ZF Vinul Românesc

Vinul văzut prin ochii unor iubitori

16 dec 2021

♦ Pentru unii, vinul este un bun cultural. Pentru alţii, este o plăcere. Există şi aceia care au dus plăcerea mai departe şi şi-au transformat-o în pasiune sau chiar în investiţie, devenind colecţionari. Dar la baza oricărei relaţii cu această băutură, indiferent de natura ei, trebuie să stea aprecierea pentru gust, pentru poveste, pentru istoria de mii de ani a unei astfel de licori. Pentru a vedea vinul din această perspectivă, am vorbit cu trei executivi de top din mediul de business local. Dar nu i-am ales întâmplător, ci i-am selectat din rândul iubitorilor şi al cunoscătorilor, al celor care închină un pahar de vin bun cu prietenii şi familia, pentru a celebra micile bucurii sau, fiindcă tot e sezonul sărbătorilor de iarnă, pentru a îmbogăţi mesele de Crăciun.

 

Julien Munch,

CEO al Carrefour România

♦ Ce vinuri alegeţi să consumaţi la mesele de Crăciun? Alegeţi vinuri româneşti sau străine? De ce?

Vinul este o chestiune culturală pentru mine şi e perfect pentru a împărtăşi momente cu prietenii - fie că este vorba despre o celebrare sau doar de finalul săptămânii. Anul acesta - pentru că este anul în care am făcut marea mutare către România - aleg desigur vin românesc, pentru a oferi oportunitatea familiei mele de a descoperi calitatea acestor vinuri, care au de spus o poveste puternică. Totuşi, voi păstra pe masă şi şampania mea preferată, veritabilă.

♦ Dintre vinurile româneşti, pentru ce optaţi: un anumit soi, un anumit producător, o regiune viticolă?

Sunt o fire foarte curioasă, astfel că sunt deschis să descopăr toată varietatea de vinuri pe care o oferă România. Sigur că îmi concentrez atenţia pe vinuri din programul nostru de referinţă, Deschidem Vinul Românesc (DVR), nu doar pentru că susţinem această iniţiativă frumoasă, dar şi pentru că îmi oferă garanţia calităţii. Câteodată mai fac şi excepţii.

Feteasca Neagră este cea mai frumoasă surpriză de când am ajuns în România.

♦ Ce tip de vin preferaţi şi de ce?

Cu siguranţă vinul roşu, taninos, dar în anumite momente pot savura şi vin alb sau, pe timpul verii, pot aprecia un rosé. Desigur, trebuie să fac compromisuri cu soţia mea pentru că ea bea doar alb.

♦ Sunteţi fidel unui anumit vin sau tip de vin ori asortaţi băutura cu mâncarea?

De obicei, încerc să potrivesc băutura cu mâncarea, pentru o experienţă de gust completă, dar sunt foarte deschis să merg şi pe căi netradiţionale uneori.

 

Vanya Panayotova,

general manager România&Adria-Balkans în cadrul L’Oréal

♦ Ce vinuri alegeţi să consumaţi la mesele de Crăciun? Alegeţi vinuri româneşti sau străine? De ce?

Prefer să consum mâncărurile şi băuturile specifice ţării sau zonei, oriunde m-aş afla în lume. De când locuiesc în România, beau vinurile locale şi le acompaniez la feluri de mâncare specifice. Crăciunul îl petrec, de fiecare dată, în Bulgaria, cu familia. Aşa că, selecţia de vinuri de la masa de Crăciun este o combinaţie de vinuri româneşti şi bulgăreşti. De fiecare dată când merg în Bulgaria pentru întâlniri cu familia sau prietenii, duc şi vinuri româneşti. Şi, desigur, pentru că vorbim despre o masă tradiţională bulgărească, deschidem meniul cu un rachiu.

♦ Dintre vinurile româneşti, pentru ce optaţi: un anumit soi, un anumit producător, o regiune viticolă?

Îmi plac vinurile din regiunea Moldovei. Băbeasca Neagră sau Rara Neagră sunt soiuri pe care le găsesc unice, îmi plac în mod deosebit. De asemenea, din gama vinurilor roşii, Negru de Drăgăşani este iar un soi pe care îl prefer. Dintre vinurile albe, cramele din regiunea Moldovei sunt cele pentru care optez cel mai des. Iar ca soiuri, merg pe Tămâioasă, Fetească Regală şi Fetească Albă – pe aceasta din urmă, o găsesc mai bună decât Fetească Neagră.

♦ Ce tip de vin preferaţi şi de ce?

Prefer vinurile corpolente, seci, bogate în gust şi aromă - de aceea nici nu beau vinuri tinere. Fiecare tip se potriveşte într-un moment sau într-un context. Spumantul, spre exemplu, înseamnă sărbătoare. Dar sărbătoare poate fi orice zi, orice veste, orice moment ce merită celebrat. Dacă mai demult aşteptam ocaziile speciale pentru a deschide o sticlă de spumant, acum am învăţat să creez astfel de momente, aşa că vinul spumant e mult mai des parte din zilele noastre. Vinurile albe merg excelent cu mesele uşoare sau cu peşte. Însă, preferatele mele sunt vinurile roşii. Vinurile roşii spun poveşti şi merită savurate împreună cu prietenii sau familia. De aceea, nu beau niciodată vin când sunt singură. 

♦ Sunteţi fidelă unui anumit vin sau tip de vin ori asortaţi băutura cu mâncarea?

Cred că vinurile îmbogăţesc şi pun în evidenţă un tip de mâncare sau un moment. Asortez vinul cu mâncarea, pentru a crea o simfonie a gustului, însă nu schimb vinul la fiecare fel de mâncare. Am grijă să asortez întregul meniu aceluiaşi vin şi să am stocuri suficiente pentru serile lungi cu prietenii. Merg însă, atunci când am ocazia, la degustări de vin şi primesc cu încredere recomandări.

 

Ionuţ Ilie,

general manager al Ice Cream, Unilever South Central Europe

♦ Ce vinuri alegeţi să consumaţi la mesele de Crăciun? Alegeţi vinuri româneşti sau străine? De ce?

Apreciez şi consum cu precădere vinuri roşii, dar, în funcţie de felurile de mâncare servite la mesele de sărbă­toare, un rosé sau un vin alb sunt la fel de bine-venite. În marea majoritate a timpului, aleg vinuri româneşti, dar îmi place să experimentez şi cu vinuri din regiuni apropiate – Republica Moldova sau Bulgaria -, dar şi din lumea nouă - Argentina, Chile, Africa de Sud sau Noua Zeelandă. Din lumea veche, prefer vinurile italiene şi spaniole.

♦ Dintre vinurile româneşti, pentru ce optaţi: un anumit soi, un anumit producător, o regiune viticolă?

Din fiecare ţară de origine încerc vinurile realizate din sau cu soiuri locale de struguri. Din România, prefer Fetească Neagră, dar şi Negru de Drăgăşani, Novak sau Busuioacă.  În general, prefer cupajele. Dealu Mare, Banat şi Dobrogea sunt bazinele viticole preferate, apoi regiunea Olteniei – atât zonele nisipoase din sud-vest, cât şi Dealurile Olteniei – Sâmbureşti, Drăgăşani.

♦ Ce tip de vin preferaţi şi de ce?

Roşu, rozé, alb şi spumant, exact în această ordine, dar cu o pondere majoritară în cazul primelor, cele roşii (undeva la 70% din consum). Vin apoi rozeurile (15%), albele (10%) şi abia ulterior spumantele, pe care le consum foarte rar. Vinurile roşii seci, aromate, sunt de departe preferatele mele, mai ales cele corpolente, dar şi minerale. Merlot, Malbec, Sangiovese, Tempranillo, Syrah, dar şi Saperavi (un soi georgian aspru, dar foarte interesant) sunt cele pentru care optez cel mai des.

♦ Sunteţi fidel unui anumit vin sau tip de vin ori asortaţi băutura cu mâncarea?

Ţin cont de ce anume am pe masă atunci când aleg vinul, dar nu am un comportament convenţional aici. Mă atrage vinul roşu de cele mai multe ori, chiar dacă pe masă este un preparat pe bază de peşte. Mă interesează să am mai degrabă un vin care îmi place în pahar, decât strict potrivirea cu mâncarea. Beau puţin şi atunci prefer vinurile de calitate foarte bună.

Julien Munch, CEO al Carrefour România: Vinul este o chestiune culturală pentru mine şi e perfect pentru a împărtăşi momente cu prietenii.

 

Vanya Panayotova, general manager România& Adria-Balkans în cadrul L’Oréal: Selecţia de vinuri de la masa de Crăciun este o combinaţie de vinuri româneşti şi bulgăreşti.

 

Ionuţ Ilie, general manager al Ice Cream, Unilever South Central Europe: În marea majoritate a timpului, aleg vinuri româneşti, dar îmi place să experimentez şi cu vinuri din regiuni apropiate.

 

Parteneri: