Ziarul de Duminică

Alte premii si nominalizari (I)

Alte premii si nominalizari (I)
29.02.2008, 20:10 24

Colectia Raftul Denisei nu se dezminte, aduna in continuare traduceri excelente ale unor romane premiate sau nominalizate la importante premii occidentale.

Rachel Cusk - Arlington Park. Traducere din engleza de Roxana Patras. Roman tradus in optsprezece tari si nominalizat la Orange Prize. Eroinele romanului sunt cinci femei care traiesc intr-o sera stralucitoare si prospera: Arlington Park, eleganta suburbie londoneza unde se cultiva conventia, indiferenta si ipocrizia. Intr-o singura zi, mai mult sau mai putin obisnuita, cinci femei isi dau jos mastile.

Douglas Coupland - Toate familiile sunt psihotice. Traducere din limba engleza si note de Iulia Gorzo. Cartea este saga unei familii americane "tipice" si va face subiectul unei productii hollywoodiene ce se va lansa in 2009. Divort, SIDA, droguri, scrisori anonime, schimburi de focuri, santaj... Parintii si fratii lui Sarah Drummond se reunesc in Florida ca sa asiste la lansarea unei nave spatiale pe care aceasta urmeaza sa se imbarce.

Jonathan Safran Foer - Totul este iluminat. Traducere din limba engleza si note de Fraga Cusin. Roman tradus in treizeci si doua de limbi, distins cu Guardian First Book Award, National Jewish Book Prize si New York Public Library Young Lions Prize. In anul 2005 a fost ecranizat, cu Elijah Wood in rolul principal. Un tanar, Jonathan Safran Foer, ajunge in Ucraina, calauzit de o fotografie de familie ingalbenita. El se afla in cautarea femeii care, cu cincizeci de ani in urma, l-a salvat pe bunicul lui de nazisti. In periplul sau este insotit de tanarul Alex, ghidul ucrainean a carui engleza stalcita starneste hohote de ras. Alaturi de bunicul acestuia, haituit de amintirile razboiului, Jonathan parcurge un traseu initiatic la capatul caruia il asteapta un secret teribil.

Hubert Selby Jr. - Recviem pentru un vis. Traducere din engleza si note de Andra Matzal. Ecranizarea din 2001 a acestui roman in regia lui Darren Aronofsky, cu Ellen Burstyn, Jared Leto si Jennifer Connely in rolurile principale, a primit doua nominalizari la premiile Oscar si Globul de Aur. Visul american a murit de ceva vreme. Dar fiecare are propriul drog care-l ajuta sa viseze mai departe: heroina, televiziunea, mancarea - modalitati de a nu privi in fata realitatea cruda si neinduratoare. Romanul e povestea supravietuirii a patru oameni dependenti de iluziile care le dau forta de a continua inca o zi, inainte de a se prabusi inevitabil in infernul din ei insisi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO