Ziarul de Duminică

Bienala buzoiana a artelor

Bienala buzoiana a artelor
29.10.2008, 15:42 136

Actuala editie a Bienalei buzoiene, cea de-a sasea, aflata inca in desfasurare in cochetele si primitoarele spatii de expunere ale Galeriei Filialei UAP din inima urbei, a primit oferta plastica a 202 creatori din toata tara. Cu peste 280 de lucrari de pictura, grafica, sculptura, arta decorativa si ambientala.

Din acest punct de vedere, editia precedenta batuse toate asteptarile, comparativ cu manifestari similare organizate in tara - Piatra-Neamt, Bacau, Oradea, Rm. Valcea, Arad, Targoviste - prin numarul foarte mare al protagonistilor si al lucrarilor expuse. De aceasta data, Bienala s-a distins din capul locului prin expresia ei calitativa, deosebit de valoroasa, si prin diversitatea remarcabila a genurilor si tehnicilor reprezentate, indeosebi la sculptura, arta sticlei si a ceramicii, tapiserie, arte ambientale, pictura si grafica monumentala. In consecinta, echipa curatoriala si juriul au operat o selectie anevoioasa, fiind constransi sa consimta asupra unui palmares mult mai bogat ca in alti ani, rezultat dintr-un numar considerabil de nominalizari la fiecare dintre categoriile premiale ce s-au instituit.
Drept urmare, fata de editiile anterioare, eforturile organizatorilor si ale sustinatorilor lor locali au fost concentrate spre recompensarea acestui inalt nivel valoric al creatiilor intrate in competitie. Pentru ca, trebuie reamintit, Bienala “Ion Andreescu” a artelor plastice contemporane are si o componenta concurentiala, dincolo de etalarea spectaculara, sub forma traditionalelor noastre “saloane de arta”, a ofrandelor creative ale artistilor contemporani. Nu numai a celor buzoieni, ci si a colegilor lor din toate orizonturile tarii.
Este motivul pentru care la actuala editie au fost oferite de patru ori mai multe premii decat la cele anterioare! Factor ce va spori in viitor atractivitatea acestei prestigioase manifestari artistice, in contextul in care oportunitati asemanatoare sunt tot mai firave si irelevante pe plan national. Bienala buzoiana a artelor a dobandit deja faima celei mai importante si mai consistente manifestari de gen de la noi din tara, in acest moment!
O expozitie ampla, cu numeroase puncte de seductie vizuala, dar si de reflexivitate, bogata in registre si rezolvari stilistice si tehnice, in care racordurile cu valorile traditiei si ale marii arte s-au armonizat incitant cu multitudinea de formule si viziuni moderne si postmoderne, unele foarte indraznete si spectaculoase, au constituit decorul viu si alert al inaugurarii Bienalei Andreescu de la mijlocul lui octombrie, la care au participat cateva zeci de privitori receptivi si buni cunoscatori ai fenomenului si actualitatii noastre artistice, in frunte cu primarul urbei si numeroase alte notabilitati locale.
Cum spuneam, au fost oferite nu mai putin de 11 titluri de recunostinta, pentru valoarea contributiei artistice din Salonul buzoian al artelor. Premiul Bienalei a fost atribuit pictorului si vitralistului Doru Rotaru; Premiul de excelenta al Salonului i-a revenit Marianei Voicu Grumazescu pentru tapiseria sa; Premiul Consiliului Municipal Buzau i-a revenit graficienei Anca Boeriu: Premiul Filialei Buzau a UAP l-a primit tanarul sculptor buzoian Stefan Lazarescu; Premiul Juriului Bienalei a fost atribuit tinerei graficiene bacauane Irina Murariu; Premiul Consiliului local pentru cultura, arta si patrimoniu l-a primit foarte tanara artista decoratoare buzoiana Diana Irimia, in vreme ce premiul pentru incurajarea creatiei tinere i-a revenit sculptorului Gabriel Mihalache. Premiile pe genuri artistice au fost cucerite, in ordine, de Letitia Oprisan (pictura); Mircea Vaida (sculptura); Mihaela Apostol (arte grafice); Dumitru Sorica (arte decorative si ambientale) pentru remarcabilul sau mozaic din marmura.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO