Ziarul de Duminică

AVANPREMIERA / Mafalda

AVANPREMIERA / Mafalda

Fotografia autoarei: de Alex-Zsolt Hegedus

03.11.2009, 14:17 179

Nuvela se concentreaza in jurul unui personaj principal, Adina,o "clarvazatoare" aproape perfecta, Mafalda zilelor noastre.Destinul celorlalte personaje, momente-cheie din realitateapostdecembrista romaneasca, ganduri ascunse si sentimentenedefinite, tot ceea ce se poate sti din "viata" fictionala a celorcare intra in contact cu ea se dezvaluie pas cu pas cititorului.Surpriza o constituie chiar destinul Mafaldei, o necunoscuta pentruea, dar pe care Cristina, nepoata care ii mosteneste "darul", ilpoate descifra.
Ioana Dragan, scriitor si jurnalist, nascuta in 1969 la Bucuresti,licentiata in Litere a Universitatii Bucuresti, este doctor inFilologie (2001). Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din1998. Din 1995 este jurnalist cultural la Televiziunea Romana, cu oprezenta constanta in media culturala de televiziune siradio.
A publicat volumele: Vietati si femei, Povestile Monei, Romanulpopular in Romania. Literar si paraliterar, Bibliotecile dinoglinda. Ex libris de scriitor.


-  Si ai ramas si tu singura, Adina?
Saracul nenea Tibi, fost inginer in industria lemnului, la pensiede cand il stia Adina si pe care, cand si cand, da' parca tot maides in ultima vreme, il mai invita la masa in cate-o duminica, eracele mai singur om pe care il vazuse vreodata, atat de singur incatnici macar el nu isi mai dadea seama. Nu fusese niciodatacasatorit, nu avea copii si nici nepoti, un frate din cei trei pecare ii avusese murise tanar, altul in urma cu cativa ani, iaraltul, cel mai mic, disparuse pe vremea lui Ceausescu prin Africaneagra, unde lucrase cu contract si se facuse pierdut in junglaintr-o buna zi, nu mai stia de el nenea Tibi nimic nimic, iar Adinacare stia... ca hahalera asta de frate nu a pierit, vezi maiculitadraga, in coltii crocodililor, asa cum credea nenea Tibi, urmarindfilme de aventuri pentru copii la televizor, e mare om de afaceriacum dupa Revolutie, cu cont serios in bancile somaleze orilibiene, moas-sa pe gheata... nu vroia sa-l amarasca pe nenea Tibisi sa-i spuna ca africanu' venise, sa fie el sanatos si sa nu iimai poarte de grija, de vreo trei ori prin Romania si nici macar nuse obosise sa vada daca mai traieste ori daca mai are nevoie deceva bietu' nenea Tibi.
Care nu ducea lipsa de bani si nici de sanatate la cei aproape 80de ani, se tinea foarte bine chiar, nu se plangea de nimic si iiplacea sa toace presedintele, ceva de spaima lumii! De la Ceausescuincolo, unu' n-a scapat! Ca impuscatu' a fost un paronoic bolnav dediabet, prostit de Elena, un cizmar smecher care avea el ceva incap, dar care-a innebunit si si-a meritat soarta cu varf si indesatpentru anii de frig si de foamete cu care a chinuit poporul asta demototoli care nu s-a revoltat cu macar cativa ani inainte, sa fiprins si el, nenea Tibi, o pensie mai de doamne ajuta, noroc ca nuii trebuie nimic de imbracat si mai cu seama nicio mobila, ca doarpe toate si le facuse singur in fabricile in care a lucrat inaintede asa zisa revolutie care ne-a procopsit si cu o banda depresedinti, unu' si unu', pe toti mi ti i-a luat la refec, dar vezitu, Adina, dac-as fi avut ceva bani, as fi calatorit si eu, sa vadmacar Londra si Parisul! Ce noroc pe Cristinica, ce noroc!
Norocu lu' ala cu coarne, asta e norocul Cristinei, stii matalevorba aia a noastra, fa-ma mama cu noroc si arunca-ma in foc!
- Lasa, nenea Tibi, zau si matale, ca acum ne egalizeaza pensiileastia si o sa putem calatori, vize nu ne mai trebuie, ne suimamandoi in tren si descalecam pe sampelize! il incuraja razand,Adina.
- Champs-Elysées! Te credeam fata desteapta, Adina, pronunta calumea, nu ca toate toapele astea ajunse senatori si deputati!
- Da' ce, nenea Tibi, eu sunt parlamentar? - il impungea ca sa-lintarate nitelus Adina, turnandu-i un paharel de visinata. Mosu'atata astepta, nevorbit, saracu', cu zilele, se pornea pe o tiradade zile mari la adresa presedintelui pe care il facea albie deporci, cu tot trecutul lui de marinar si cu viitorul mandat pe careAdina il dadea ca sigur de cand l-a vazut prima oara in campaniaelectorala.
- Da' tu de unde stii, mai Adina, ca il mai aleg astia inca o datape pisicheru' asta, de unde te pricepi tu la politica si cum de lestii tu, femeie, pe toate? Ca mie mi-ai zis, acum cativa ani, ca sajoc la loto si sa ma las de Caritas ca pierd banii si nu zici cate-am ascultat si am castigat in duminica aia de mi-am luattelevizorul asta la care acum scuip intruna la toate hahalereleastea de ne conduc pe noi!
Statea cu drag de vorba cu nenea Tibi si n-avea nicio emotie cu el,o s-o ingroape pe ea, Adina, si abia atunci o sa-i planga in pumnide mila, ca nimeni nu o sa-l mai cheme la masa si o sa-l uite siDumnezeu in casa, singur pe lume, cum este, iar moartea il va ocoliosandindu-l sa traiasca un record de varsta uitat de GuinessBook!
- Da, nenea Tibi, mi-e greu fara asta mica, mi se rupe sufletul dedorul ei si ma perpelesc ca un peste pe uscat cu gandul la ce-i edat sa sufere, atat de tanara, mai intai din cauza mama-sii care-os-o bage in necaz si apoi din cauza marelui actor care i-a pustiitsufletelul ei de caprioara!
E grea afurisita asta de singuratate, grea precum lespedeamormantului, de ce s-o uita asa la mine mosu' asta de pe alta lume,ce? mi-a iesit vreun corn in frunte?!
- Esti obosita, Adina... ma duc si eu acum in cutia mea, saru' manapentru masa! N-am mai mancat un ostropel de nu mai stiu cand, satot fie cinci ani, si cred ca tot la tine, sa-ti dea Dumnezeusanatate!
Arata groaznic, palida, nedormita, imputinata si lipsita de chef,vezi, fetito, ce inseamna sa fii singur pe lume, eu m-am tabacit caun geamantan uzat, tot vorbind cu gandurile mele care prind viatain fumul asta nenorocit de tigara si tot am zile cand innebunesc incasa de singuratate, da' tu nu esti invatata ca n-oi fi avand tubarbat, da' uite ca mai era fata asta langa tine, care s-a dus inlumea larga si a uitat de tine...
Nu, nenea Tibi, nu a uitat, ii raspundea in gand Adina, e cu gandulmereu la mine si imi poarta de grija, doar ea e singura care stiece o sa se intample cu mine si cand o fi sa ma duc si eu langaDoru, acolo sus, unde ne e harazit poate sa ne mai intalnimvreodata...
- Mai stai, nenea Tibi, hai sa vedem stirile impreuna, poate ne maimareste pensiile astea cu zece lei pe luna, sa ne imbogatim cu uniaurt in plus... Iaurt cu fructe!
Nenea Tibi doar atata asteapta, sa injure guvernul la televizor,cea mai buna siesta dupa ostropelul asta fantastic al Adinei care,ii e limpede acum lui nenea Tibi, o ia razna daca nu se intoarcerepede asta mica acasa.
- Iar se cearta astia ca la gura cortului, auzi, cica presedinte,cica premier... cine a ajuns sa conduca tara asta, mai fata, ti seface parul maciuca! Nenea Tibi se freca pe chelie si se perpelea pefotoliu.
- Ce-a zis ministrul sanatatii? Ca n-am auzit din bucatarie...curgea apa tare, am pus de-un ceai... ne compenseaza sau numedicamentele luna viitoare?
- Mai Adina, asta, ministru', zici ca da coltu' maine, uite cumarata, Doamne fereste! Le compenseaza doar pe unele, nu pe toate,cum sa poata asa ceva, trebuie sa ia in calcul si spaga lafarmacista si cat castiga ei la licitatii, naiba sa-i ia de hotiihotilor! Auzi, da' tu l-ai vazut pe asta cum s-a uscat? Ce-o fipatit omul asta de s-a maruntit asa? Si daca e doctor, bascaministru, de ce nu s-o cauta de sanatate?!
Cancer pulmonar si metastaza osoasa, nenea Tibi! Nu s-a declansatnimic inca dar, la anu' pe vremea asta, parasuta pentru care si-alasat nevasta domnu' ministru ii face parastas de patruzeci dezile... Adina isi aminteste ca prin ceata ca i-a zis boului asta dedoctor ajuns un ministru de toata jena ca sa nu mai fumeze atat, safie ani buni deja de cand ii semnase el dosarul pentru pensie siiata ca firul ajunsese la sfarsit, la sfarsitul ala pe care domnu'doctor, actualmente demnitar, viitor locatar la Bellu nu il stiedeocamdata, preocupat de ce medicamente mai scoate si mai adauga pelistele astea infernale cu care au zapacit populatia.

•••
Nenea Tibi nu-si putea reveni si parca intinerise, tot asteptand-ocu nerabdare pe Adina sa plece si sa se intoarca de la Cotroceni.Avea geamurile la strada si o pozitie de panda fantastica. Sa-l fivazut la revolutie cum comenta evenimentele din spatele perdelei,nimic nu-i scapa, era un cetatean vigilent! De-aia se si opusese,cu pretul platirii unei sume duble la intretinere, ca panoul uriascu reclama aia stupida la nu stiu ce detergent te spala si te lasafara pete sa-i acopere lui vederea in intersectie. Se certase pechestia asta cu tot blocul care insista si cu vecinii de-o viata,da-o-ncolo, nenea Tibi, din cauza matale sa sufere tot blocul, darnenea Tibi, nu si nu, nimeni sa nu-i acopere fereastra, atiinnebunit cu totul, v-a luat mintile pentru cateva milioane, sastam fara lumina ca la-nchisoare, o data cu capul! Cine sa vadatoate accidentele cu toti descreieratii astia si bolizii lor,pentru care n-am mila Adina, sa se faca bors, mama lor de beizadelevitezomane, cine sa vada, daca nu nenea Tibi, insomniac, bataileintre gastile de cartier, auzi tu, cum le zice acum la totivagabonzii buni sa-nfunde puscariile, doar ca si asta e tot pebanii nostri, cine s-o vada pe proasta asta de la opt cum segiugiuleste cu altu' decat tampitu' de barba-su care cara la sacosisi bate si covoarele dupa servici, iar parasuta se curvasaresteprin parcari, hai mai, nenea Tibi, acum vrei si matale sa le stiipe toate?
- Adina, eu am nevoie de certitudini, la anii mei, sa vaz eu cuochii mei ce face populatia, ce, eu stiu ca tine totul far' sa mauit macar?! Tu n-ai nevoie, le ghicesti si le zici de toate sepotrivesc. Iata ca acum ai ajuns ce neam de neamul tau n-a visat,oracol la Cotroceni! Hai ca ti-a venit masina, esti gata?
Gata, cum nu, primise telefon de dimineata, sambata era o zi bunapentru domnu' presedinte. O secretara, de fiecare data alta, o sunasambetele mai cu seama si uneori si duminicile catre seara, doamnaAdina, puteti si astazi, da, pe la zece fara un sfert, trimitem omasina, sa coborati dumneavoastra, sigur ca da, negresit, la faraun sfert, nenea Tibi era in post de pe la si jumate, zarea masinade cum facea coltul si imediat suna la usa ei, tremurand de emotieca o sa intarzie si nu se face, o grabea si o baga intr-un soi detransa si cat lipsea nu se dezlipea de perdea decat pentru a seplimba prin sufragerie ca leul in cusca. El ii deschidea usa lalift cand o aducea inapoi masina si, dup-aia, instalat cu ocafeluta cu lapte in fata, pe canapeaua Adinei, asculta povesteazilei cu sufletul la gura.
Palpitant!
Ce-ai vrut sa zici ca totul se sfarseste, Adina, o intrebase primullucru presedintele la prima lor intalnire, la cateva zile de lamitingul cu bucluc.
Tot asa primise intr-o dupa amiaza un telefon ciudat si neasteptat,care asa de tare o emotionase si o daduse peste cap, de trebuisenenea Tibi, intamplator invitat la un paharel de visinata, sa-iaduca un extraveral de la el din farmacie, cum glumea, ca nefiindbolnav de niciun fel, normal, avea medicamente pentru toate in treidulapuri din bucatarie, ce e Adina, ce-ai patit, fato, s-a-ntamplatceva cu Cristina, ce e? Nu, nenea Tibi, Cristina e pe Mediterana,nici-o Cristina, ma cauta presedintele!
In septembrie sunt alegeri si presedintele alearga clar dupa inc-unmandat, ca nu se potoleste neam, comenteaza nenea Tibi, sa mai lasesi pe altul, care altul, nenea Tibi, care, ca nu se profileaza, e,nu se profileaza, nu se lasa dumnealui, ma, asta e-o tara in carenumai cu picioarele inainte se paraseste hardughia, sunt interesemari la mijloc, nenea Tibi studia toate ziarele, sondajele sicompara analizele, ce-l intereseaza, tu, Adina, pe presedinte, dacamai iese sau nu inca o data? Bai, io nu-s Casandra ca tine, da' bagmana in foc ca iese, mai, ca suntem un neam de tampiti, ce el seteme ca nu?
- Dar nu asta e problema, nenea Tibi...
Intalnirile decurgeau dupa acelasi protocol. Presedintele, vesel sidistractiv, intra pe usa si da-i cu amintirile de tinerete, ca cefrumos se traia pe atunci, ca toate furtunile de pe mari si tari nuse compara cu marasmul de azi, ca Bucurestiul de odinioara s-a duscu o generatie intreaga, si ce frumos mai canta, mai, Doru al tau,cine-a pus carciuma-n drum, ala n-a fost om nebun, s-a terminat sicu localurile alea faimoase de prin cartierele de casute mici cucurte si veranda, va e dor de tinerete, domnu' presedinte, asta e,s-a dus cum se duc toate, Adina, mai bine, zi ce ma fac cu astia dela stanga si cu astia de la dreapta, ia zi, asta are coaie,iarta-mi exprimarea, sa faca o grupare? Adina, care habar n-aveadespre cine e vorba, am nevoie de imagini, de fotografii macar,presedintele dadea drumul la televizor, avea zeci de inregistrari,si Adina incepea sa zica, nu stiu inca, e neclar, dar sa stiti caacasa nu e bine, are amanta in Parlament si-si bate joc de sotie deani buni, sta proasta si-l asteapta cu temele copiilor sa i learate ca sunt de nota zece, degeaba, are o duduie roscata,consiliera ceva care nu se lasa pana nu-l vede divortat, o sa aibanecazuri mari! si asta, nota presedintele, cum sta cu afacerile,acu' bine, dar peste cateva luni, pierde tot, stiti sidumneavoastra cum e cu jocurile de noroc, se duce naibii toataaverea, nu contati. Hai, nu-mi zice ca si asta falimenteaza ca mapui pe ganduri, ma, ce-a fost, mai, in capul baiatului ala saracu'de s-a-nsurat cu tine, radea presedintele, io nu te-as fi luat denevasta ca mi se facea frica, asta n-are probleme cu banii si nicicu familia, totul e sudat bine, da' transpira in exces si i seusuca gura, coma diabetica nu peste multa vreme si-l vad intins lapat, nu stiu daca scapa, nu cred!
- Stii ce nu-nteleg eu, Adina? - se intriga nenea Tibi. Ce-lintereseaza pe presedinte toate astea, ca pe cutarica il insalasotia si ca pe neica nimeni asta ajuns ministru il pastereanimarea, el nu vrea sa stie, de fapt, ce-i cu el si cucampania?
Nenea Tibi murea de curiozitate, ca, spune, tot asa degajat e si inparticoler, rade mult, nu, hai mai Adina, zi-mi si mie, te trateazacu ceva, fumeaza, ce face, sta picior peste picior si te ascultacum ii indrugi tu una alta, ii trage si el cate una mica? Ce face,domnu' presedinte? Ce sa faca, nenea Tibi, zau daca nu mi-ai facutcapu' calendar cu intrebarile matale, esti mai curios ca o fatamare, sta pe scaun, fumeaza ca un sarpe, de face nor in jurul lui,nici nu-i vad bine fata, eu imi spun povestea si el ba rade, base-ntristeaza, mai vorbim de Doru, apoi, multumesc, Adina, asa o ficum zici tu, da', tot n-am inteles, ce se termina la mine, mandatulasta, domnu' presedinte, atat, ca ce sa-i mai zic si de altele? Cami-e si frica, nenea Tibi, acolo totul e ascultat, inregistrat,nu-i scapare, da' ia, zi, mai femeie, mai ies o data, ca doar veziasta, m-alege populatia inca o data, e complicata viata asta, nustiu ce sa zic, azi e mare ceata, vedeti ce faceti si cum learanjati pe toate, da mai uitati-va cu atentie de jur imprejur sichiar si-n propria casa, e multa incalceala, dar sa avetiincredere, domnu presedinte, in popor... adica, fa-ma sa-nteleg,Adina, tu i-ai spus presedintelui pe ocolite ca se termina totul cumandatul asta, esti nebuna, nenea Tibi era revoltat. Pe ce tebazezi tu ca nu mai iese, si-apoi, chiar daca o fi sa fie asa, desieu nu cred odata cu capul, de ce i-ai spus, las sa aiba elrevelatia la votul prostilor astora de se duc si pun stampila defiecare data, far' sa gandeasca, eu cred ca ne mai joaca dumnealuiintr-o hora infocata, cu tot neamul, inca patru ani, daca nu chiarcinci... Daca te-aresteaza si te gaseste Cristina la mititica? Sidaca te ia pe tine, o sa ajunga si la mine, ca doar astia stiu casuntem in vizite, nenea Tibi, ai inceput sa fabulezi, te creziBond, astea sunt consultari inofensive, hai ca m-ai facut sa sirad.
- Consultari la Cotroceni! Esti pericol national, Adina! Parereamea e ca te joci cu focul...


Din volumul cu acelasi titlu in pregatire la EdituraAllfa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO