Ziarul de Duminică

Arta trecerii/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

22.09.2016, 23:38 79

Liceenii explorează, la pas, Bucureştii

Pe 17 septembrie s-a lansat „Bucureşti. Aventura Coolturală”, un proiect care transformă liceenii în exploratori ai spaţiilor urbane bucureştene.

Cu ajutorul ghizilor cu experienţă şi al artiştilor Lia Perjovschi, Sorin Onişor şi Cătălin Saizescu, peste 200 de liceeni vor vizita la pas oraşul şi vor învăţa să spună poveşti în imagine şi film despre experienţele lor. Proiectul este organizat de Fundaţia „Voci Strămoşi” şi face parte din programul ARCUB „Bucureşti – Oraşul In-vizibil 2016”.

Proiectul se derulează în perioada 17 septembrie - 29 octombrie şi începe cu trei tururi de explorare la pas a unor trasee din capitală, prin care liceenii vor descoperi istoria, cultura şi arhitectura locală. Explorarea va fi ghidată de un ghid cu experienţă, pe traseele Piaţa Universităţii – Piaţa Amzei, Parcul Carol I – Uranus şi Piaţa Foişorul de Foc – Dealul Patriarhiei. Participanţii vor descoperi spaţii fragmentate şi vor avea ocazia să discute despre istoria locurilor şi contrastele dintre clădirile de birouri şi mahalalele modeste.
La finalul fiecărui tur, tinerii vor participa la câte un atelier prin care vor învăţa cum să redea propriile experienţe despre descoperirile făcute, sub forma unor testimoniale vizuale. Artista Lia Perjovschi, fotograful Sorin Onişor şi regizorul Cătălin Saizescu vor ajuta tinerii să-şi exprime propria viziune despre locurile vizitate prin desen, fotografie şi scurt metraj de film documentar. Programul include şi şase excursii la muzee şi instituţii de cultură, având ca teme artă şi folclor, tehnică şi progres, minorităţi şi muzică.
Elevii sunt selectaţi atât din licee centrale, cât şi din şcoli aflate în cartiere periferice. Proiectul propune astfel, pe lângă oportunitatea de a lua contact cu medii culturale valoroase şi de a participa activ la construirea identităţii propriului oraş, şi un spaţiu de interacţiune între liceeni din comunităţi care adesea rămân deconectate.
 

După atelierele de lucru, tinerii vor avea la dispoziţie două săptămâni pentru a revizita traseele şi pentru a reconstitui prin tehnici de „mind mapping”, „timeline”, albume foto şi mini-filme testimoniale vizuale originale cele mai relevante aspecte pe care le-au descoperit în timpul explorării.

 

Artişti români la Târgul de artă „viennacontemporary” 2016

Institutul Cultural Român, prin Direcţia Relaţii Internaţionale şi Institutul Cultural Român de la Viena, sunt parteneri al celei de-a doua ediţii „viennacontemporary” (foto 1).  

„viennacontemporary” este un Târg internaţional de artă contemporană din Viena, cu un focus pronunţat asupra artei central şi est-europene, ce se desfăşoară, în perioada 22-25 septembrie 2016, la Marx Halle din Viena (Karl-Farkas-Gasse 19).

Cu un juriu şi un comitet de selecţie specializate, structuri formate din critici de artă şi curatori renumiţi, „viennacontemporary” prezintă publicului lucrări de artă vizuală aparţinând tuturor formelor de expresie: pictură, sculptură, fotografie, desen, instalaţie, new media. „viennacontemporary” reprezintă un loc de întâlnire pentru vizitatori, artişti, curatori, colecţionari şi proprietari de galerii. La ediţia aceasta participă 112 galerii din 28 de ţări şi sunt aşteptaţi aproximativ 30.000 de vizitatori la Târg şi la evenimentele conexe organizate în muzee şi galerii din Viena.

România este reprezentată în acest an de patru galerii reunite în secţiunea Reflections a viennacontemporary:

418 Contemporary Art Gallery, Bucharest, www.418gallery.com

Artişti reprezentaţi de galerie: Romul Nuţiu, Petrică Ştefan, Anca Bodea, Raphaëlle Boutié, Ştefan Radu Creţu, Adriana Elian, Sorel Etrog, Vincenţiu Grigorescu, Maria M. Bordeanu, Cristian Răduţă, Liviu Russu, Diet Sayler.

EASTWARDS PROSPECTUS, Bucharest, www.eastwardsprospectus.com

Artişti reprezentaţi de galerie: Mircea Stănescu, Răzvan Anton, Ştefania Becheanu, Igor Bosnjak, Ştefan Botez, Karolina Bregula, Floriama Candea, Radu Cioca, Istvan Ist Huzjan, Radenko Milak & Roman Uranjek, Sebastian Moldovan, Christian Paraschiv, Marilena Preda Sanc.

Ivan Gallery Bucharest, www.ivangallery.com

Artişti reprezentaţi de galerie: Geta Brătescu, Cristina David, Bartha Sandor, Anca Benera & Arnold Estefan, Andreea Ciobica, Paul Neagu, Odorheiu-Secuiesc, Ştefan Sava, Iulia Toma.

JECZA Gallery, Timişoara: www.jeczagallery.com

Artişti reprezentaţi de galerie: Cristian Ditoiu, Vlad Olariu, Alain Sigma1 Group, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Roman Cotoşman, Liviu Stoicoviciu, Paul Neagu, Peter Jecza, Sorin Vreme, Dan Măciucă, Radu Cioca, Feliu, Veres Szabol

Târgul de artă poate fi vizitat pe 22 şi 23 septembrie între orele 11.00-19.00 şi pe 24 şi 25 septembrie între orele 11.00-18.00. Detalii suplimentare despre program şi despre accesul la Târgul de artă sunt disponibile la adresa: www.viennacontemporary.at.

 

Timbre despre artilerie şi rachete antiaeriene

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Armei Artilerie şi Rachete Antiaeriene Române, Romfilatelia aduce publicului iubitor de timbre o emisiune de mărci poştale, prin care marchează această frumoasă aniversare (foto 2).

Artileria antiaeriană a luat fiinţă la 15 august 1916, la intrarea României în Primul Război Mondial, odată cu constituirea Corpului de Artilerie Antiaeriană, iar o lună mai târziu, la 19 septembrie 1916, artileriştii antiaerieni români au doborât un avion inamic pe malul românesc al Dunării, în timpul Manevrei de la Flămânda. Această primă victorie a făcut ca ziua de 19 septembrie 1916 să fie adoptată ca zi a Armei Artilerie şi Rachete Antiaeriene.

Pornind de la adaptarea artileriei de câmp sau de cetate pentru trageri şi ajungând la sisteme complexe de rachete sol-aer, Arma Artilerie şi Rachete Antiaeriene a devenit, în timp, o componentă esenţială a apărării spaţiului aerian al României.

Pentru evoluţia artileriei, perioada interbelică reprezintă o etapă importantă pe toate planurile: a organizării şi dotării, a pregătirii cadrelor şi trupei, a dezvoltării şi modernizării mijloacelor de fabricat şi reparaţii în domeniul tehnicii şi mijloacelor Apărării Antiaeriene.

Artileria şi rachetele antiaeriene reprezintă experienţa ultimului veac, acumulată pe plan naţional şi internaţional. Cronica evoluţiei armei, de la înfiinţare şi până în prezent, este presărată cu numeroase fapte de eroism, cu fapte de arme ale artileriei şi unităţilor rachetelor antiaeriene, care au ştiut să transforme misiunea într-o datorie sfântă şi nobilă.

Emisiunea este alcătuită dintr-un timbru cu valoarea nominală de 8,00 lei şi un plic prima zi, aniversarea pe care proiectul o aduce în atenţie fiind sugerată atât de titlul ales, cât şi de compoziţia grafică.

Proiectul este realizat într-o cromatică sugestivă, pe marca poştală regăsindu-se elemente ce ţin de tematica emisiunii: cifra 100, în interiorul căreia se află o reprezentare simbolică a domeniului de activitate şi a aniversării celebrate, împreună cu imaginea rachetei antiaeriene Hawk şi menţiunea 19 septembrie 1916-2016, interval prin care este astfel accentuat momentul aniversar.

 

Bucureşti: Preselecţie pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO)

Tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 16 şi 26 de ani sunt invitaţi de ARTEXIM şi Institutul Cultural Român să participe la selecţia anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) – foto 3.  

Audiţiile vor avea loc pe 19 noiembrie 2016 la Bucureşti.Termenul limită pentru înscriere este 13 noiembrie 2016.

EUYO este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalităţi ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

Participarea la concerte şi turnee şi sesiunile de pregătire a tinerilor muzicieni selectaţi în orchestră sunt finanţate în totalitate de EUYO.

EUYO susţine turnee anuale în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive. Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiţii pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

EUYO oferă şansa unei experienţe profesionale unice pentru tinerii instrumentişti care îşi doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experienţa marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeştri îi pregătesc pentru o carieră internaţională de succes. Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni profesionişti de marcă, iar cea mai mare parte a lor îşi găsesc cu uşurinţă locul în orchestrele de prim rang ale Europei.

În urma audiţiilor de la Bucureşti din februarie 2015, doi muzicieni români au fost selectaţi ca membri în Orchestra Europeană de Tineret – Theodor Antoniu Andreescu (violă) şi Sorin-Vlad Spasinovici (violă) în vreme ce Albert Papp (violă) a fsot păstrat pe lista de rezerve.

În România preselecţia va avea loc în data de 19 noiembrie 2016, la Bucureşti, şi va fi organizată de ARTEXIM.

Data limită pentru înscriere: 13 noiembrie 2016.

Detalii complete privind condiţiile de participare şi înscriere sunt disponibile la adresa: www.euyo.eu/apply.

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

 

Arta trecerii” la Muzeul Naţional al Ţăranului român

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă astăzi, 23 septembrie, de la ora 18.00, la Sala Foaier, la vernisajul expoziţiei „Arta trecerii II” (foto 4).

În a treia zi de la naştere este hotărât drumul pruncului prin viaţă, la o masă a ursitoarelor. Prin poarta gospodăriei se trece un nou prag: spre maturitate, familie şi comunitate. Stâlpul funerar sau pomul încheie drumul. În lumea ţărănească, toate cele trei obiecte-semne, masă – poartă – stâlp, închipuie treceri, dar şi sensurile comunicării între două lumi. Ele pot fi întâlnite şi în ansamblul de la Târgu-Jiu, o reîntoarcere a lui Brâncuşi în locul de unde a plecat.

Expoziţia „Arta trecerii II” îi este dedicată sculptorului în anul în care campania pentru achiziţionarea lucrării Cuminţenia pământului a provocat în România discuţii, controverse, discursuri şi, mai ales, capacitatea de a re-construi proiecte culturale.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 30 octombrie, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Luni este închis. Intrarea este liberă.

Prin acest eveniment, Muzeul Naţional al Ţăranului Român susţine campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii Cuminţenia pământului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO