Ziarul de Duminică

Anul prinţesei/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

28.01.2016, 23:41 26

„O 9 atitudine pentru cultură”

Teatrul Metropolis şi Asociaţia Info-Cons în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, Consiliul General al Municipului Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a lansat duminică, 24 ianuarie 2016, Campania „O 9 atitudine pentru cultură” , la Teatrului Metropolis. Prin această campaniae se doreşte redobândirea valorii culturale şi readucerea în spaţiul public a tot ce constituie identitatea României şi a românilor deopotrivă. Campania are ca prim obiectiv creşterea nivelului de educare şi informare a cetăţenilor cu privire la cunoaşterea operelor de artă româneşti indiferent de forma de exprimare a acestora, cât şi a spectacolelor de teatru şi a actorilor români, dar şi perpetuarea elementelor culturale ce formează istoria unei naţiuni. În prima fază a proiectului sunt implicate 400 de locaţii din Municipiul Bucureşti, precum unităţi de învătământ, unităţi spitaliceşti şi administrative, urmând ca pe viitor proiectul sa se extindă la nivel naţional.

Directorul Teatrului Metropolis, actorul George Ivaşcu (foto 1) a declarat:
Să preţuieşti o naţiune înseamnă să respecţi şi să cultivi permanent ceea ce se  transmite prin cultura ţării. Aşa cum spunea Marin Preda: «Cultura e o formă de viaţă prin care o colectivitate umană îşi exprimă forţa creatoare». Prin lansarea în şcoli a proiectului «O 9 atitudine pentru cultură», urmărim să educăm şi să formăm  elevii prin cultură şi artă. În orice ţară din lume, cultura este un serviciu public, iar serviciile culturale se adresează consumatorului cultural şi sunt activităţi ce au scopul de a răspunde unor nevoi umane: nevoia de cunoaştere, nevoia de acţiune şi de participare, de afirmare în societate, precum şi nevoia de imaginar şi de a învăţa să-ţi petreci timpul liber.”
 

Translation Café No 156

A apărut nr 156 al revistei online Translation Cafe, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român, şi Ambasada Irlandei: Arthur Conan Doyle – Doctorul Negru (foto 3) Povestire din volumul Round the Fire Stories, 1908. Traducere în limba română de Beatrice Ahmad, absolventă a MTTLC. Texte paralele

Cu această scriere de Arthur Conan Doyle publicată sub formă de texte paralele, atât în engleză, cât şi în română, Translation Café continuă publicarea unor texte traduse de absolvenţi ai Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan. Acesta este debutul lor ca traducători profesionişti.
Scopul acestor cărţi este acela de a îmbina cercetarea cu traducerea şi elucidarea textului. Masteranzii îşi aleg singuri textele. Cel mai adesea, acestea sunt povestiri obscure scrise de autori consacraţi, iar majoritatea dintre ele nu au mai fost traduse în limba română. Povestirile sunt însoţite de note explicative, care se adresează cu precădere cititorului român. Povestirea din acest număr a fost aleasă şi tradusă din limba engleză în limba română de Beatrice Ahmad, ca parte din disertaţia susţinută în iunie 2015.
Translation Café  No 156 poate fi consultată şi descărcată la adresa de internet:  http://revista.mttlc.ro/

 

Anul Cultural Martha Bibescu

2016 a fost declarat Anul Cultural Martha Bibescu (foto 3). Cu acest prilej, Asociaţia Istoria Artei în parteneriat cu Palatele Brâncoveneşti organizează în data de 31 ianuarie următoarele evenimente:

- De la orele 17:00, lansarea volumului Oanei Marinache „Familia Bibescu - Basarab Brâncoveanu: de la Craiova la Paris” – volum în care sunt trecute în revistă proprietăţile familiei boiereşti şi domneşti din secolul al XVIII-lea – prima jumătate a secolului al XIX-lea, recuperând etape importante din modernizarea societăţii româneşti. Prezintă: dr. Ioana Beldiman şi dr. Oana Marinache
 - De la orele 17:30 va avea loc vernisajul expoziţiei „Martha Bibescu 130”,
cu lansarea catalogului „Martha Bibescu”. Vor fi trecute în revistă principalele  repere ale vieţii prinţesei prin proiecţia video pe Palatul Mogoşoaia, cu fotografiile Marthei Bibescu. Prezintă: dr. Doina Mândru
Proiectul „Anul Cultural Martha Bibescu 130” a fost iniţiat de Asociaţia Istoria Artei şi finanţat de Ministerul Culturii. Evenimentele prilejuite de ziua de naştere a prinţesei Martha Bibescu (28 ianuarie 1886, Bucureşti - 28 noiembrie 1973, Paris) au început în data de 15 ianuarie, desfăşurându-se până în 31 ianuarie 2016 la Bucureşti, Sinaia şi Mogoşoaia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO