Ziarul de Duminică

Arte martiale extreme

Arte martiale extreme
03.04.2004, 00:00 30

Artele martiale sunt inca guvernate de aceleasi legi stricte circumscrise de milenii filosofiilor asiatice, dar forma in care au evoluat, spre sfarsitul secolului XX, este absolut noua. Ele au devenit acrobatice, explozive, extreme si astfel s-au transformat intr-o excelenta sursa de entertainment.



Desi majoritatea celor care practica arte martiale sunt interesati, in special, de abilitatile fizice pe care le dobandesc prin intermediul lor, abilitatile respective nu pot evolua decat pana la un nivel mediu daca nu sunt completate de transformarea sinelui. Toti marii maestri sustin ca singura cale de a te apropia de desavarsire in artele martiale - practic, de acel nivel de performanta la care luptatorul sfideaza prin miscarile sale legile fizicii si limitele constitutiei umane - este, dincolo de un draconic antrenament zilnic, meditatia. Corpul si mintea luptatorului, spun ei, sunt legate inexorabil intre ele.
Alchimia body&mind
Artele interne de transformare a sinelui - practicile budiste, taoiste sau cele zen - invata luptatorul sa obtina o atitudine de calm suprem si o stapanire de sine totala in interactiunile pe care le are cu mediul inconjurator si cu ceilalti oameni. Astfel, in virtutea pacii interioare dobandite prin meditatie, luptatorul nu ataca niciodata primul. De asemenea, el ajunge sa execute, parca fara nici un pic de efort, miscari de lupta extrem de sofisticate, solicitante si precise.
Din punct de vedere fizic, indiferent de stilul practicat, tot ceea ce face un luptator poate fi incadrat in doua tipuri de actiuni: 1. el se fereste sau pareaza atacul, apoi, 2., fulgerator, executa o serie de miscari pentru neutralizarea adversarului. Ambele tipuri de actiuni se bazeaza pe o coordonare si un control desavarsite ale diverselor categorii de muschi, ale bratelor si ale picioarelor. Atat apararea, cat si atacul sunt date de miscari de lupta predefinite care, pentru a fi stapanite satisfacator, necesita mii de ore petrecute in sala de antrenament.
Din punct de vedere psihologic, intreaga lupta se bazeaza pe principiul budist al Actiunii: toate actiunile sunt interconectate intre ele si nu exista o actiune/ceva, fara o contraactiune/opusul sau. In lupta, acest principiu inseamna sa actionezi numai la momentul oportun (adica dupa ce adversarul face primul pas), intr-o maniera prin care, cu cel mai mic efort, obtii cele mai mari rezultate.
Diversele practici de meditatie formeaza, in cele din urma, o punte permanenta intre manifestarile fizice ale principiilor de lupta invatate si executate in sala de antrenament si manifestarile de conduita sociala si comportament, bazate pe aceleasi principii, in viata de zi cu zi a luptatorului. Artele martiale sunt, pentru adevaratii luptatori, mai mult decat un sport. Ele devin un mod de viata.
XMA - noul val
Popularizarea mondiala a artelor martiale a inceput in anii '60, la Hollywood, atunci cand Bruce Lee dezvaluia in primele sale filme americane miscari de lupta deosebit de complexe si spectaculoase, nemaivazute pana atunci decat in dojo-urile maestrilor. Au urmat o sumedenie de pelicule "cu karate", discutabile din punct de vedere artistic, dar foarte atragatoare ca spectacol vizual.
Spre sfarsitul anilor '90, dupa o indelunga experienta in filmele cu arte martiale, diversi coregrafi au inceput sa foloseasca improvizatii, in special miscari de dans, care sporeau vertiginos spectaculozitatea scenelor de lupta. Matrix, Tigru si Dragon, Sa moara Romeo sau Eroul sunt doar cateva dintre peliculele in care miscarile clasice de lupta sunt metamorfozate in gratioase secvente de balet martial.
Expresia deplina a noului val este insa XMA (Xtreme Martial Arts), un stil inventat de maestrul Michael Chaturantabut, care pastreaza spectaculozitatea artistica, dar revine la duritatea originara a artelor martiale. Incepand cu 18 aprilie, de la ora 22.00, Discovery Channel va prezenta in premiera programul Secretele artelor martiale, in care maestrul Chaturantabut, alaturi de ucenicul sau Matt Mullins, va familiariza telespectatorii cu toate tehnicile XMA. Programul il urmareste pe Mullins in timp ce se pregateste pentru US Open Karate Tournament, o competitie care atrage peste 3.000 de concurenti de notorietate mondiala. Mullins se antreneaza intr-un dojo biomecanic, in care fiecare miscare a corpului este captata si analizata electronic de oamenii de stiinta si de animatorii de la Animal Logic - echipa care s-a ocupat de efectele speciale din Matrix. Utilizand elemente de animatie pentru a realiza captura video a miscarii, scanari corporale tridimensionale si senzori musculari speciali, aceasta echipa transforma fiecare miscare a lui Mullins intr-o secventa de animatie de o acuratete biomecanica uluitoare.
Cei care practica artele martiale sunt permanent in cautarea perfectiunii si, pentru ei, fiecare detaliu conteaza. Iar tehnologiile digitale de ultima ora pot oferi luptatorilor detalii minutioase din domeniul acestor arte, detalii la care predecesorii lor nu au avut acces.




CASETA
Maestrul Chat
Venit direct din junglele din sudul Thailandei, Michael Chaturantabut (cunoscut si sub numele de Mike Chat) este un adevarat pionier al artelor martiale extreme, intrucat aduce in artele martiale traditionale o nota mai sportiva, in stilul gimnasticii, combinand o forta incredibila cu stiinta de a monta un spectacol extraordinar. Chat a fost instruit de maestrul John Sharkey Jr., presedintele Asociatiei Americane de Karate, si detine Centura Neagra 4 Dani. Are o experienta de peste 18 ani in artele martiale, cu 13 ani de participare la competitii nationale si internationale si 8 ani de experienta ca antrenor. In 1990, 1991, 1992 si 1993, Chat a castigat Premiul Concurentul Anului, oferit de Asociatia Americana de Karate. Este unicul luptator care a obtinut vreodata acest premiu patru ani la rand. Chat este de asemenea expert in Tae Kwon Do, Wushu chinezesc, kickboxing, dans, balet, acrobatie si gimnastica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO