Ziarul de Duminică

Artele ies (din nou) în stradă/ de Ziarul de duminică

Artele ies (din nou) în stradă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.04.2013, 23:43 54

Street Delivery, ediţia 2013

Street Delivery (foto 1) este un eveniment stradal care se întâmplă în fiecare an în Bucureşti, Timişoara şi, din 2013, în Iaşi (curând şi în oraşul tău!) Street Delivery are ca scop recuperarea spaţiului public. Street Delivery închide străzile pentru maşini şi le deschide pentru oameni, transformând carosabilul în spaţiu de promenadă pentru pietoni, biciclişti şi cetăţeni care îşi iubesc oraşul.
Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România au deschis sesiunea de aplicaţii pentru ediţia a VIII-a a evenimentului de arhitectură şi arte Street Delivery, care va avea loc între 14 şi 16 iunie în trei oraşe simultan. Aplicanţii se pot înscrie pe siteul www.streetdelivery.ro până pe 19 mai. Proiectele lor (fie ei persoane fizice, organizaţii sau instituţii) vor fi jurizate de echipa Street Delivery, urmând ca rezultatele selecţiei să fie anunţate pe 26 mai.

 

Secţiunile Street Delivery 2013:

1) Arhitectură, urbanism, design urban, peisagistică

2) Societate civilă, ecologie, mediu

3) Muzică

4) Arte vizuale

5) Film

6) Teatru, dans, performance

7) Activităţi pentru copii

 

Tema Street Delivery 2013 porneşte de la ideea că locuitorii au dreptul la patrimoniu, arhitectură de calitate şi peisaj, la fel cum au dreptul la sănătate şi justiţie.

 

Street Delivery declară:

Arhitectura este pentru oameni.

Arhitectura de calitate este patrimoniu pentru viitor.

Spaţiul public nu are valoare fără patrimoniu.

Patrimoniul e o resursă limitată care, odată pierdută, nu poate fi înlocuită.

Ca să salvezi patrimoniul, trebuie să-l îngrijeşti şi să-l sporeşti.

Patrimoniul este în acelaşi timp un bun privat şi unul colectiv.

Patrimoniul bine gestionat aduce profit.

Ca locuitori ai oraşului şi cetăţeni, pretindem locuire de calitate!

 

Aplicanţii sunt invitaţi să reflecte asupra declaraţiei de mai sus şi să o ia în considerare în propunerile lor de proiecte.

Festival de film la Timişoara

Festivalul Internaţional de Film Timishort este singurul eveniment de acest gen din România care pune accent pe filmele de artă şi cele de autor, reunind filme în premieră şi de debut ale tinerilor regizori din întreaga lume. Timishort reprezintă singurul eveniment cinematografic din zona de Sud-Vest a ţării, care îşi propune să redeschidă apetitul publicului larg din Timişoara şi din zonă pentru manifestări cinematografice de calitate.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Timishort şi-a deschis porţile la Timişoara, joi, 25 aprilie 2013, cu premiera filmului Balada luiGenesis şi Lady Jaye  The Ballad of Genesis and Lady Jaye (foto 2) –, care reprezintă un portret intim şi afectuos al vieţii şi creaţiei lui Genesis Breyer P-Orridge (Throbbing Gristle, Psychic TV), artist şi deschizător de drumuri în domeniul muzical, şi al colaboratoarei şi jumătăţii sale, Lady Jaye. Filmul este centrat pe transformările sexuale îndrăzneţe prin care a trecut cuplul pentru proiectul lor, „Pandrogyne”.

Timishort 2013 se încheie pe 28 aprilie.

 

Piesa anului 2012

Juriul Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2012”, compus din Marina Constantinescu, Adriana Popescu şi Marian Popescu, a decis să reţină în Selecţia Finală următoarele piese: „Zăpadă” de Adriana Gurău, „Nostalgicii călători” de Liviu Lucaci şi „Răpitor” de Radu Macrinici.    

Dintre acestea, Juriul a hotărât să desemneze câştigătoare piesa „Nostalgicii călători” de Liviu Lucaci.

Programul UNITER, „Cea mai bună piesă românească a anului”, se desfăşoară sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României.

Premiul va fi oferit în seara Galei Premiilor UNITER din 13 mai a.c. iar Editura UNITEXT a UNITER va publica un volum cu piesa câştigătoare.

 

Concursul Naţional de Poezie „Juventus”

Ministerul Tineretului şi Sportului prin Casa Studenţilor Piteşti şi Editura Tracus Arte invită tinerii creatori cu vârste între 14-35 ani să participe la Concursul Naţional de Poezie „Juventus”.

Juriul va fi prezidat de criticul Nicolae Oprea, preşedintele USR Piteşti, alături de acesta făcând parte scriitorul Dumitru Augustin Doman - directorul revistei “Argeş”, scriitorul Cristian Meleşteu, reprezentând Ministerul Tineretului şi Sportului, Ioan Cristescu -directorul editurii Tracus Arte şi Cosmin Perţa, director editorial Tracus Arte.

Concurenţii vor trimite într-un plic mare, închis, pe adresa organizatorului, câte 5 poezii, fiecare poezie fiind dactilografiată pe câte o singură pagină şi semnată cu un pseudonim (moto). Pseudonimul (moto-ul), numele real al autorului, adresa şi telefonul se vor scrie pe o pagină, într-un plic mic, închis, plasat în interiorul plicului mare. Manuscrisele nu se înapoiază.

Plicurile concurenţilor se primesc până la data de 27 mai 2013, ora 13.00, la sediul Casei de Cultură a Studenţilor Piteşti, str. Panselelor nr 2, Piteşti, judeţ Argeş.
Câştigătorii vor fi invitaţi la “Colocviul Naţional Literar Studenţesc”- manifestare ce se va desfăşura în luna iunie într-o localitate montană argeşeană, ocazie cu care vor fi înmânate şi premiile (Premiul I – 500 ron, Premiul II – 300 ron, Premiul III – 200 ron, plus două menţiuni a câte 100 de ron), toate cheltuielile privind cazarea şi masa fiind asigurate de organizatori.

Poeziile câştigătorilor vor fi publicate în revista Argeş, iar cele mai bune creaţii ale tuturor participanţilor se vor regăsi într-un volum colectiv ce va apărea în anul 2013 sub egida editurii Tracus Arte.

O a doua secţiune a concursului se adresează tinerilor care au un volum de poezie, între 40 şi 80 de pagini. Premiul la această secţiune constă în publicarea volumului de Debut la editura Tracus Arte. Datele de corespondenţă rămân aceleaşi ca mai sus.

 

Matematica Pământului la ICR Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona a marcat 2013, anul Matematicii Pământului (Mathematics of Planet Earth), printr-o prelegere-seminar a matematicianului Florin Rădulescu, în data de 16 aprilie, la Institutul Superior Tehnic din Lisabona (foto 3). Intitulată „Ramanujan-Petersson conjectures and Operator Algebras”, prelegerea se înscrie în cadrul „Number Theory on Operator Algebras”, teorie dezvoltată recent de către prestigiosul matematician român Florin Rădulescu de la Università degli Studi di Roma „Tor Vergata” şi Institutul de Matematică al Academiei Române. Prelegerea s-a bucurat de un public din mediul academic, profesori şi studenţi, şi s-a încheiat cu un dialog prelungit pe această temă între cei prezenţi în sală şi matematician.

Pe lângă prelegere, Florin Rădulescu se află în Portugalia pentru a desfăşura o activitate de cercetare şi de colaborare ştiinţifică la Institutul Superior Tehnic din Lisabona.

„Number Theory on Operator Algebras” se referă la utilizarea sistemului matematic al mecanicii cuantice (algebrele von Neumann introduse în anii '30 de Muray şi von Neumann) în anumite problematici din Teoria Numerelor. Mai precis se urmăreşte studiul estimărilor Ramanujan Petersson. Se doreşte, astfel, rezolvarea unor conjecturi vechi din Teoria Numerelor, datorate faimosului om de ştiinţă indian Ramanujan. Legătura dintre cele două domenii este neaşteptată, şi o asemenea încercare a mai fost făcută, dar în altă direcţie de interes, de către matematicianul Alain Connes de la Collège de France.

Florin Rădulescu este în prezent profesor la Università degli Studi di Roma „Tor Vergata”. Din iunie 1991 este doctor în ştiinţe matematice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO