Ziarul de Duminică

Arte marţiale/ de Alexandru Ciolan

Arte marţiale/ de Alexandru Ciolan

Autor: Ziarul de Duminica

10.03.2011, 23:21 643

Singurul dicţionargeneral al limbii române în care îşi găsesc loc artelemarţiale (definite, din păcate, greşit) este Mareledicţionar de neologisme (MDN), apărut la cumpăna dintremilenii. Să nu fi circulat până atunci, în română, sintagma? Dincâte ştim noi, a circulat şi înainte de 1989, dar nu era foartefrecvent folosită, pentru simplul motiv că artele marţiale nu eraupe placul regimului comunist (de fapt, înainte de Revoluţie nuputem vorbi decât de judo, care din 1968 a avut chiar o FederaţieNaţională, şi, pentru uzul unui cerc restrâns, de karate, care şi-aavut însă prima federaţie după 1990).

Definiţia din MDN vorbeşte despre "discipline sportivede atac şi apărare, de origine japoneză (karate, aikido, judo,kendo), bazate pe un fond moral provenind de la samurai". Artelemarţiale pot fi, ce-i drept, practicate, în zilele noastre, casporturi, dar nu sunt simple "discipline sportive". Apoi, nu toateartele marţiale sunt de origine japoneză, ci, mult mai larg,extrem-orientală (chineză, coreeană, tailandeză etc.). Iar "fondulmoral provenind de la samurai" este de fapt un cod etic foartestrict, cu rădăcini în spiritualitatea orientală (confucianismulchinez, şintoismul japonez, budismul zen hindo-sino-nipon, taoismulchinez). (În paranteză fie spus, ştim care este sursa definiţieidin MDN a artelor: dicţionarelefranţuzeşti…)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO