Ziarul de Duminică

Atacul Ninja de la Cinemateca Eforie/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

23.05.2013, 23:41 63

Arhitectură şi muzică românească la Porto, în cadrul Zilei internaţionale a Muzeelor

Stabilind, printre liniile sale prioritare de acţiune, extinderea ariei de afirmare a profilului cultural românesc în spaţiul lusitan, ICR Lisabona a ţinut să marcheze Ziua Internaţională a Muzeelor prin organizarea unui eveniment în cel de-al doilea oraş al ţării – ca dimensiuni, importanţă administrativă şi prestigiu cultural –, Porto.

Arena de desfăşurare a manifestării – în fapt, după cum se va vedea, un proiect cultural pluridisciplinar – a fost Casa-Muzeu Guerra Junqueiro, un centru cultural constituit în memoria celebrului poet, eseist, om politic şi colecţionar Guerra Junqueiro şi situat într-o zonă a oraşului de maximă vizibilitate şi impact asupra publicului (local, dar şi turistic), în preajma Sé Catedral, pe o splendidă eminenţă urbană, aflată la intersecţia traseelor de vizitare a localităţii. Clădirea în care funcţionează centrul este un palat din 1730, construit sub bagheta arhitectului Nicolau Nasoni şi localizat pe strada D. Hugo nr. 32. În 1940, familia scriitorului a donat clădirea primăriei oraşului Porto.

La primul nivel al muzeului a fost aşezată pe simeze, în data de 9 mai, expoziţia Madeira e Pedra Casas e Igrejas tradicionais da Roménia (Lemn şi piatră, Case şi biserici tradiţionale din România, deschisă până pe 31 mai). Concepută – de istoricul de artă Luiza Zamora - ca o înlănţuire de imagini semnificative (panouri foto de mari dimensiuni, cu vederi de ansamblu punctate cu detalii arhitectonice surprinzătoare ale edificiilor avute în vedere, obiecte tradiţionale din gospodăria românească), expoziţia a recompus, la momentului vernisajului, şi aspecte ale ritualurilor de construcţie, sub forma unui performance semnat de artistul român Saşa-Liviu Stoianovici, precum şi momente de evocare a gastronomiei româneşti, conexe ritualurilor de trecere.

În data de 18 mai, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor, în cadrul expoziţiei amintite, ICRL a organizat alte trei momente româneşti: o vizită ghidată a expoziţiei şi o conferinţă susţinută de profesoara şi eminenta traducătoare Tanty Ungureanu (având ca temă tradiţiile arhitecturale româneşti şi perspectivele turistice oferite de acestea, precum şi o prezentare de ansamblu a regiunilor istorice româneşti, cu high-light-uri asupra arhitecturii religioase), precum şi un recital de vioară al lui Radu Ungureanu,          concert-maistru al orchestrei simfonice din Porto. Piesele alese, aparţinând unor compozitori români (Sabina Ulubeanu - Cadência Lírica, Cristian Petrescu – Apechemata, George Enescu - O Menestrelo) au prilejuit o reală delectare în rândul celor prezenţi, în ciuda modernităţii partiturilor şi gradului lor ridicat de dificultate. Interpretate cu virtuozitate şi beneficiind, toate, de legende explicative detaliate din partea interpretului, piesele au cucerit auditoriul şi au desfiinţat bariere de înţelegere îndeobşte insurmontabile.

Succesul evenimentului a putut fi măsurat nu doar prin prezenţa masivă de public şi prin ovaţiile care au închis seara, cât şi prin reacţia forurilor culturale din Porto, care au ţinut să mulţumească ICR Lisabona pentru altitudinea reprezentaţiilor şi pentru profilul manifestărilor româneşti.

 

Festival de operă în aer liber

Opera Nights, cel  mai mare festival de operă în aer liber din România, îşi pregăteşte scena. Între 10 şi 15 iulie 2013, amatorii de muzică bună în prag de seara sunt aşteptaţi la Palatul Magna Curia din Deva şi Castelul Corvinilor din Hunedoara pentru cinci seri de poveste.

Aflat la a treia ediţie, Opera Nights vă aşteaptă cu un program extins şi divers: arii din opere de Giuseppe Verdi şi Richard Wagner, operele Trubadurul, Don Pasquale şi Elixirul dragostei şi musicalul My Fair Lady. Ultima seara va găzdui un eveniment în premieră – Balul Operei, în regia cunoscutei Alice Barb, eveniment în cadrul căruia participanţii vor fi invitaţi să danseze. Ca urmare a bunei colaborări din trecut, şi în 2013 orchestra şi corul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa vor oferi acompaniamentul pentru solişti veniţi din Constanţa, Bucureşti (Opera Română Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian”), Japonia, Spania, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova.

Biletele pentru festival pot fi procurate, începând cu data de 22 mai 2013, de la casieria Teatrului de Artă Deva, casieria Centrului Cultural “Drăgan Muntean” din Deva sau casieria Castelului Corvinilor din Hunedoara.

Cei care doresc pot rezerva bilete pe adresa de e-mail gruiann@gmail.com.

Biletele vor fi repartizate între cele trei casierii şi rezervarea online. Diagramele locurilor vor putea fi consultate pe site operanights.ro, iar la adresa de e-mail menţionată veţi putea solicita şi informaţii despre locurile disponibile.

 

Finaliştii Concursului Naţional de Scenarii HBO

Juriile Concursului Naţional de Scenarii (foto 1) au desemnat finaliştii ediţiei din acest an. Au fost selectate 9 scenarii finaliste, toţi autorii lor fiind câştigători ai Premiului HBO - 3 zile la TIFF.

Anunţarea câştigătorilor celor trei secţiuni se va face sâmbătă, 8 iunie, în cadrul galei de decernare a premiilor celei de-a douăsprezecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ce urmează să se desfăşoare la Cluj-Napoca, în perioada 31 mai -9 iunie 2013.

Finaliştii celor 3 secţiuni, în ordine aleatorie, sunt:

Pentru categoria scenariu de scurtmetraj: Radu Bărbulescu, cu scenariul „Dispozitivul 0068”; Teodor Bârsan, cu scenariul „Se anunţă cod galben de caniculă”; Violeta Floricica, cu scenariul „Un car de visuri”

Pentru categoria scenariu de lungmetraj: Toma Bogdan, cu scenariul „Reparaţia”; Ştefan Mircea, cu scenariul „Frânt, frântă”: Liviu Surugiu, cu scenariul „Îngheţul”

Pentru categoria scenariu de documentar: Tania Cucoreanu, cu scenariul „Anatol Mătăsaru”; Andrei Victor Sibisan, cu scenariul „Hard Gaming Romania”; Marius Iacob, cu scenariul „Despre starea de bine”

Noaptea Albă a Galeriilor

Astăzi, 24 mai 2013 Noaptea Albă a Galeriilor (foto 2) vă propune un nou traseu în harta nocturnă a evenimentelor de artă contemporană din Bucureşti. 26 de galerii şi 29 de spaţii alternative NAG#7 marchează un program variat în care publicul este invitat să participe la vernisaje ale unor artişti prezentaţi în premieră, o producţie specială în locaţia NAG, demonstraţii artistice, performance-uri, instalaţii audio – video, inaugurarea unor noi locaţii şi lansarea unor proiecte care sperăm că vor deveni puncte de reper în promovarea artei contemporane româneşti. Programul detaliat şi harta galeriilor sunt disponibile în toate locaţiile participante, iar de pe site-ul evenimentului www.noapteagaleriilor.ro se poate descărca formatul printabil.

Pentru prima oară NAG pune la dispoziţia oraşului şi aplicaţii IOS şi Android, structura acestora va ajuta atât la navigarea cu uşurinţă în harta galeriilor, cât şi la localizarea în oraş a fiecărui participant din programul NAG cu ajutorul unor coduri QR specifice. Aceste coduri vor fi amplasate în oraş, în zonele centrale (Victoriei, Romană, Universitate, Unirii), ele indicând precis cele mai apropiate galerii şi harta zonei pentru a le localiza.

 

Aromânii la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Cu ocazia Zilei Naţionale a Aromânilor, Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Societatea Culturală Aromână din Bucureşti, organizează, în perioada 22 - 31 mai 2013, în Rotonda Muzeului, expoziţia de artă Ary Murnu şi Ion Lucian Murnu (pictură şi sculptură) şi o expoziţie de carte aromână, Colecţia acad. Matilda Caragiu Marioţeanu (foto 3).

 

Ninja la Cinemateca Eforie

În perioada 21-26 mai, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte ediţia 2013 a Festivalului Filmului Japonez (foto 4), o ediţie specială ninja. Evenimentul este organizat de Ambasada Japoniei şi Japan Foundation, în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română. Filmele sunt proiectate de pe peliculă (35 mm), cu subtitluri în limba engleză; doar filmul de animaţie CYBORG 009: LEGENDA UNEI SUPERGALAXII este subtitrat în limba română. Pentru a facilita accesul publicului bucureştean la producţii puţin cunoscute ale uneia dintre cele mai importante cinematografii naţionale ale lumii, intrarea spectatorilor la spectacolele de la Cinemateca Eforie este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Programul evenimentului (zilele de 24, 25 şi 26 mai):

Vineri, 24 mai:

19:00 SPIONUL SAMURAI

Sâmbătă, 25 mai:

19:00 CRONICA CELOR DIN CLANUL SANADA

Duminică, 26 mai:

15:00 CYBORG 009: LEGENDA UNEI SUPERGALAXII

18:00 RĂZBUNAREA ACTORULUI DE KABUKI

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO