Ziarul de Duminică

Antonio Banderas vorbeşte cu vocea lui Cabral/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

03.10.2013, 23:40 59

Nopţi albe de acordeon

În zilele de 4, 5 şi 6 octombrie,  va avea loc cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Nopţi albe de acordeon, iniţiat de cunoscutul acordeonist Emy Drăgoi (foto 1). Muzicianul este considerat de critica de specialitate „cel mai bun acordeonist de jazz al momentului”.

Ca şi la precedentele ediţii, publicul va avea prilejul să asculte artişti renumiţi din Franţa, Rusia, Italia. Invitat special al festivalului este William Sabatier, cu bandoneonul său, care a fost aplaudat de fiecare dată la scenă deschisă. Interpretul şi compozitorul francez a cântat alături de mari orchestre ale lumii, fiind recunoscut pentru modul cu totul special de interpretare a tangoului.

Pe scenă, va fi prezent şi ansamblul Concertino, din Republica Moldova, cunoscut deja în multe ţări pentru felul în care adaptează pentru acordeon cele mai diverse genuri muzicale: clasic, world, jazz, pop, folk. Cei zece tineri talentaţi au obţinut deja 15 trofee la concursuri europene de acordeon şi au colaborări cu maeştri ai interpretării şi compoziţiei acordeonistice precum R. Galliano, F. Marocco, Diet Paris – Moscou etc. Stilul interpretativ al ansamblului a făcut ca trupa să mai fie numită şi „Energizant Concertino”.

Alături de artiştii străini invitaţi, Emy Drăgoi va susţine un recital împreună cu trupa sa Jazz Hot Club, oferindu-le celor prezenţi momente memorabile.  Astfel, cu ocazia Centenarului Maria Tănase (100 de ani de la naşterea marii artiste), muzicianul va prezenta unul dintre proiectele sale de succes - Acordeon Jazz Maria Tănase. Publicul va avea ocazia să asculte unele dintre cele mai cunoscute piese interpretate de-a lungul timpului de Maria Tănase, în versiuni orchestrale şi interpretative cu totul inedite. În acelaşi timp, în imagini de arhivă, spectatorii o pot revedea pe artistă şi pot urmări secvenţe din concertele sale.

Tradiţia ca, după spectacolul din fiecare seară, artiştii să-şi continue dialogul muzical cu publicul până târziu în noapte va fi păstrată şi în acest an.

Deschiderea festivalului va avea loc la Sala Restaurantului Mioriţa din Ploieşti - vineri, 4 octombrie, ora 19.

Cea de-a doua zi a festivalului se va desfăşura în Bucureşti, la Teatrul Odeon - sâmbătă, 5 octombrie, ora 19.

În cea de-a treia zi, duminică, 6 octombrie, ora 19, tot la Teatrul Odeon este programat recitalul Acordeon Jazz Maria Tănase.

Biletele, în valoare de 31,80 lei şi 26,50 lei, sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Teatrului Odeon, dar pot fi achiziţionate şi online.

 

O lucrare a artistului Mihai Ţopescu achiziţionată de Muzeul Hentrich din Düsseldorf

O lucrare a artistului Mihai Ţopescu, intitulată „Portret de fată cu panglică verde” (foto 2), prezentată în cadrul expoziţiei „Metadecorativul românesc”, organizată de ICR Berlin, a fost achiziţionată de Muzeul de sticlă Hentrich din Düsseldorf.
ICR Berlin a continuat pe parcursul acestui an seria de evenimente dedicate susţinerii şi promovării artei româneşti prin organizarea expoziţiei de artă decorativă „Metadecorativul românesc” la Kunst im Hafen Düsseldorf, realizată în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, editura Klartext şi organizaţia culturală KunstART din Bochum.
Expoziţia a fost deschisă în perioada 10-31 august 2013, reunind lucrări ale unora dintre cei mai reprezentativi artişti români contemporani specialişti în arte decorative: Gherghina Costea, Mariana Gheorghiu Bădeni, IIeana Dana Marinescu, Nicolae Moldovan, Ioan Nemţoi, Cristina Popescu Russu şi Mihai Ţopescu. Cei şapte artişti au fost prezenţi la deschiderea expoziţiei şi au intrat în dialog cu publicul numeros. O mare parte dintre lucrările expuse sunt incluse în cadrul celui de-al treilea volum al seriei „7”, intitulat „Das Metadekorativum”, publicat în anul 2012 de editura germană Klartext.
Lucrarea lui Mihai Ţopescu „Portret de fată cu panglică verde” a fost achiziţionată de Muzeul de sticlă Hentrich din Düsseldorf, ceea ce reprezintă o importantă recunoaştere a artistului pe plan internaţional. Opţiunea muzeului pentru această lucrare se datorează rafinamentului execuţiei şi inovaţiei tehnice, care reuşeste să îmbine într-un mod aparte arta sticlei, desenul, gravura şi sculptura. Portretul este mai întâi desenat, iar ulterior gravat pe o foiţă de argint patinată, în timp ce straturile succesive de sticlă transparentă cu adaosuri de sticlă colorată, verde, roşie şi neagră, completează gama cromatică a lucrării. „Portret de fată cu panglică verde” face parte din seria „Anatomy of Glass”, care cuprinde 56 de opere realizate toate în aceeaşi tehnică novatoare reflectând însă o vastă paletă tematică.

 

Gábor Tompa monteazăMoartea lui Danton în Coreea de Sud

Gábor Tompa montează spectacolul Moartea lui Danton de Georg Büchner la Seoul Arts Center din capitala Coreei de Sud. Repetiţiile spectacolului au început pe 16 septembrie, într-o adaptare realizată de András Visky. Decorul este creaţia lui András Both, costumele au fost concepute Sohhee Han, muzica a fost compusă de Lee Ji-Hye, iar elementele multimedia sunt realizate de către Park Yun.

Rolurile principale sunt interperate de actorii: Park Ji-Il (Danton), Yoon Sang-Wha (Robespierre), Lee Jae-Jun (Saint Just), Moon Hyung-Joo (Julie). Din distribuţie face parte şi Lee Jaram, actriţa care a încântat publicul clujean cu spectacolul Ukcsuk-Ga, prezentat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, ediţia 2012. În spectacolul Moartea lui Danton Lee Jaram joacă un personaj care nu se regăseşte în textul lui Büchner, cel al unui actor ambulant, un fel de înger al istoriei, special creat pentru actriţă.

Premiera spectacolului va avea loc pe 3 noiembrie la Teatrul Towol al Seoul Arts Center (foto 3). Instituţia din capitala Coreei de Sud este cel mai mare complex cultural al ţării, care anul acesta împlineşte 25 de ani de existenţă. În cadrul centrului funcţionează mai multe săli de concerte, muzee şi săli de spectacole. Teatrul Towol, în care va avea loc spectacolul montat de Gábor Tompa, s-a deschis anul acesta în luna februarie după o perioadă de 2 ani de lucrări de restaurare, capacitatea sălii fiind acum de o mie de locuri.

 

România la Târgul de carte LIBER - Madrid

Miercuri, 2 octombrie, s-a deschis la Madrid ediţia cu mumărul 31 a celui mai important târg de carte din Spania, LIBER. Târgul are loc alternativ în Madrid şi Barcelona, iar România a fost pentru prima dată ţară invitată de onoare la acest târg în 2011. Anul acesta, târgul are loc la Madrid Arena, amplu complex expoziţional aflat în Casa de Campo, cel mai mare parc din Madrid, între 2 şi 6 octombrie. Pentru prima dată acest târg, dedicat în mod tradiţional profesioniştilor, va fi deschis şi publicului larg, în zilele 4, 5 şi 6 octombrie în Pabellón Sátelite. Ţara invitată de onoare în acest an este Chile.
România va avea stand propriu, organizat de ICR, iar scriitori invitaţi, alături de jurnalişti şi critici literari spanioli, sunt Marius Daniel Popescu, Cătălin Dorian Florescu, Ion Manolescu şi Ioana Gruia.

 

Cabral îl dublează pe Antonio Banderas în animaţia „Justin şi cavalerii 3D“

Cabral, carismaticul prezentator al emisiunii „Poveştiri de Noapte”, de la ACASA TV, ajunge, din 4 octombrie, în premieră pe marile ecrane în rolul unui arătos, dar superficial cavaler medieval, căruia îi împrumută vovea, în animaţia „Justin şi cavalerii 3D“ (foto 4).

Aflat la prima experienţă de acest gen, misiunea lui Cabral a fost cu atât mai complicată cu cât a trebuit să dubleze personajul interpretat de celebrul Antonio Banderas în varianta originală a filmului.

„Mi-a făcut plăcere să fac parte din acest proiect, „Justin şi cavalerii 3D“ este o poveste frumoasă, un basm animat care te face să râzi dar, în acelaşi timp, le şi pune celor mai mici valorile acolo unde ar fi bine să fie. Am dublat un personaj tembel, un Don-Juan lovit la cap, cu o personalitate aparte, Sir Clorex. Cu o voce de cuceritor din născare, dar cu replicile unui pămpălău ameţit, personajul meu are un farmec special. A fost distracţie mare la înregistrări, toţi colegii alături de care am lucrat în proiectul ăsta au râs - şi eu, recunosc - pentru că filmul este scris foarte bine şi replicile îţi dau motive de râs în cascadă.”, povesteşte Cabral, încântat de experienţa trăită la înregistrări.

Sir Clorex este în aparenţă cavalerul perfect care arată incredibil în armura sa strălucitoare. Puterea fizică, frumuseţea şi postura îl recomandă drept cavaler, însă atunci când pericolul îi dă târcoale, Clorex îşi dă seama că nu armura contează, ci caracterul celui care o poartă.

Eroul animaţiei, Justin, locuieşte într-un regat în care birocraţii conduc, iar cavalerii au fost alungaţi. Mai presus de orice, visul lui este să devină un cavaler neînfricat, exact ca bunicul său. Cu toate acestea, tatăl are alte planuri rezervate pentru el şi vrea ca Justin să-i calce pe urme şi să devină avocat.

Pentru a-şi îndeplini visul, Justin porneşte într-o călătorie plină de neprevăzut. De-a lungul drumului o va cunoaşte pe frumoasa şi rebela Talia, pe vrăjitorul Melquiades, dar şi pe arătosul Sir Clorex.

Deşi, aparent, nu are calităţile necesare unui adevărat cavaler, Justin trebuie să îşi apere familia şi regatul de crunta răzbunare a lui Sir Heraclio şi a armatei sale de cavaleri alungaţi şi hotărâţi să distrugă totul în cale.

Cabral poate fi urmărit pe marile ecrane din ţară, începând cu 4 octombrie, în animaţia „Justin şi cavalerii 3D“, un film distribuit de MediaPro Distribution.

 

    100 de ani de artă a peisajului din Colecţia British Council

Muzeul Naţional de Artă al României şi British Council România au organizat expoziţia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului din colecţia British Council (foto 5). Expoziţia se înscrie în seria evenimentelor organizate pentru a sărbători aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea British Council în România.

Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 3 octombrie.

Expoziţia Imagini din Marea Britanie cuprinde 57 de lucrări din Colecţia British Council, care prezintă o imagine complexă a peisajului insular sub diversele lui aspecte rurale şi urbane. Structurată în patru secţiuni – oraşul, industrialul, ruralul şi ţărmul – expoziţia oferă publicului din România o perspectivă unică asupra peisajului britanic văzut prin ochii artiştilor englezi de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre. Grupate astfel, operele de artă recompun o hartă subiectivă a Marii Britanii.

Artiştii britanici au surprins în lucrările lor priveliştea industrială, dezvoltarea recentă a zonelor suburbane, dar şi peisaje cu megaliţi, ruine romane sau perspective aeriene ale câmpurilor. Pe lângă pictură, grafică, sculptură şi fotografie, în expoziţie sunt prezente şi instalaţii şi intervenţii de tip Land Art - amprente personale ale artistului asupra peisajului.

De la peisajul rural vălurit la conturul crestat al coastelor, de la fragmente de peisaj urban până la obiectivele industriale dezafectate din nord-estul Londrei, demolate între timp pentru a face loc construcţiilor care au găzduit ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice, lucrările selectate ilustrează o viziune dinăuntru asupra peisajului britanic, inaccesibilă călătorului străin.

Colecţia British Council, iniţiată în 1935, cuprinde în prezent mai mult de 8.500 de piese create de peste 1650 de artişti britanici, acoperind o gamă largă de tehnici şi genuri – pictură, sculptură, desen, acuarelă, gravură, fotografie, instalaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO