Ziarul de Duminică

Bătălii medievale, revoluţii, istorie în cetate. La Râşnov. Filme, cărţi, concerte şi conferinţe. Al cincilea an/ de Bogdan Hrib

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Bogdan Hrib

26.07.2013, 00:07 540

De 5 ani o echipă entuziastă (aş fi scris nebună de pasiune, dar parcă nu era prea elegant!) se zbate să organizeze la început de august FESTIVALUL DE FILM ISTORIC RÂŞNOV.

Râşnovul se identifică cu istoria cinematografiei româneşti, aici fiind locul în care s-au filmat o parte dintre marile producţii cu temă istorică.

Festivalul de Film Istoric Râşnov a apărut în anul 2009 tocmai din dorinţa valorificării unui capitol important din istoria cinematografiei româneşti. După patru ediţii, FFIR face parte din identitatea culturală a Râşnovului, oraşul care în ultimii ani a devenit o marcă inedită şi spectaculoasă în oferta culturală şi turistică naţională (cu un număr de peste 200.000 vizitatori pe an).

Fiecare ediţie are un concept clar şi abordează tematici istorice naţionale şi internaţionale corelate cu temele generale ale anului în curs. Programul cuprinde filme de ficţiune româneşti şi internaţionale, filme documentare, şcoală de vară pentru studenţi şi masteranzi, dezbateri, concerte, târg de carte şi expoziţii.

Pentru ediţia din anul 2013 (în perioada 2-11 august) se va desfăşura Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, sunt câteva evenimente istorice care constituie subiecte importante de dezbatere şi pot fi readuse în atenţia specialiştilor, a cinefililor şi a publicului larg:

- Anul 1968

- John F. Kennedy

- Legendele muzicii

- Medalion Amza Pellea

Se vor proiecta peste 40 de producţii cinematografice, filme artistice de lung metraj, precum şi documentare.

Program selectiv:

Vineri, 2 august 2013

20:00 Concert deschidere cu trupa Never Enough, Grădina Cetăţii

 

Sâmbătă, 3 august 2013

17:00 Biserica Evanghelică

Concert Ansamblul Baroc Transylvania (Cluj-Napoca)

Din Londra în Transilvania, străbătând Europa

Muzică veche din Manuscrisul de la Sfântu Gheorghe (1757)

 

19:00 Grădina Cetăţii

Concert European Contemporary Orchestra (Belgia, Franţa, Italia, România)

ECO / New Worlds Symphonies

 

Duminică, 4 august 2013

17:00 Biserica Evanghelică

Concert Dresden Freunde Quartet (Germania-România)

Zeiten-Brücken / Punţi peste vremuri – concert pentru patru voci, flaut şi orgă

20:00 Grădina Cetăţii

Concert Mircea Baniciu Band – selecţie cu cele mai frumoase piese folk

 

Joi, 8 august 2013

21:00 Promenada

Foley’Ala – proiecţie The Wind – silent screening, sound design, live scoring & foley

Un experiment cvasi-improvizat de (re)construire a coloanei sonore a filmului Vântul (SUA, 1928), regia: Victor Sjöström, cu Lillian Gish

 

Vineri, 9 august 2013

17:00 Casa de cultură

Concert Cvartetul de contrabaşi (Bucureşti)

De la Bach la Beatles & Metallica – legende din trei secole de muzică

 

Sâmbătă, 10 august 2013

18:00 Biserica Evanghelică

Concert Ilse Maria Reich (Landshut/Germania) & Jürgen Reich (Bucureşti)

Două generaţii în muzică – piese pentru flaut şi orgă

20:00 Grădina Cetăţii

Concert Mike Godoroja & Blue Spirit

Hippie cu diamante – spectacol concept: muzică live, poeme şi video art

 

Duminică, 11 august 2013

17:00 Casa de cultură

Concert Amir Heidarkhodaee (Iran) & Ati de Chile

Lazhward – Persian Afro-American Music InFusion

 

Şcoala de Vară ASTRA

Participanţi:

- 20 de studenţi si masteranzi;

- invitaţi speciali si oameni de cultură.

O parte dintre lectori şi conferinţele lor:

- Nicolae Pepene – Râşnov de la staţiunea climaterică la oraşul industrial

- Jiri Sitler (Cehia) – Primăvara de la Praga

- Lavinia Betea – Ceauşescu în contextul august 1968

- Adrian Cioroianu – Un secol de istorie pentru România

- Tudor Caranfil – Amza şi filmele lui

- Oana Pellea – Posteritatea lui Amza

- Toader Paleologu – 1968, Revolutia culturală in Franta

- Michel Thomas Penette (Franta) - 68 in Paris, from films to reality

- Georgeta Filliti – Războaiele Balcanice

- Apostolos Patelakis (Grecia) – Regimul Coloneilor in Grecia

- Nicolae Ecobescu – Criza rachetelor din Cuba

- Cosmin Budeancă – Cotidianul de detentie in anii '60

- Mihai Răzvan Ungureanu - Două caractere: Martin Luther King si Bobby Kennedy

- Sergiu Celac – Asasinarea lui JFK

- Sever Voinescu – JFK, mostenire şi mit

- Liviu Tofan – Romania, un caz aparte al Războiului Rece

şi alţii.

 

O carte ca un buchet de amintiri ale… Mafiei Irlandeze, porecla consilierilor apropiaţi ai lui JFK

Volumul se va lansa la festival în cel de-al doilea week-end cu participarea unor oaspeţi de seamă. Nu-I divulgăm pentru a păstra surpriza. Cartea Jack Kennedy – ENIGMELE UNUI EROU de Chris Matthews (512 pag., 14 x 20,5 cm., traducere de Monica Ramirez şi Adina Sinculeţ, ediţie îngrijită de Bogdan Hrib), anunţă şi lansarea unei noi edituri, Mioritics. Dar despre editura Mioritics vom vorbi altă dată.

„Preşedintele John Kennedy este un simbol în America, în special pentru membrii generaţiei mele, aşa numita generaţie <<baby boom>>, născută după cel de-al Doilea Război Mondial. Orice american îţi poate spune cu exactitate unde era şi ce făcea în momentul în care a aflat despre asasinarea lui, de la care se împlinesc exact cincizeci de ani în luna noiembrie.

În excelenta lui carte, Jack Kennedy – Enigmele unui erou, Chris Matthews surprinde calitatea misterioasă a lui Kennedy, pe de o parte playboy-ul bogat şi pe cealaltă liderul studios şi profund, chiar curajos, care s-a opus militanţilor Războiului Rece pentru a ne întoarce de pe drumul Armagedonului în timpul Crizei Rachetelor Cubaneze din 1962. Chris Mattews a încercat imposibilul, şi anume să-l demitizeze pe cel de-al 35-lea preşedinte al Americii.

Pentru mulţi dintre noi, preşedintele Kennedy va rămâne mereu eroul idealizat al muzicalului de pe Broadway, Camelot, inspirat din mitul Regelui Arthur. Mulţi dintre noi am fi de acord cu văduva lui: <<Să nu fie uitat, că odată a fost un loc, pentru un scurt moment strălucitor, care se numea Camelot.>> Îl idealizăm şi noi, precum o făcea şi ea: <<Vor mai fi şi alţi preşedinţi renumiţi, dar nu va mai fi niciodată un alt Camelot... nu va mai fi niciodată aşa.>> (…) Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA în România (2009-2012), în prefaţă.

Fragment din volum:

„A fi preşedintele Americii în acel moment al istoriei însemna să te afli în permanenţă pe muchia prăpastiei. Cea mai profundă frică a lui Jack Kennedy era ca nu cumva să facă un pas greşit, ceea ce avea să ducă la distrugerea Statelor Unite. Şi când privea lumea de dincolo de Washington, ceea ce vedea era un singur loc – Berlinul de Vest – care, într-o clipită, ar fi putut oferi contextul necesar. Echilibrul dintre cele două superputeri era acum atât de precar încât nu era nevoie decât de o mică scânteie pentru a se dezlănţui infernul. (...)

Bobby Kenendy a oferit cea mai corectă evaluare privind acţiunile fratelui său. <<Lecţia finală a crizei rachetelor cubaneze este importanţa încercării de a ne pune în locul celeilalte ţări. În timpul crizei, preşedintele Kennedy a petrecut mult timp încercând să determine efectele pe care un anumit curs al acţiunii le-ar fi avut asupra lui Hruşciov şi a ruşilor. Preşedintele Kennedy a înţeles că Uniunea Sovietică nu-şi dorea de fapt un război.>>

Detaşarea lui a fost cea care ne-a salvat. Un alt bărbat ar fi reacţionat prin forţă, aflând de trădarea sovieticilor. S-ar fi avântat în dreptatea cauzei, stârnit de zăngănitul săbiilor. Jack a rezistat. Nu a fost influenţat de emoţiile celor din jurul său. Îşi cunoştea drumul şi i-a rămas fidel. Slavă Domnului. Băiatul care citise singur despre eroii istoriei, făcea acum parte dintre ei. O făcuse nu câştigând un război, ci prevenind producerea unuia mult mai îngrozitor decât şi-ar fi putut imagina orice lider din trecut.”

 

Despre autor

Chris Matthews (n. 1945), journalist şi comentator politic american, din 2002 gazda emisiunii The Chris Matthews Show, produsă de NBC. Atunci când a sosit în Washington DC a lucrat ca ofiţer de poliţie pentru Poliţia Capitoliului. Apoi a fost membru în staff-ul a patru congresmeni ai Partidului Democrat. A scris discursuri în perioada Administraţiei Carter. Între 1997 şi 1998 cercetările sale în Arhivele Naţionale au scos la lumină o serie de înregistrări ale preşedintelui Nixon. Este căsătorit şi are trei copii

 

Pe lângă lansarea volumului pomenit, vor avea loc prezentări de carte semnate de Monica Ramirez, Anamaria Ionescu şi Răzvan Dolea. Vor fi expuse peste 500 de titluri, cu preţuri omeneşti, de vacanţă...

Aşadar la început de august film istoric şi târg de carte, conferinţe şi expoziţii, toate între zidurile Cetăţii Râşnov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO