Ziarul de Duminică

39 de poeţi/ de Ziarul de duminică

39 de poeţi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

18.01.2013, 00:02 74

Contemporary Literature Press, sub auspiciile Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu British Council, Institutul Cultural Român şi Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului It Might Take Me Years: Mi-ar trebui unşir de ani.The Romanian PEN Club: An Anthology of Poetry, editat de Lidia Vianu.

Este prima antologie de poeme scrisă de membrii PEN Clubului român. Selecţia poemelor a fost făcută de poetul Constantin Abăluţă. Ilustraţiile aparţin Cristinei Ioana Young. Versurile şi imaginile la un loc transmit cititorului lirismul românesc specific, reacţia scriitorilor antologaţi la anii comunismului şi la ceea ce trăim acum. O carte mai actuală ca It Might Take Me Years / Mi-ar trebui unşir de ani e greu de închipuit. Poemele acestea iau pulsul şi fac radiografia derutei creatoare din anii 1950 încoace, dar ele arată cititorului atent şi în ce fel a supravieţuit intelectualul român, şi cum se mai simte el acum, la douăzeci de ani de la căderea (?) cortinei de fier. Ar fi, într-adevăr, nevoie de un lung şir de ani să explicăm ce a însemnat cenzura şi ce s-a mai întâmplat cu ea. Poetul român nu este o specie pe cale de dispariţie, în ciuda istoriei recente a României. Aşa cum spunea T.S. Eliot, el păstrează vie "limba tribului".
După ce citim aceste versuri, aparent un zbor afară din cotidian, înţelegem cât de mult datorează intelectualul român poeţilor naţiei. Poezia a fost, în anii dictaturii comuniste, o evadare a elitei. În acest moment, pentru că evadarea este încă necesară, observăm în volumul de faţă că ea este un protest la îndemâna tuturor. Vorba unei vechi zicale, "românul e născut poet".
Citind versurile acestor 39 de poeţi, născuţi între anii 1931 şi 1967, intrăm în intimitatea fiecăruia dintre ei. Traducerile aparţin unui grup de 21 de poeţi englezi, care au lucrat împreună cu studenţii Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (Universitatea din Bucureşti). Acolo unde cititorul de limbă engleză poate apreciază pitorescul situaţiei, cititorul român se va simţi acasă la el, ca unul care a trăit cot la cot cu poezia, chiar în timp ce viaţa cotidiană îl ataca din toate direcţiile.
It Might Take Me Years editat de Lidia Vianu, s-a lansat vineri 11 ianuarie 2013. Cartea poate fi consultată şi descărcată din acest moment la adresa de internet: http://editura.mttlc.ro/Vianu-Romanian-PEN-Club-Anthology.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO