pe care am aplaudat-o de atâtea ori, profesoara «Isoscel» pentru generaţii de cinefili, eroina a zeci de piese unde inteligenţa, subtilitatea şi umorul smulg admiraţia unui popor întreg, este imaginea însăşi a firescului, a agerimii, a bunăcuviinţei aceluiaşi popor. Pentru doamna Tamara, sigur este că viaţa i-a fost teatrul, iar teatrul i-a fost viaţa. Aşa cum poate i-a menit-o de mult, de mult de tot «îngerul vestitor» de la Tighina.”

Cartea se datorează, după mărturisile actriţei, insistenţei nepotului său, actorul Mihai Constantin. „Eu vreau să spun că sunt obligată sufleteşte să mulţumesc la foarte mulţi oameni cu care am colaborat 63 de ani pe scenă. În primul rând, această carte se datorează insistenţei nepotului meu, actorul Mihai Constantin, care a spus «Te rog să te ocupi să scrii amintirile». Mi-a recomandat o  tânără actriţă, care se numeşte Darie Bogdana, şi i-a spus: «Scrii cartea». Şi mi-a scris-o.”

Printre capitolele din volum se regăsesc „Ucenicia artistică”, „Amintiri”, „Radioul - un mare prieten” sau „Marile creaţii artistice” în care actriţa povesteşte despre roluri pe care le-a făcut în „Chiriţa în provincie”, „Dimineaţa pierdută”, „Aşteptând la arlechin”, „Mamouret”, „Însemnările unui necunoscut”, „Titanic-vals”.
Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A frecventat cursurile Institutului de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi (1948-1951), transferându-se în anul IV la Bucureşti, unde a absolvit Institutul de Teatru, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu (1952). Actriţă cu o bogată activitate în teatrul dramatic şi în cel de operetă, dar şi cu o impresionantă carieră în televiziune, Tamara Buciuceanu-Botez, supranumită „Doamna comediei româneşti”, este una dintre reprezentantele Generaţiei de Aur a teatrului românesc.
A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giuleşti (actualul Odeon), cu rolul Marfa din „Makkar Dubrava”. De-a lungul celor 63 de ani de activitate a fost angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă (9 ani), a Teatrului Bulandra (până la pensionare). A colaborat cu Teatrul Naţional de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrul Naţional din Bucureşti şi cu cel din Iaşi. Numele ei este legat de un mare număr de spectacole.
Tamara Buciuceanu-Botez a creat personaje pline de culoare şi în filme.

Deţine peste 20 de premii pentru interpretare. La 4 aprilie 2002 a primit Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, la 5 aprilie 2004 i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar la 14 aprilie 2004 a fost distinsă cu titlul onorific de „Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti”. Actriţei i s-a înmânat Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008, fiind totodată protagonista unei proiecţii speciale a filmului „Cuibul de viespi”, producţie a anului 1987, în regia lui Horea Popescu, una din comediile spumoase ale cinematografului românesc. În 2012 a fost răsplătită cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate.
La 4 septembrie 2011, Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO