Ziarul de Duminică

Amintiri unui şef de stat comunist/ de Ziarul de duminică

Amintiri unui şef de stat comunist/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.09.2016, 23:49 39

Mihail Gorbaciov

Amintiri

Viaţa mea înainte şi după perestroika

Editura Litera

Traducere din limba rusă şi note de Justina Bandol.

În primăvara lui 1985, Mihail Gorbaciov, abia ales secretar general al Partidului Comunist al URSS, începea un proces de reformare a intregului sistem economic si politic sovietic. Ceea ce avea să devină cunoscut drept perestroika („reconstructie”) a durat doar şase ani, până în decembrie 1991, când Gorbaciov şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al URSS.

Efectele politicii lui au fost incredibile, provocând nu doar dezmembrarea URSS şi prăbuşirea regimului comunist în toată Europa de Est, ci sşi căderea Cortinei de Fier şi reunificarea Germaniei. Nu este de mirare că, în Rusia, Gorbaciov este considerat de majoritatea populaţiei drept principalul vinovat de disoluţia URSS-ului şi de pierderea statutului de superputere. Le-a dat ruşilor libertate, dar erau ei pregătiţi să o primească?

Occidentul, pe de altă parte, i-a apreciat meritele indiscutabile pe plan extern – reducerea tensiunilor Războiului Rece, diminuarea arsenalului nuclear, iniţierea retragerii trupelor sovietice din Afghanistan, neintervenţia în afacerile interne ale ţărilor din fostul bloc estic. În 1990, pentru toate aceste merite i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace.

La 84 de ani, Mihail Sergheevici Gorbaciov rămâne unul dintre cei mai influenţi (şi controversaţi) oameni ai secolului XX.

„Indiferent de ceea ce ar putea spune acum despre perestroika oponenţii şi criticii ei, a fost o perioadă uimitoare... Am deschis un drum pe care se putea merge mai departe. Am facut ceea ce trebuia facut: am dat oamenilor libertate, transparenţă, pluralism politic, democraţie. I-am făcut liberi!” – Mihail Gorbaciov

„Această scriere se deosebeşte de toate celelalte cărţi ale mele. Nu este un volum  de memorii – memoriile mi le-am scris cu mulţi ani în urmă –, deşi există în ea şi pagini memorialistice. Aici nu am urmat însă strict ordinea cronologică a evenimentelor. Cartea nu e nici roman, nici măcar relatarea unor fapte istorice reale. Este povestea vieţii noastre împreună, aşa cum am scris-o eu. Cei pe care i-am rugat s-o citească şi să-şi dea cu părerea mi-au spus că le-a plăcut cartea. Dacă n-aş fi primit din partea lor nici un fel de observaţii, aş fi fost tentat să cred că nu voiau decât să mă flateze, să mă susţină. Dar nu, pe lângă părerea general pozitivă despre carte, am avut parte şi de unele comentarii critice foarte utile, pe care, în măsura în care le-am considerat acceptabile, le-am luat în considerare în varianta finală a cărţii. Se pare că de data aceasta am reuşit să creionez un tablou complet al vieţii mele. Este răspunsul meu la întrebarea: Cum s-au născut împrejurările care au avut, în cele din urmă, o influenţă hotărâtoare asupra destinului meu politic?”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO