Ziarul de Duminică

Alone - The Art of Solitude/ de Remus Andrei Ion

galerie foto

galerie foto

Autor: Remus Andrei Ion

11.06.2015, 23:44 64

Alone / The Art of Solitude, a patra tema din cadrul proiectului No. 88, prezintă în luna iunie artiştii:  Aitch (pictură), Laura Baiu (grafică), Andreea Floreanu (pictură), Ana Kun (pictură), Anca Silvia Macinic (sticlă), Mihaela Obada (ceramică), Ioannis Stomatogiannis ( fotografie), Tajo (sculptură), Constantin Tofan (pictură). Totul la Art Yourself Gallery. Expoziţia s-a deschis la 8 iunie.

O expoziţie reunită sub motto-ul unui poem de Charles Bukowski, „Alone with Everybody”:

 

the flesh covers the bone

and they put a mind

in there and

sometimes a soul,

and the women break

vases against the walls

and the men drink too

much

and nobody finds the

one

(...)

the city dumps fill

the junkyards fill

the madhouses fill

the hospitals fill

the graveyards fill

nothing else fills.

 

Se poate spune că solitudinea este condiţia umană – susţin artiştii reuniţi în expoziţie. Apărem sub forma unei entităţi organice, o unitate, şi tot aşa dispărem. Pe parcursul vieţii, realizăm că suntem prizonierii propriei subiectivităţi, că ne putem cunoaşte întru totul doar pe noi înşine. Ca într-un cerc vicios, această cunoaştere se adânceşte întocmai din timpul petrecut în solitudine, ce duce la un sentiment şi mai profund al acestei condiţii universale şi singulare în acelaşi timp. Solitudine, cunoaştere, mai multă solitudine.

Se poate spune că arta, fie ea literatură, arte plastice, multimedia ş.a.m.d. constituie un „medicament” pentru acest ţipăt intern. Iar, odată cu modernitatea, acest ţipăt a devenit din ce în ce mai asurzitor. Cine nu s-a regăsit în „De veghe în lanul de secară” al lui Salinger? Sau în „Ţipătul” lui Munch, în „Fata la fereastră” a unui tânăr Dali? Paradoxal, artiştii creează în solitudine, le prieşte, pentru a produce artă ce exprimă suferinţa solitudinii.

De aceea, solitudinea are două capete. Unul plin de seninătate, pace, magie, cu un statut mitic pentru gândire şi creaţie. Iar celălalt, explodând de durerea melancoliei, încercând să scape de ea, înconjurat de lume, exercitându-şi simţul de animal politic, însă la un moment dat conştientizând limitele inevitabile dintre „mine” şi „ceilalţi”. Iar fiecare dintre noi poartă aceste capete, învăţând doar pe care să îl aleagă, când şi cât.

Personajul principal din filmul „Naked” al lui Mike Leigh îl întreabă la un moment dat pe un altul, „ştii că atunci când simţi că eşti înăuntru, eşti de fapt tot în afară, nu? Şi poţi spune că atunci când eşti în afară, eşti înauntru? Pentru că eşti întotdeauna înăuntrul minţii tale.”

Altfel spus…. singuri, împreună.

 

„No. 88” este un proiect iniţiat de Art Yourself  pentru anul 2015 care va prezenta  88 de artişti contemporani ce vor derula, pe tot parcursul acestui an,  o proiecţie personală, riguroasă, senzorială, reflexivă şi sublimă, asupra  viziunii lor artistice. Întregul proiect este structurat în 8 expoziţii pe 8 teme diferite, care vor deschide porţile publicului în fiecare lună cu câte 11 artişti diferiţi. Întregul concept al proiectului gravitează în jurul cifrei opt: 88  artişti contemporani; 8 expoziţii; 8 ale fiecărei luni; 440 lucrări de artă contemporană: Anul 2015 este 2Ă1Ă5 â 8

Proiectul No. 88 va reuni viziuni, abordări, exprimări şi sensuri diferite despre viaţă, artă şi gândire creativă ale artiştilor contemporani consacraţi şi tineri.

 

*

*     *

The Thingsproiect urban de Catalin Oancea

 

În paralel cu proiectul „No. 88”, galeria lansează şi un concept artistic urban creat şi realizat de sculptorul Cătălin Oancea în exclusivitate pentru Art Yourself.

„The Things" sunt o lume imaginară de forme colorate ce contrastează cu griul şi monotonia oraşului, ce aduc un nou tip de viaţă, de locuire, ce parazitează şi revitalizează imaginea sterilă a ominiprezentului oraş. Formele derivă din microcosmosul biologic având ca punct de plecare structuri microcelulare redimensionate. Ele sunt o poartă ce te transpune în altă lume, una a culorilor şi a formelor neregulate, a jocului. Work in progress, lucrările nu vor fi expuse toate deodată, ci vor naşte una din cealaltă, vor popula treptat spaţiul, la început stinghere, singulare, ca mai apoi să domine, să cucerească. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO