Ziarul de Duminică

Aurel Bulacu. Lupoaica din atelier/ de Aurelia Mocanu

Aurel Bulacu. Lupoaica din atelier/ de Aurelia Mocanu

Aurel Bulacu. Lupoaica din atelier

Autor: Ziarul de Duminica

10.08.2012, 00:06 144

Mergeţi să vedeţi ce poate născoci un desenator lăsat liber, cu pensule şi culori, cum poate să-şi îmblânzească himerele animalelor de ritual păgân, obsesiile senzuale şi popasurile culturale în istorie. La Palatul Mogoşoaia, până la 10 septembrie, graficianul şi profesorul Aurel Bulacu oferă o selecţie exemplară din patru decenii de stil personal: cicluri iconografice, tehnici ale gravurii, mixaje exuberante şi valoroase pânze foarte recente.

Imaginate armuri, trofee-tauri, nuduri dorsale, himere încornorate, autoportrete şi câteva alcătuiri ceramice reuşesc, evitând aglomerarea, o remarcabilă cadenţă vitalistă. Este o deplină empatie a corpo-realităţii ca focar primordial de inspiraţie. Corpul purtător de mister, emanator al simbolismului ce-l leagă de "vraja lumii", ca iluzie preţioasă sau ca trofeu senzual, este generatorul de imaginar al picto-grafului Aurel Bulacu. Cu subtilitate erotică în cheie personală, producţiile sale consistent-dezinvolte transcriu imagini mentale ale senzualităţii în forme nenaturaliste. Interesante, detectivistic, sunt febrilele datări şi localizări ale lucrărilor (1ianuarie (!), iunie-iulie 2005, pentru o şarjă gestuală rapidă, Vila Montana-Arieşeni, Sântimbru, Sulina... sau a 810-a (!) Himeră)

Recunoscuta nervozitate a graficii lui Bulacu a întâlnit acum un câmp de atac de unde se aude un scrâşnet, de durere şi deliciu în acelaşi timp. Procedurile grafice, ştiute ca tuşeu, au devenit tranşante, abile şi interdependente, ca într-o chirurgie plastico-picturală. METODA BULACU ar fi: desen colorat - gravură - colaj de gravură - colaj de pojghiţe transparente sau păstoase - pânză colorată - pânză decupată şi colată, remedii cu haşurări şi estompe, laviuri scurte, caroiaj în cărbune cu adaus de roz, verde şi blicuri de alb-rece. Maestrul, aflat acum ca leul în vară (a 65-a), scalpează "con amore" ipostazele feminităţii pe segmentele anatomice cu încărcături simbolice particulare. Amputează torsul feminin sau ecorşează chipul şi dezveleşte o gură-vulvă, uriaşă şi tensionată, ca o ruptură de ţesut. Amprentele de palmă, răşchirate a spaimă sau a binecuvântare talmudică, marchează trecerea, păşesc magic peste imagini. Viaţa se alcătuieşte primar, din adâncuri de rit primăvăratic, sub zodiile Berbecului şi Taurului. Chirurgia cedează locul fuziunii. Conturul e reluat cu mai multe intensităţi de gest şi în mai multe culori, pentru evidenţă. Sau siluetările se efasează în năluciri de torsuri dorsale, câteva ca o pată de vin şters de despletite hetaire. Pentru Aurel Bulacu, nudul feminin a devenit locul privilegiat al trecerilor de nivel spre acumulări expresive şi revelaţii perceptive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO