Ziarul de Duminică

Arte la nisip

30.07.2004, 00:00 20



Targul estival de carte de la Mangalia a produs cateva performante ce se cuvin amintite. Este o manifestare inaugurata si mentinuta in viata prin initiativa particulara, are o longevitate si o continuitate remarcabile, a stiut sa se primeneasca la fiecare episod al sau si a inventat un cadru de desfasurare care, desi poseda o certa mobilitate, reuseste sa restituie liniile unui profil inconfundabil. Peste toate acestea, a dovedit ca stie sa coaguleze fidelitatea publicului, sa fie o prezenta vie, o parada culturala cu un rost nobil.



Din 1992 si pana acum, candida incredere in cultura si in fortele ei taumaturgice l-a facut pe Gheorghe Todor, promotorul evenimentului, sa se straduie, cu un optimism incapatanat, cu o daruire varstata de porniri paterne, sa insinueze, an de an, Targul de Carte "Callatis" in agenda marilor evenimente culturale romanesti. Entuziasmul si imaginatia (uneori cam nazdravana) au construit o frumoasa citadela a cartii pe marginea marii, a carei arhitectura, ridicata din nisipul viselor, speram ca va fi multi ani de acum incolo un bastion impotriva deznadejdilor si neputintelor noastre de a ne administra si difuza cultura.



Editia de anul acesta se va deschide maine, 31 iulie, si se va desfasura pret de o luna, adaugand evenimentelor devenite traditionale manifestari artistice din zone diverse, pline de interes. Panoul inaugural va fi constituit de "Serile de Poezie de la Mangalia", asezate sub steaua autorului "Necuvintelor": Nichita Stanescu dupa Alexandru Condeescu; lansare de carte: Manuscriptum -"Nichita Stanescu - inedite", in prezentarea istoricului literar Alexandru Condeescu; "Nichita Stanescu - intre poesis si poiein", dialog cu Stefania Mincu; Astazi, Nichita Stanescu, prezentare de Marin Mincu; Nichita Stanescu interpretat la chitara de Augustin Fratila; Vernisajul expozitiei fotodocumentare "Nichita Stanescu - 70".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO