Ziarul de Duminică

Alte intamplari din acelasi cartier

30.05.2008, 20:30 29

In vreme ce ministrul de interne din Guvernul Romaniei dl. Cristian David ii propunea noului ministru de interne din guvernul Italiei un plan pentru imbunatatirea imaginii romanilor aflati cu treaba sau fara treaba prin peninsula, ce se intampla in patria noastra?
Se intamplau aceleasi lucruri care s-au petrecut in Italia. Violuri, incesturi, crime, furturi, batai, escrocherii, operatiuni informatice de inalta tehnologie si de joaca morala, cam tot ce se poate inchipui in domeniul delincventei si bineinteles ceva mai mult, pentru ca imaginatia in domeniu nu seaca niciodata. Dar oare sa fie acesta specificul inconfundabil al Romaniei si al locuitorilor sai? Nu e de crezut. In domeniul facerii de rau, oamenii se aseamana mai mult decat ne inchipuim. In Italia pana luna trecuta se inregistrasera aproximativ 4.000 de violuri. Cele mai cunoscute opiniei publice europene au fost cele savarsite de cetatenii romani Rus si Mailat. Unul din Tarnaveni, celalalt din Avrig. Ceilalti violatori au domicilii neinteresante, asa incat n-au fost subiecte demne de o campanie mediatica. O tanara cetateana romana a intrat in locuinta unor italieni si a incercat sa rapeasca un copilas in scutece. Asta s-a intamplat la Napoli. La Roma o alta tanara a omorat o femeie cu umbrela pe treptele metroului. La Parma un tanar cetatean roman a ucis prin injunghiere un cuplu de italieni pentru care lucra. Iar niste cetateni romani au jefuit un inalt prelat al bisericii romano-catolice care ii angajase pentru lucrari la domiciliu. Preotul are o varsta mai mult decat venerabila, este centenar si, nu doar pentru asta, o figura respectata si foarte cunoscuta. La randul lor cetatenii romani sunt batuti, injunghiati, impuscati, asasinati. Nu mai departe de luna trecuta au fost gasite corpurile a trei romance, violate, asasinate, varate in saci de plastic si aruncate in padure. In vreme ce pentru publicul italian sau european faptele din urma sunt "cronica neagra", faptele dintai sunt simbolice. Un popor barbar a dat buzna pe usa intredeschisa a Europei si pune in pericol valorile greu dobandite ale civilizatiei si democratiei.
Veridicitatea si credibilitatea acestui strigat de ingrijorare este sustinuta si de faptul ca si stanga si dreapta din Italia clameaza acelasi lucru. Seful stangii, Veltroni, a avut acelasi discurs, in ceea ce-i priveste pe romani, cu liderii dreptei. A fost discursul electoral pentru castigarea primariei Romei. Binenteles ca dreapta a fost mai credibila in accentele sale xenofobe decat stanga si, in consecinta, a si castigat. Dar, in fapt, care este realitatea? Taberele de nomazi, aglomerarile de baraci improvizate din jurul Romei si al altor orase au aparut imediat dupa 1990. Oricarui cetatean roman in acea perioada ii era impusa o bariera aproape de netrecut pentru a calatori in Italia si sute de mii de romani n-au primit nici un raspuns nici dupa zece ani. Aceasta lentoare si aceasta aproximatie in aplicarea legilor au facut din Italia tara in care orice e posibil. Lupta statului cu camorra, cu mafia, cu 'ndrangheta si cu alte organizatii a dus la o slabire a controlului micii criminalitati. Iar in mica criminalitate cetatenii romani de o anumita categorie sunt experti. Iar aceasta marunta criminalitate este exasperanta. De la cersetorii care te injura ori te scuipa pentru ca nu le dai "dreptul" la haitele de hoti de buzunare care nu dau nici o sansa omului cazut in mijlocul lor, oricat de vigilent ar fi, pentru ca ei nu mai sterpelesc pe nesimtite, ci te jefuiesc. In fapt, s-a petrecut o escalada a delictului marunt catre crima, ceea ce a surprins politia italiana. I-a surprins si pe capii lumii interlope romanesti, care nu se asteptau la atata "initiativa" si la atatia nou-veniti in lumea lor. In curand situatia se va calma. Amatorii vor fi arestati iar profesionistii isi vor vedea de treburile lor. Singurii care vor avea probleme vor fi romanii cinstiti si corecti, carora in diferite situatii li se va arunca cate un "aha, romani!". Afisul prin care romanii si cainii erau anuntati ca nu aveau ce cauta intr-un magazin spaniol avea ca fundal tricolorul romanesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO