Ziarul de Duminică

Aproape Agatha Christie/ de Stelian Ţurlea

Aproape Agatha Christie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

06.08.2015, 23:53 51

Agatha Christie şi-a publicat în ianuarie 1921, la 31 de ani, primul roman în care îl descrie pe cel care avea să devină poate cel mai celebru detectiv din lume – belgianul Hercule Poirot. Au urmat alte 33 de romane, două piese şi peste 50 de povestiri în care Hercule Poirot rezolvă enigme fel şi fel. În întreaga sa carieră, Agatha Christie a vândut peste două milioane de exemplare din cărţile sale, ajungând fără doar şi poate scriitoarea cea mai citită din lume. Christie a ajuns un brand. De la moartea ei, în 1976, este pentru prima oară când moştenitorii au acceptat să fie exploatat acest brand şi şi-au dat acordul pentru o nouă serie Hercule Poirot. Fanii care s-au arătat înspăimântaţi s-au putut declara liniştiţi. Cea care a avut curajul să readucă în viaţă pe celebrul detectiv, Sohie Hannah, născută în 1971, poetă şi scriitoare de thrilere psihologice, s-a achitat admirabil de însărcinarea ei, reuşind să scrie un roman demn de Agatha Christie.

„Crime cu monogramă”*) a fost declarat „evenimentul literar al anului” 2014. Încă tânăra Sophie Hannah a acţionat ca un medium, a reuşit să creeze iluzia vocii celebrei Christie, a scris o carte în care chiar se simte stilul şi talentului aceleia.

Acţiunea se petrece în anul 1929 şi este ecoul unor fapte mai vechi cu 16 ani, când gelozia, invidia şi răutatea au dus la sinuciderea unui cuplu. Vina aparţinea nu numai câtorva femei, ci unui sat întreg de lângă Londra, care ajunsese să-i terorizeze pe cei doi. Vina, se pare, i-a urmărit ani şi ani şi după un deceniu şi jumătate izbucneşte într-un val de crime într-un hotel londonez. Mai precis trei oaspeţi ai hotelului Bloxham sunt omorâţi, în gura fiecăruia fiind găsit câte un buton cu monogramă. Exact la vremea morţii lor, o femeie înspăimântată îi mărturiseşte, într-o cafenea londoneză, lui Hercule Poirot că va fi ucisă, implorându-l să nu-i găsească asasinul şi să nu-l pedepsească. Poirot se află la Londra, într-o călătorie particulară. Detectivul se implică aproape din prima clipă, Sophie Hannah reuşeşte să creeze iluzia că Poirot chiar a reînviat – frazele punctate cu expresii franţuzeşti, chemarea suspecţilor în încăperi mari pentru a scoate din discuţii adevărul, insistenţa pe omniştiinţa sa ş.a. Cu toate acestea, deşi e convingător ca inteligenţă, Poirot e mai puţin convingător ca personaj. Nu pare viu. Motivul ar putea fi acela că, deşi Hannah a urmărit îndeaproape stilul predecesoarei sale, s-a străduit într-atât să refacă atmosfera şi să credem că însăşi Christie a scris cartea, încât a îngrămădit mult prea multe amănunte, a complicat acţiunea făcând-o prea densă şi, de la un moment încolo, obositoare. Iar esenţa superbă a lui Hercule Poirot s-a diminuat. O părere. Ne aflăm în faţa unei aproape Agatha Christie.

Dar performanţa rămâne, cartea se citeşte cu plăcere, a avut şi are succes. A fost deja vândută în peste 30 de ţări.

 

*) Sophie Hannah – Agatha Christie. Crime cu monogramă. Editura Litera. Traducere din limba engleză de Livia Olteanu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO