Ziarul de Duminică

Anarhie totală – carte recomandată de Ziarul de duminică

Anarhie totală – carte recomandată de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

13.08.2012, 12:35 395

Scrisă în 1980, dar publicată abia în 2002, cu câteva luni înaintea morţii scriitorului, cartea aceasta este o lucrare scurtă, fragmentară, alcătuită din 56 de piese. Este considerată primul roman al lui Bolano, deşi cu foarte mare greutate textul poate fi numit roman. Pe atunci Bolano avea 27 şi se ocupa mai mult de poezie, pe care o va abandona definitiv pentru proză după zece ani.

Într-o introducere scrisă înaintea publicării şi intitulată "Anarhie totală: După douăzeci şi doi de ani", Bolano însuşi spune: "Am scris această carte pentru mine însumi şi nici de asta nu sunt foarte sigur. Mult timp n-au fost decât nişte pagini răzleţe pe care le reciteam şi uneori le corectam convins de faptul că nu aveam timp. Însă timp pentru ce? Eram incapabil să explic asta cu precizie. Am scris această carte pentru fantasme, singurele care au timp deoarece trăiesc în afara timpului. (...) Am cunoscut, bineînţeles, oameni interesanţi, unii rod al propriilor mele halucinaţii.(...) Însă credeam în literatură. Credeam în gesturile inutile, credeam în destin." Deopotrivă naraţiune fragmentată şi poem în proză, "Anvers" este, după cum îl definea însuşi autorul, "radical şi solitar".

Autorul apare mereu în text, chiar şi cu numele. Textul însuşi e alcătuit din secvenţe fragmentate, şiruri de citate sau indicaţii în termeni de cinema, de parcă realitatea despre care se vorbeşte ar fi văzută prin lentilele unei camere de filmat. Cele 56 de texte sunt foarte scurte, de regulă o pagină, uneori şi mai puţin, dar fiecare are un subiect atât de concentrat, încât este imposibil să nu uimească. După câteva file, cititorul se obişnuieşte, dar adastă cu gândul la capătul fiecărui text care poate fi subiectul concentrat al unui roman - aleg la întâmplare: "Tablouri verzi, roşii şi albe", "Printre cai", "Instrucţiunile", "Avea părul roşu", "Unica şi adevărata mea iubire"; dar toate textele ar putea fi înţelese astfel. Un capitol se cheamă "Sinopsis". Însă întreaga cartea poate fi un sinopsis. Par să nu existe reguli, iar cartea seamănă cu un rezumat al altor cărţi, ceea ce nu este deloc aşa. Lectura este dificilă, oricum nu trebuie abordată pe căile obişnuite. Bolano pare să-şi râdă de toate.

Criticii susţin că toate caracteristicile scrisului lui se regăsesc în "Anvers", înainte de toate stilul inconfundabil. De aceea Ignacio Echeverria a numit cartea "big bang"-ul din care s-a născut literatura ulterioară a lui Bolano. (Stelian Ţurlea)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO