Ziarul de Duminică

Avi Shlaim - Lion of Jordan: The Life of King Hussein in War and Peace

Avi Shlaim - Lion of Jordan: The Life of King Hussein in War and Peace
16.09.2008, 17:11 47

La 19 septembrie 1970, regele Hussein a cerut ajutor militar Israelului impotriva fortelor siriene, care sustineau gherila palestiniana din Iordania. Gestul, de neinchipuit pentru un lider arab, survenea in contextul uneia dintre cele mai puternice crize cu care s-a confruntat suveranul hasemit.
La 17 septembrie, feddayinii palestinieni, care controlau importante parti din regat, au intrat in conflict deschis cu armata iordaniana. Golda Meir, premierul israelian, nu a dat unda verde interventiei, dar Frontul Popular de Eliberare a Palestinei a acuzat oricum Israelul ca ar fi furnizat arme Iordaniei. Chiar fara ajutor, trupele iordaniene au reusit sa provoace pierderi grave in randul palestinienilor, declansand o represiune sangeroasa, cunoscuta sub numele de “Septembrie negru”. Episodul arata ca “este dificil sa fii rege” (titlul unei carti publicate chiar de regele Hussein in 1962), mai ales daca esti suveranul unei tari din Orientul Mijlociu, inconjurata de state mai puternice. Considerat drept descendent al profetului Mahomed, Hussein al Iordaniei s-a nascut la Amman, la 14 noiembrie 1935. Dupa ce a urmat scoala islamica din Amman si Victoria College din Alexandria (Egipt), printul si-a continuat studiile in Marea Britanie, la Academia Militara din Sandhurst. La varsta de 15 ani, Hussein a fost martorul asasinarii bunicului sau, regele Abdallah, fondatorul Regatului hasemit, ucis in 1951, la Ierusalim, pentru ca era adeptul dialogului cu statul evreu. Hussein a urcat pe tron la 11 august 1952, devenind rege cu putin inainte de a implini 17 ani, dupa ce tatal sau a fost indepartat de la putere. Tanarul monarh harazit cu farmec si curaj a fost permanent obligat sa lupte pentru a-si salva regatul. De altfel, intreaga sa viata a fost marcata de tentative de asasinat si de comploturi. Regele a reusit insa sa supravietuiasca si razboaielor israeliano-arabe si a semnat pacea cu Israelul, in 1994. Dupa moartea sa, survenita in 1999, a ramas in constiinta publica drept un om al pacii in Orientul Mijlociu.
Un asemenea destin merita o carte pe masura. Accesul la documente oficiale, interviurile cu Shimon Peres, Yitzhak Rabin si cu regele Hussein insusi i-au permis istoricului israelian Avi Shlaim sa prezinte onest, inspirat si convingator biografia si activitatea celui supranumit Leul Iordaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO