Ziarul de Duminică

50 de ani de lipsă de informaţii cu privire la arta şi cultura contemporană din România perioadei comuniste

50 de ani de lipsă de informaţii cu privire la arta şi cultura contemporană din România perioadei comuniste

BULETIN DE ŞTIRI

Autor: Ziarul de Duminica

20.04.2012, 00:00 115

Trei femei

"Ciao, bella!" este unul dintre cele mai neobişnuite şi calde spectacole ce vor fi lansate luna aceasta, la Godot Café-Teatru. Cu Ioana Flora, Cătălina Mustaţă şi Clara Floresîn distribuţie (foto 1),şi regizată deAntoaneta Zaharia, piesa este unade tip confesiune - monolog, unspectacol contemporan cu structură modernă, inspirat de spectacolele lui Pippo Delbono. Trei femei, aflate în jurul vârstei de 35-40 de ani, cele mai bune prietene, îşi dezvăluie treptat dorinţele, speranţele, nostalgiile, problemele, încep să se bucure de viaţa pe care o au şi să aibă curajul de a lua decizii. Premiera spectacolului va avea loc duminică, 22 aprilie, de la 7 seara.

Tratat cu mult umor şi fără a avea o tematică feministă,"Ciao, bella!" este un text contemporan cu o problematică majoritar feminină, care se bucură de jocul unor actriţe foarte bune, pentru care spectacolul este un tur de forţă şi profesionalism.

Moni (Ioana Flora), actriţă, este casătorită şi are un copil de 10 luni. Pleacă în Franţa într-un turneu artistic şi este foarte fericită să evadeze din rutina zilnică, din atmosfera apasătoare a familiei sale. În această călătorie îşi va reevalua viaţa. Petra(Cătălina Mustaţă), tot actriţă, este plecată de 6 ani în Italia. Dacă în România nu a reuşit să facă nimic, deşi nu era lipsită de talent, în Italia cunoaşte oameni minunaţi care o ajută, e mulţumită că este un om apreciat, respectat, că poate să trăiască decent din munca sa, deşi suferă că nu mai face teatru. Are un partener, Franco, e încântată de viaţa pe care o duc împreună, dar nu îl poate iubi…

Bianca (Clara Flores), actriţă, de origine din Argentina, are în spate o istorie impresionantă - familia ei fusese persecutată de regimul militar argentinian. Deşi este de la 5 ani în România, se simte tot o străină, duce dorul unei familii reunite aşa cum a avut doar în copilărie: viaţa sa este impărţită între strădania de a face teatru şi lipsa unui partener care să îi stea alături. Lipsa banilor o îndeamnă să îşi calce peste orgolii şi să se angajeze ajutor de cofetar.

Remember my name: Geraldine Chaplin

Una dintre figurile majore ale cinematografiei ultimelor decenii, Geraldine Chaplin (foto 2), va fi celebrată la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc între 1 - 10 iunie 2012,la Cluj-Napoca. Celebra actriţă va primi Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia mondială, la gala de închidere a festivalului, pe data de 9 iunie.

Pe 31 iulie 1944, Geraldine Chaplin se năştea în familia celui pe care presa internaţională îl numea deja, fără rezerve, cel mai mare star de film din lume. Era cel de-al patrulea copil al lui Charlie Chaplin şi primul dintre cei opt pe care legendarul actor i-a avut cu cea de-a patra soţie, Oona O'Neill, fiica dramaturgului Eugene O'Neill. De-a lungul vieţii, asemănarea izbitoare cu tatăl ei şi numele Chaplin aveau să atragă o atenţie considerabilă asupra sa.

Cel care a adus-o pentru prima dată în faţa camerei de filmat, într-un rol minor din Limelight (1952), a fost chiar tatăl ei. De atunci au trecut 60 de ani şi peste 100 filme. În tot acest timp, Geraldine Chaplin şi-a construit propria identitate, diferită de a părintelui ei, şi o carieră impresionantă. Aerul enigmatic şi vulnerabil, privirea pătrunzătoare şi forţa interioară pe care o emană au propulsat-o în roluri dramatice de substanţă, în filmele unor cineaşti precum David Lean, Robert Altman, Pedro Almodovar, Carlos Saura, Claude Lelouch, Martin Scorsese, Alain Resnais, Jacques Rivette sau Franco Zeffirelli.

Fluentă în spaniolă, franceză şi engleză, Geraldine Chaplin s-a mişcat cu uşurinţă între cele trei cinematografii. În aceeaşi perioadă, impresionat de talentul ei, cineastul american Robert Altman i-a oferit un rol de reporter BBC în Nashville (1975), care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar. A distribuit-o apoi în Buffalo Bill and the Indians (1976) şi A Wedding (1978), iar ca producător - în Welcome to L.A. (nominalizare la BAFTA, 1976) sau Remember My Name (1978), ambele regizate de Alan Rudolph. Cu rolul soţiei criminale din Remember My Name, Chaplin a primit elogii în presă, partener de platou fiindu-i Anthony Perkins.

La TIFF 2012, spectatorii o vor vedea pe Geraldine Chaplin în câteva dintre filmele sale, inclusiv într-unul dintre cele mai recente, Et si on vivait tous ensemble? (r. Stéphane Robelin, 2011), în care apare alături de Jane Fonda şi Pierre Richard. Comedia are ca protagonişti cinci prieteni vechi care decid, atunci când unul dintre ei suferă un infarct, să se mute împreună, ca alternativă la azilul de bătrâni. Un student (Daniel Brühl) care face o cercetare despre populaţia îmbătrânită a Franţei, supraveghează "experimentul". Filmul a avut premiera mondială anul trecut, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO