Ziarul de Duminică

ASE – povestea unui palat de patrimoniu/ de Ziarul de duminică

ASE – povestea unui palat de patrimoniu/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

20.03.2014, 23:50 162

Nicolae Şt. Noica

Palatul Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale şi personalităţi din lumea constructorilor

Editura Vremea

Cuvânt înainte de academcian Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. Cartea‑album înfăţişează istoria construcţiei Palatului ASE, „ceea ce înseamnă, aşa cum autorul ne‑a obişnuit de mai multă vreme, că a scotocit prin arhive, a căutat documente scrise, a selectat fotografii de epocă, le-a analizat, a mers pe firul evenimentelor şi apoi a scris cartea”. (Mugur Isărescu)

Nicolae Noica reconstituie, pe baza documentelor păstrate în arhive şi biblioteci, istoria construcţiei Palatului ASE, devenit astăzi, după aproape un secol, monument de arhitectură. În acelaşi timp, readuce la viaţă opera unor constructori de excepţie, repere de moralitate şi profesionalism cărora le datorăm această clădire trainică şi sigură, în care s-au format atâtea generaţii de specialişti în domeniul economic şi nu numai. Mulţi dintre ei au fost uitaţi, aşa cum s-a întâmplat cu arhitectul Edmond Van Saanen Algi (foto 2) şi cu arhitectul constructor Grigore G. Cerkez.

Palatul Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale a fost clădit după Primul Război Mondial prin stăruinţa rectorilor Stanislas Cihoski şi I.N. Angelescu. El este una dintre cele „mai modern organizate clădiri didactice”, dar şi o adevărată „podoabă arhitectonică a Bucureştilor”. Graţie picturii murale din aula festivă, realizată de Cecilia Cuţescu Storck, palatul a intrat şi în istoria artelor. Clădirea palatului este impozantă, ea fiind amplasată în Piaţa Romană, pe un teren de 3.390 mp. Lucrările încep la 4 mai 1924 şi se încheie în octombrie 1926, astfel că, la 15 noiembrie 1926, are loc inaugurarea sa.

Nicolae Şt. Noica este inginer constructor, profesor, scriitor, fost ministru al Lucrărilor Publice din 1996 şi până în anul 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO