Ziarul de Duminică

Aflaţi la Cinepolitica cine a salvat Parisul de la pieire/ de Ziarul de duminică

galerie foto

galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

27.03.2014, 23:39 34

Cătălina Grama (Jojo) este neînfricata Jane, în animaţia Tarzan 3D, din 28 martie

Actriţa Cătălina Grama (Jojo) revine pe marile ecrane, în rolul curajoasei eroine Jane Porter, căreia îi împrumută vocea pentru animaţia Tarzan 3D, o nouă aventură îndrăzneaţă distribuită de MediaPro Distribution în cinematografe din 28 martie (foto 1, 2, 3).

Dinamic şi complex, rolul partenerei lui Tarzan a reprezentat pentru Cătălina o experienţă încântătoare.  „Jane este un personaj de referinţă al copilăriei mele. Am crescut cu ea în suflet, iar povestea întâlnirii dintre ea şi Tarzan mi se pare una dintre cele mai romantice dintotdeauna. Jane şi Tarzan sunt dovada că două lumi care, aparent, nu au nicio legătură pot fi unite printr-o poveste frumoasă de iubire. Jane e curajoasă, înţeleaptă, sofisticată şi un spirit liber. Este una dintre eroinele mele favorite! Abia aştept să urmăresc această nouă aventură animată alături de micuţul meu.”, a declarat artista după realizarea dublajului.

În Tarzan 3D, Jane Porter a crescut într-o familie de exploratori, de aceea a învăţat să iubească natura şi să nu se teamă de misterele pe care aceasta le ascunde. Într-una dintre expediţiile sale, Jane îl cunoaşte pe Tarzan şi se alătură luptei lui de a salva jungla în care locuieşte şi familia de gorile alături de care a crescut de mai bine de 10 ani.

Cel mai mare pericol vine, însă, tocmai din partea oamenilor şi a unei corporaţii foarte puternice care doreşte să-şi crească veniturile considerabil, prin distrugerea paradisului sălbatic.

„Diplomaţie” deschide Cinepolitica 2014

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marţi, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, unul dintre filmele care au umplut recent sălile de cinema la Festivalul de la Berlin: Diplomatie/ Diplomaţie, în regia lui Volker Schlöndorff (foto 4, 5). În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată o superproducţie regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei” - şi propusă de China la Oscarurile de anul acesta, Back to 1942/ Înapoi în 1942, cu Adrien Brody şi Tim Robbins.

Proiectat la Berlin 2014 în premieră mondială, Diplomaţie pune faţă în faţă doi actori de excepţie, în rolurile a două figuri politice care au schimbat cursul istoriei, în timpul celui de-al doilea război mondial. În noaptea dinspre 24 spre 25 august 1944, generalul nazist Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) se pregăteşte să dinamiteze Parisul, la ordinul lui Hitler, înainte ca armata să părăsească oraşul. Consulul suedez Raoul Nordling (André Dussollier), apărut de nicăieri în hotelul de lux cu uşi ascunse, încearcă să-l convingă de absurditatea gestului.

„Filmul e plin de un suspans psihologic veritabil, remarcabil gestionat de Volker Schlöndorff. El pune faţă în faţă, cu o rară intensitate, doi oameni care jonglează continuu într-un limbaj diplomatic, dar niciodată derutant sau plictisitor”, scrie „Le Parisien”.

Alături de Werner Herzog şi Wim Wenders, Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciaţi regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum/ Toba de tinichea (1979), a câştigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes (premiu pe care l-a împărţit cu Apocalypse Now, al lui Francis Ford Coppola) şi Oscarul pentru film străin.

Spectaculos va fi şi filmul care va închide cea de-a treia ediţie, pe 13 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, Înapoi în 1942 / Yi jiu si er / Back to 1942. Propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin anul acesta, regizată de cineastul supranumit „Spielberg al Chinei”, Feng Xiaogang, autorul unor blockbustere ca Aftershock, îi are pe Adrien Brody şi Tim Robbins în distribuţie, alături de Guoli Zhang, Hanyu Zhang şi Wei Fan. Superproducţia istorică reia un episod întunecat din trecutul Chinei, din timpul războiului cu Japonia, când provincia Henan a fost afectată de o foamete cumplită, soldată cu milioane de victime. Uriaşa producţie, realizată cu resurse umane şi tehnice impresionante, a fost lider de box office în weekend-ul lansării în China, cu încasări de peste 20 de milioane de dolari. Back to 1942 a fost filmul-surpriză al Festivalului Internaţional de Film de la Roma.

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 8 şi 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union.

 

Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a 24-a

Organizat de UNITER, Ministerul Culturii, Primăria municipiului Bucureşti şi ARCUB, Festivalul Naţional de Teatru va avea loc în perioada 25 octombrie - 2 noiembrie 2014.

Directorul artistic al Festivalului este criticul de teatru Marina Constantinescu, ce preia, pentru a doua oară, direcţia evenimentului.

Încă din perioada primului său mandat (2005-2007), Marina Constantinescu a insistat asupra dezvoltării structurii Festivalului Naţional de Teatru, aşa încât, de atunci, acesta şi-a fixat durata de desfăşurare (10 zile) şi a câştigat componenta internaţională, importantă pentru un festival care, chiar dacă nu e competitiv, este spaţiul de întâlnire şi dialog pentru creatorii care pot influenţa mişcări teatrale.

Publicul din Bucureşti a putut urmări, în acea perioadă, spectacole din ţară şi din străinătate reunite în jurul temei centrale: Regizorul.

Festivalul Naţional de Teatru a câştigat în vizibiliate şi impact pentru că deschiderea internaţională a însemnat nu numai o reflectare pertinentă a fenomentului teatral românesc, cît, mai ales, contacte directe între creatori, producători, artişti, directori de festivaluri, care au generat diferite alte proiecte.

După şapte ani, timp în care Festivalul s-a deschis mult publicului şi a traversat crize financiare şi nu numai, acesta se pregăteşte pentru o nouă formă de dialog şi comunicare, sperând în vremuri mai bune şi mai darnice.

 

Filme româneşti în cinematecile din Israel.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv sprijină programul „Filme româneşti în cinematecile din Israel”, în parteneriat cu Cinemateca din Tel Aviv şi cinematecile din Ierusalim, Haifa şi Holon. În deschidere va fi prezentat filmul „Toată lumea din familia noastră” (2012, regia Radu Jude) în data de 2 aprilie 2014, ora 21:00 (foto 6).

După căderea comunismului, România s-a remarcat prin producţii cinematografice realizate de cineaşti tineri care au entuziasmat an după an festivalurile internaţionale de film, câştigând numeroase premii. În egală măsură, filmele româneşti aparţinând noului val cinematografic au atras atenţia şi aprecierea publicului din întreaga lume, inclusiv în Israel, în cadrul festivalurilor internaţionale organizate la Haifa şi Ierusalim, sau în cadrul unor festivaluri specializate precum DOCAVIV, Epos, Jewish Eye, Rehovot International Women’s Film Festival şi altele. O parte dintre aceste filme au fost, ulterior distribuite în cinematografe din Israel.

Producţiile selecţionate pentru programul „Filme româneşti în cinematecile din Israel” au fost lansate în ultimii 6 ani: „Sunt o babă comunistă” (2013, regia Stere Gulea), „Toată lumea din familia noastră” (2012, regia Radu Jude), „Din dragoste, cu cele mai bune intnţii” (2011, regia Adrian Sitaru), „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” (2010, regia Andrei Ujică), „Francesca” (2009, regia Bobby Păunescu), „Testimony” (2008, regia Răzvan Georgescu). Acestea vor fi proiectate pentru prima dată în cinemateci din Israel, în afara festivalurilor internaţionale de film.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO