Ziarul de Duminică

40 de ani pe clape/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

18.07.2014, 00:01 34

Mircea Tiberian aniversează 40 de ani de carieră muzicală

Pianistul, compozitorul şi profesorul de jazz Mircea Tiberian (foto 1) este personalitatea culturală a momentului în jurul căreia se desfăşoară cea de-a XII-a ediţie a festivalului contemporan ICon Arts, ce va avea loc în perioada 24 iulie-2 august la Sibiu, dar şi în câteva localităţi apropiate.

Festivalul ICon Arts lansează, de anul acesta, ediţiile Celebrates!, ce îşi propun să promoveze o personalitate artistică actuală în jurul căreia se vor reuni artişti de top internaţional, primul sărbătorit fiind cunoscutul pianist Mircea Tiberian. Artistul, care a copilărit şi s-a format la Sibiu, făcându-şi debutul aici în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz din 1974, va aniversa 40 de ani de carieră muzicală pe scena sălii „Thalia” a Filarmonicii de Stat din Sibiu, în seara de 1 august. Concertul va fi prezentat de Florian Lungu, iar alături de pianist îşi vor da concursul doi buni prieteni şi vechi colaboratori ai acestuia, nume cu rezonanţă ale jazz-ului american – bateristul John Betsch şi bassistul Chris Dahlgren. Pe scenă vor urca şi unii dintre cei mai promiţători studenţi ai săi, confirmaţi, între timp, ca profesionişti ai tinerei generaţii: Ana Cristina Leonte (voce), Tavi Scurtu (tobe), Michael Acker (contrabas), Albert Tajti (pian) şi Alexandru Munteanu (saxofon).

Concertul va fi precedat, de la ora 12.00, de o conferinţă şi proiecţie video intitulată Mircea Tiberian - 40, în cadrul căreia va fi prezentată activitatea profesională a artistului.

 

Grădina de citit

 „Grădina de citit”, un spaţiu neconvenţional creat în mijlocul Bucureştiului, va fi deschisă oficial, duminică, de la ora 11.00, în curtea Bibliotecii Metropolitane. Este un spaţiu public, deschis zilnic, între orele 09.00 şi 21.00, unde oricine se poate bucura de umbră şi WiFi gratuit. Spaţiul, care a fost amenajat, decorat şi colorat cu ajutorul voluntarilor, va găzdui în fiecare weekend evenimente culturale şi creative pentru toate gusturile şi vârstele. „Cu Grădina de citit încercăm să creăm un spaţiu fain în care fiecare să poată contribui la procesul de creaţie - de aceea am pornit de la ce ne-au spus oamenii că şi-ar dori să aibă şi să facă. Am avut noroc de voluntari implicaţi şi creativi, cărora nu pot decât să le mulţumesc din suflet şi pe care sper să îi avem alături de noi şi în continuare. Îi aşteptăm pe toţi bucureştenii curioşi să ne calce pragul. Bineînţeles, ne-am bucura dacă ar aduce cu ei o plantă în ghiveci pe care să o găzduim în Grădina de citit”, a declarat Anca Râpeanu, director general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. Biblioteca Metropolitană Bucureşti este o reţea de biblioteci publice, care este destinată bucureştenilor. Misiunea ei este de a facilita accesul gratuit şi nediscriminatoriu la drepturile culturale fundamentale, servind ca un centru comunitar care susţine activ informarea, cercetarea, educaţia şi recreerea locuitorilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov. (Dorina Călin)

Vizite ghidate în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o serie de vizite ghidate în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor), care au loc în al treilea week-end din fiecare lună (foto 2, 3, 4).

 

Vizitele au loc astfel:

- sâmbătă, 19 iulie, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30; 

- duminică, 20 iulie, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30; 

 

Începând din luna mai 2014, participarea la aceste tururi ghidate nu mai necesită o programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu 30 de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Participarea se face în limita locurilor disponibile.

Cu acest prilej poate fi vizitată şi expoziţia Fragmente de memorie - Portrete Regale. Palatul Regal, care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale). Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale şi obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supravieţuitori ai unor vremuri apuse.

Durata: aproximativ o oră
Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit

Taxa de fotografiere (fără bliţ şi trepied): 100 lei

Taxa de filmare (amatori): 150 lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO