ZF Utile

(P) O măsură simplă, pentru a avea un câine mai sănătos

(P) O măsură simplă, pentru a avea un câine mai...
09.11.2021, 17:53 53

Multe probleme de sănatate, în cazul câinilor, sunt create de un factor aparent insignifiant: paraziţii interni. Deşi, de regulă, proprietarii acestora acordă o atenţie sporită factorilor externi care pot influenţa starea de sănătate a patrupedelor, este important să le asigure şi o bună deparazitare internă care să prevină contaminarea cu paraziţi intestinali la câini. Rasa, varsta sau talia cainelui nu contează atunci când vine vorba despre acest subiect, dar absenţa măsurilor preventive corespunzătoare a unor astfel de aspecte, pot afecta viaţa câinelui.

Transmiterea paraziţilor intestinali
Există mai multe căi prin care are loc transmiterea paraziţilor intestinali, dar printre cele mai frecvente sunt: contactul direct cu formele larvare sau ouă de paraziţi din apă, sol sau fecale contaminate şi transmiterea transplacentară ori ingerarea acestora. Atunci când această problemă apare în rândul puilor, adesea transmiterea unora dintre paraziţii intestinali se face de la mamă, prin alăptare sau, premergător naşterii, transmiterea lor transplacentară. 

Tipuri de viermi intestinali
Cele mai cunoscute tipuri de paraziţi intestinali la câini sunt: viermii rotunzi, cei cu cârlig (extrem de periculoşi), viermii inelatţ, viermii bici, viermii laţi, diversele specii de coccidia în special la juniori, ori giardia. Majoritatea lor se poate trasmite şi în rândul oamenilor.

Cum se manifestă prezenţa paraziţilor intestinali la câini?
Atunci când nu se acordă suficientă atenţie deparazitării interne la câini, patrupedul se poate confrunta cu numeroase probleme de sănătate, precum stări de vomă, lipsa poftei de mâncare, diaree, scădere în greutate şi, în cazuri foarte grave, intoxicaţie şi chiar anemie.

Care este tratamentul pentru paraziţii intestinali la câini
Singurul în măsură să ofere o schemă de deparazitare internă corectă pentru căţei este medicul veterinar, care va diagnostica această problemă doar în urma examinării microscopice a unei probe de fecale. În urma efectuării acestui tip de investigaţie, medicul specialist va observa cât de gravă este problema şi, în urma diagnosticului dat, va prescrie un tratament personalizat şi repetat la nevoie. Planul de tratament prescris de medicul veterinar trebuie să fie respectat cu stricteţe, pentru o vindecare completă şi, mai ales, pentru a se asigura de tratarea completă şi absenţa parazitilor identificaţi.

Cât de des se face deparazitarea internă la câini
Medicii veterinari susţin faptul că este important ca deparazitarea internă să nu fie neglijată, trebuie începută încă din primele săptămâni de viaţă. Ulterior, pe toată durata vieţii patrupedului, deparazitarea trebuie repetată periodic, la aproximativ 3-4 luni, în funcţie de contextul epidemiologic, mediu şi stilul de viaţă al căţelului, respectându-se cu stricteţe recomandările specialistului în acest caz, fiind necesară şi o evidenţă a imunizărilor prin vaccinare.

Deparazitările internă şi externă
Dacă şi tu vrei ca patrupedul tau să aibă o viaţă lungă şi lipsită de tulburări de sănătate, printre altele, este necesar să te preocupi şi de deparazitarea lui internă şi externă. Ţine legătura cu medicul veterinar pentru a primi cele mai bune îndrumări referitoare la abordarea personalizată privind deparazitarea potrivită pentru câinele tau. În acest fel, cel mai bun prieten al tău va fi bine îngrijit, cu o bună stare de sanatate, adică exact aşa cum îţi doreşti!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO