Ziarul de Duminică

Automedicaţia – cum să te îmbolnăveşti cu medicamente/ de Anca Nastasi

Automedicaţia – cum să te îmbolnăveşti cu medicamente/ de Anca Nastasi

Automedicaţia – cum să te îmbolnăveşti cu medicamente/ de Anca Nastasi

Autor: Anca Nastasi

26.05.2011, 23:21 2131

Suferim de o boala incurabila: automedicatia! Anul trecutromanii si-au cumparat medicamente de 2 miliarde de euro, iar 3sferturi dintre ei le-au inghitit fara sa intrebe medicul. Multisi-au distrus rinichii si mai supravietuiesc doar cu dializa, uniiajung pe moarte la urgente, altii isi provoaca alergii periculoasesi multi parinti isi nenorocesc copiii crezand ca-i vindeca.

Suntem experti in fotbal si-n politica, de ce nu ne-am pricepesa ne si tratam!? Pe acest principiu romanul inghite pastile cunemiluita si se pricepe de minune sa-si faca rau! Frica de doctor,lipsa timpului sau a banilor, lipsa educatiei au efecte cumplite inRomania: antibioticele nu mai reusesc sa invinga boala, bolnaviiajung pe moarte la spital, parintii ajung sa-si ucida copiiicrezand ca-i vindeca. Medicii atrag atentia ca suntem campioni laautomedicatie gresita.

Daca vrei sa afli totul despre un roman din clasa medie,convinge-l sa-ti arate sertarul lui cu medicamente. Primul siultimul studiu facut in Romania pe problema automedicatiei arata ca73% dintre romani isi administreaza singuri medicamente. Si caaproape toate femeile fac asta - 82% dintre ele. Barbatii sunt cevamai moderati, dar si asa peste jumatate dintre ei - 63%, iaumedicamente fara sa mai ajunga la doctor. Potrivit unui studiueuropean, romanii inghit de doua ori mai multe medicamente farareteta, decat media tarilor din Europa. E evident ca in Romania,automedicatia este principala metoda de vindecare.

Cine ia pastile fara sa meara la doctor: 73% dintre romani; 82%dintre femei; 63% dintre barbati. Sursa: Funtadia Ozone 2008/GFK.Romanii cumpara si inghit de 2 ori mai multe medicamente decatmedia europeana. Cred ca automedicatia ii va scapa usor si ieftin.O cutie de antibiotice nu costa mai mult de 20 de lei. Dar in locsa-i puna pe picioare, boala li se agraveaza. Si, pana la urma,costul tratamentului se inzeceste: salvarea, consultul de urgenta,trimiterea la un spital, consultul de acolo, radiografia si, insfarsit, noul tratament.

Pagubainvizibila, dar uriasa, se produce in timp. "In ultimii 30 de anis-au folosit fara discernamant antibioticele, spune porf dr. MihaiVoiculescu, seful Clinicii de Gastroenterologie a InstitutuluiFundeni. Au aparut tulpini de germeni rezistente la toateantibioticele uzuale, iar cateva familii de microbi sunt rezitentela oricare dintre antibioticele pe care omenirea le-a inventat panaacum. Pneumococii au devenit rezistenti la penicilina de peste 30de ani, am trecut la o a doua clasa de medicamente - cefalosporine,au devenit rezistenti si la cefalosporine, in momentul de fatapentru un pneumococ trebuie sa lucram cu o combinatie de douaantibiotice!"

E o competitie contra cronometru intre virusuri, bacterii pede-o parte si cercetatori pe de cealalta, iar romanii tin cu"dusmanul" fara sa-si dea seama. Iau antibiotice cu pumnul - indoze gresite, si nu reusesc sa omoare nici stafilococii, nicipneumococii, nici streptococii, nici microbii. Ce nu te omoara, teface mai puternic. Si uite asa, o boala tratata cu o doza preamica, naste un microb si mai rezistent. Alti oameni se molipsesc sidegeaba se mai trateaza cu doza corecta din acel antibiotic,fiindca microbul a devenit imun.

Arata-mi un farmacist care nu s-a lasat macar odata induplecatsa vanda fara reteta. Doza de urgenta pentru 24 de ore este legala.Romanii n-au nici o piedica in a-si procura antibiotice.

La fel de grav este ca si medicii prescriu antibioticul fararemuscari. Putini sunt medicii care evita antibioticele, suntconsiderati rai si nemilosi. In fata lor, pacientul roman se simtetras pe sfoara, nedreptatit.

Clientul nostru, stapanul nostru. Daca medicul nu-ti face peplac, il schimbi! Dar pana gasesti unul "mai pe gustul tau", itiaplici o "re-medicatie" - un fel de automedicatie cu un antibioticprescris de medic mai demult. Chiar daca raceala de acum are altacauza: de exemplu un virus. Ce nu stim este ca antibioticul nudistruge doar bacteriile "rele", ci si pe cele bune, care nu mailupta cu boala.

Singurul mod in care poti sti ce antibiotic ii vine bolii de haceste antibiograma. O analiza pe secretii din zona infectata. Esfanta! Probele sunt tratate in laborator cu mai multe medicamente,iar medicul vede exact ce antibiotic a omorat bacteria care te-aimbolnavit pe tine. Dureaza 2 zile, dar prescriptia merge la sigur!De aceea, farmacistii nu vorbesc de antibioticul mai slab sau maiputernic - ci de cel mai precis. Pentru copii, antibiograma egratuita - e drept, in limita fondurilor alocate de Casa deAsigurari. Si totusi, doar 20% dintre pacientii romani ajung lafarmacie cu antibiograma facuta. Majoritatea medicilor se bazeazape experienta si intuitie atunci cand prescriu.

Anul trecut romanii au cumparat peste 400 de milioane de pastilede antibiotic si au bagat in conturile companiilor farmaceuticepeste 126,8 milioane de euro. Neoficial, estimarile arata cajumatate din vanzari s-au facut peste mana medicului, farareteta.

Cumparatorii afla prea tarziu ca antibioticele au efectesecundare sau reactii adverse periculoase: unele slabesc auzul,altele nu isi fac efectul daca bolnavul mananca lactate, alteleopresc cresterea, ori provoaca alergii - singure, sau combinate cualte medicamente. Unii ajung la spital in soc anafilactic: adica pemoarte: nu mai pot respira, delireaza, chiar lesina, iar tensiuneale scade inspaimantator.

La clinica de alergologie din Iasi vin des romani care au fostpe moarte din cauza medicamentelor. Acum isi fac teste, ca sa aflece medicamente mai pot lua. In fiecare zi, in fiecare spital, aparecel putin un pacient intoxicat cu medicamente.

Si clinica de medicina interna Fundeni e plina de oameni caresi-au distrus viata cu medicamente: de la hepatita medicamentoasa,pana la ficat si rinichi care au nevoie de transplant.

Unuldin 5 bolnavi de ciroza hepatica se intoarce la spital din cauza cas-a tratat gresit. Bolnavii dependenti de medicamente diureticesunt si ei clientii casei.

Spitalele sunt pline de cardiaci care au luat dupa urechemedicamente pentru forta de contractie a inimii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca majoritatearomanilor mor din cauza bolilor cardiovasculare. Si trag in josmedia europeana, care este de doar 37%. Adica in tarile mai bogate,oamenii se trateaza corect si nu mai mor din cauza inimii.

Medicii sunt cu totii de acord: Romania e campioana laautomedicatie gresita! Nu toti farmacistii respecta juramantul luiHipocrat, medicamentele periculoase se vand pe sub mana, peinternet. Paradoxal, faptul ca unele medicamente au fost de-adreptul interzise, nu face decat sa-i ambitioneze pe romani sa sile doreasca si mai mult!

Sfatul medicului a fost demult inlocuit cu internetul - plin degunoi informational. Masuratorile de trafic pe internet arata clarca medicamentele sunt subiectul preferat in randul internautilorromani.

Romanul pierde, industria farma castiga! Va amintiti de boom-uleconomic de acum 3-4 ani, cand orasele erau pline de agentiiimobiliare si farmacii? Agentiile imobiliare au disparut,farmaciile au supravietuit crizei, ajutate de un popor stresat,malnutrit si bolnav!

Anul trecut romanii au luat medicamente de peste 2 miliarde deeuro - cu si fara reteta. Cam 100 de euro pe cap de locuitor.Totusi, puterea noastra de cumparare e sub jumatate fata de cea avest-europenilor. Mai saraci decat noi sunt doar bulgarii. Farareteta, romanii si-au cumparat medicamente de 300 de milioane deeuro.

Boala face bani frumosi in Romania, si oricat de grotesc suna,exista o piata a durerii, o piata a racelii si a gripei, o piatacardio, pana si o piata a cancerului. In randul medicamentelorlibere la tejghea, fara reteta, raceala si gripa detin suprematia,cu o cota de piata de: 23,4% si vanzari de 73,5 milioane de euro.Piata durerii are o cota de 18 la suta, cu 58 de milioane de euro.Bolile gastrointestinale aduc incasari de 52,9 milioane de euro, cuo cota de piata de 16,8%.

Un studiu recent arata ca la o simpla durere de cap, 83% dintreromani merg direct la farmacie si cumpara dupa preferinte. 9%apelează la medicul de familie sau la farmacist, 8% nu folosescnici un fel de remediu.

In2010 algocalminul a fost regele vanzarilor. Romanii au cumparat de18 milioane de euro. 200 de milioane de pastile. La care se adaugaalte 300 de milioane de pastile, cu aceeasi substanta - metamizol,dar sub alte denumiri. Algocalminul si alte 13 analgezice continmetamizol - o substanta care poate scadea imunitatea, interzisa de20 de ani in Marea Britanie, Olanda, Grecia. Romanii nu mai potcumpara decat cu reteta, dar vestea n-a facut decat sa-i intarate,sa se inghesuie sa cumpere toate pastilele inainte de intrarea invigoare a restrictiei.

Cea mai grava cauza: educatia sanitara lipseste cu desavarsiredin scolile romanesti. Romanul e autodidact si ingrozitor de slabpregatit. Iar uneori, de-a dreptul caraghios. In vest automedicatiae mai inteligenta. Prin legi clare, stricte si respectate.Vest-europenii reusesc sa degreveze sistemul sanitar de urgenta.Acolo, educatia sanitara se face inca din gradinita.

Medicul de familie se transforma fara voia lui in simplubirocrat, care-si mai consulta pacientii doar cand le trebuie vreohartie. Oficial, un medic de familie are in medie 1.788 depacienti. Intelegem de ce relatia pacientului roman cu medicul saude familie este mai degraba una intre doi straini. Iar romanul -bolnav sau doar bolnav inchipuit, mai are un prieten denadejde:

Multi romani iau medicamente fara sa inteleaga prospectul. Iaucuvintele din reclama mot-a-mot. Producatorii de medicamente suntacoperiti. Tocmai fiindca un diagnostic gresit poate ucide, nu vetivedea doctori celebri sau vedete facand reclama la vreunmedicament!

Asadar, romanul - mare consumator de margarina, isi grabestevizita la spital cu combinatii diabolice de medicamente: cardiaciiisi distrug tratamentul cu un banal carbune medicinal pentrubalonare - care a absorbit medicamentul pentru inima - nelasandu-lsa-si mai faca efectul.

Alte medicamente in combinatie cu statul la soare nenorocescpielea. Banalul ceai de sunatoare, sau fumatul, slabesc efectulmedicamentelor, pe care ajungem sa le luam degeaba.Anticonceptionalele combinate cu tigara coaguleaza sangele. Intr-unan, romancele au cumparat pilule contraceptive de 17 milioane deeuro. Dar romancele se joaca legal cu hormonii - ca de fapt astasunt pilulele. Se obtin din orice farmacie fara reteta - trebuiedoar sa stii exact ce sa ceri - ca sa nu pari novice. Doar cahormonii dicteaza foarte multe in organismul uman, iar pe termenlung, folosirea irationala a anticonceptionalelor isi arata dejaefectele. Nu mai vorbim de dependenta de medicamente - banalelepicaturi pentru nas fac vanzari fie iarna, fie vara. Pe toateprospectele scrie ca folosirea indelungata creaza dependenta. Eisi!

Excesul de vitamine si minerale e de-a dreptul periculos: Preamulta vitamina C sau calciu imbolnaveste rinichii. Prea multavitamina D - si rinichii si oasele. Sunt studii care pun excesul decalciu in legatura cu cancerul de prostata. Vitamina A in excesfragilizeaza oasele; E - nenoroceste tiroida. Vitamina Kinfluenteaza coagularea singelui. Abuzul de fier provoaca sangerariin stomac si intestine, poate distruge inima si ficatul. 80% dincumparatorii de suplimente se trateaza dupa inspiratie. La vitaminesi minerale, se adauga noua moda a imunostimulatoarelor.

Romanul de clasa medie vrea sa se trateze regeste. Aici, atatcei care se trateaza dupa ureche cat si cei care merg la medic, cadintr-o alta capcana. Aceeasi substanta activa - mai multe denumirisi preturi. Multi romani compara farmacia cu industria auto - desie o industrie fara prescriptie medicala: un Mercedes e mult maiapreciat decat un Logan, iar brand-ul de lux e mai ravnit - la felsi medicamentele mai scumpe sunt considerate mai bune.

Medicamentele produse dupa expirarea asa-zisului "drept deautor" se numesc generice. Exista suferinte in cazul caroratratamentul s-a ieftinit si de 10 ori, dupa aparitia genericelor -pentru colesterol, de exemplu.

Problemae ca pana si cele mai ieftine remedii s-au scumpit rau.Medicamentele fara reteta sunt o marfa ca oricare alta si singuralege care regleaza pretul este cea a cererii sia ofertei.

In comparatie cu polonezii sau ungurii, romanii au bugetul demedicamente injumatatit.

Conform statisticilor, un roman cheltuieste pe medicamente, inmedie, 100 de euro pe an. Statisticienii explica: cifrele mediisunt inselatoare: daca eu mananc azi doi pui si tu nici unul! Inmedie am mancat fiecare un pui. Doar ca eu sunt satula, iar turamai infometat.

Deci, tot consumul acesta de medicamente de miliarde de euro seconcentreaza in cateva orase. Marea Romanie ajunge la doctor doarin stare grava, ba mai rau - nici atunci. Cel mai cumplit caz deautomedicatie din acest an s-a petrecut de altfel intr-o familiedintr-un sat din Moldova. O mama si o bunica si-au tratat copilulde doi ani, ars pe plita, cu ce au crezut ele ca-i bine: cu musetelsi o crema cu tetraciclina. Baietelul a rezistat doua saptamani latratament, dupa care a ajuns la spital. Prea tarziu. La cateva lunidupa moartea baiatului, mama lui isi aminteste ca s-a gandit sacheme salvarea.

In saracia lucie in care traieste, Simona nu are nici macar ofotografie cu copilul ei mort. Abia implinise 2 ani. Nimanui nu-ipasa ca acesti oameni nu au acces nici la educatie, nici lainformatie, nici la medic.

In Romania, efectele secundare, reactiile adverse ramannemonitorizate, fiindca pacientul de multe ori chiar ascundemedicilor ce a luat, si apoi multi medici de familie nici nu ar stiunde sa raporteze o asemenea plangere. Vina nu apartinemedicamentului, ci apartine bolnavului! Iar bolnavul e greu de pusla zid, intr-un sistem care il impinge sa ocoleasca doctorul.Suntem victime sigure ale unui sistem care nu da doi bani nici pemedicina, nici pe educatia pacientului.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, teiubesc!"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO