Ziarul de Duminică

Arta şi fenomenul copy-paste

Arta şi fenomenul copy-paste/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

05.10.2012, 00:02 63

Sperând ca Arta în Spaţiul Public bucureştean să înceteze a mai fi grandomană, elogioasă sau comemorativă, SPAM lansează un prim apel de proiecte de artă contemporană în spaţiul public. Deschis în perioada 1 octombrie-1 noiembrie 2012, apelul se adresează artiştilor vizuali, dar acceptă cu bucurie şi proiecte transdisciplinare.

SPAM îşi propune amplasarea, în decursul a unui an, a cinci proiecte de artă contemporană cu tema SPAM Copy / Paste. Acum, în Parcul Carol există două socluri identice, cel construit în 1906 - pe care se va desfăşura SPAM - şi copia acestuia, aflată la câteva sute de metri o distanţă, construită în 2009. Paste-ul soclului original a fost construit pentru a muta pe el statuia doctorului Constantin Istrati de Oscar Späthe. Într-o epocă dominată de fenomenul copy/paste, vă invităm să exploataţi artistic dualismul soclurilor, dar să şi problematizaţi imaginaţia sau lipsa ei în societatea românească.

SPAM nu îşi doreşte a fi un spaţiu alternativ sau nonconformist, nici Salonul Refuzaţilor, ci un loc unde Arta în Spaţiul Public poate intra în normalitatea contemporană. SPAM va suporta, în limita fondurilor, producţia celor cinci lucrări. Unul dintre cei cinci participanţi selectaţi va primi ca premiu suma de 1.000 de euro pentru proiectul său.

Împreună cu Magda Cârneci (critic de artă), Eugen Rădescu (teoretician, co-fondator Pavilion), Marilena Preda-Sânc (UNArte) şi Diana Toboşaru (COO BBDO), SPAM va realiza selecţia proiectelor, care vor fi amplasate pe sau în jurul fostului soclu al statuii Dr. C. Istrati din Parcul Carol (lângă Arenele Romane).

Toate detaliile de participare, precum şi formularul de înscriere, se găsesc pe www.ioanaciocan.com

Lucrările vor fi expuse în Parcul Carol în perioada decembrie 2012-septembrie 2013 şi se vor regăsi şi într-un catalog ce va fi lansat în toamna anului 2013. (Ioana Ciocan)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO