ZF Transilvania

Somesfalean, Valtec: Criza afecteaza atat producatorii, cat si furnizorii agricoli

Somesfalean, Valtec: Criza afecteaza atat producatorii, cat si furnizorii agricoli

Presedintele Valtec crede ca sectorul agricol va fi puternic afectat de criza economica globala

14.04.2009, 16:22 1457

Conducerea Valtec Group spune ca efectele crizei financiare sunt resimtite de companiile membre ale grupului clujean cu preponderenta in ceea ce priveste incasarile si mai putin pe partea de productie. Conform presedintelui Valtec Group, criza financiara va fi resimtita in mare masura incepand din luna iunie a acestui an.

„Cifra de afaceri a grupului Valtec aferenta anului 2008 a crescut fata de anul precedent, mentinand astfel trendul ascendent, prognozat pentru anul trecut. Totusi, pentru acest an estimam o crestere ponderata a cifrei de afaceri, care va avea la baza dezvoltarea serviciilor pentru clientii nostri. Domeniile de activitate in care activeaza grupul nostru de firme ne vor permite repartizarea veniturilor si costurilor in functie de evolutia pietelor specifice. Vom acorda o importanta crescuta domeniilor care pot asigura cresteri ale cifrei de afaceri, cum ar fi vanzarile de tractoare’’, a declarat pentru ZF Transilvania Narcis Somesfalean, presedintele Valtec Group.
Vanzarile Valtec Group au ajuns anul trecut la aproximativ 5,5 mil. euro, oficialii grupului estimand pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu aproximativ 10% pana la nivelul de peste 6 mil. euro. „Evident, nu vom putea vorbi in acest an de stabilitate economica, este un element pe care nu trebuie sa ne bazam, deoarece legislatia va fi in permanenta schimbare si va afecta deopotriva atat sectorul privat, cat si cel de stat’’, spune Somesfalean.
Din grupul Valtec fac parte companiile Valtec Tractoare Transilvania, care importa si comercializeaza tractoarele constructorului finlandez Valtra pe piata romaneasca, Valtec Domus - firma care importa pe piata autohtona casele finlandeze, Valtec Logistics&Services, care asigura partea de logistica a grupului, Valtec Paints - importator de vopsele, si compania Valtec Domus Finland, care se ocupa de operatiunile Valtec Group in nordul Europei.
Potrivit reprezentantului Valtec Group, criza financiara a afectat activitatea grupului pe segmentul importurilor de case finlandeze, in conditiile in care o parte dintre clienti nu mai primesc creditare.
Conform oficialilor Valtec Group, in ponderea vanzarilor din 2008, compania Valtec Tractoare Transilvania avea un aport de 68%, iar Valtec Domus, firma care importa pe piata autohtona casele finlandeze, un aport de 29%, restul procentelor (3%) revenind companiilor Valtec Logistics&Services si Valtec Domus Finland. Conducerea Valtec estima anul trecut ca numarul total de tractoare comercializate in 2008 va fi de 200 de unitati, fata de 82 de tractoare vandute in 2007.
„In acest an, in ceea ce priveste compania Valtec Tractoare, intentionam sa dezvoltam un program de servicii in vederea derularii unor operatiuni comerciale si de asistenta a clientilor care au incheiat deja contracte de vanzare-cumparare pentru produsele noastre. In domeniul constructiilor am infiintat o noua firma, Valtec Paints, care se ocupa de comercializarea vopselelor, si mizam in acest an pe o cota de 2% pe aceasta piata’’, a afirmat presedintele Valtec Group.
Conducerea grupului de firme Valtec intentioneaza ca pana la sfarsitul acestui an sa finalizeze o investitie de aproximativ 1,5 mil. euro pentru construirea unei cladiri administrative in localitatea Jucu, judetul Cluj. Investitia era anuntata pentru 2008, dar din cauza crizei de lichiditati proiectul a fost amanat.
„Am dorit sa ne extindem operatiunile in orasul Cluj-Napoca, dar pentru ca aveam nevoie de o suprafata mai mare de teren, in 2007 am achizitionat un teren de aproximativ 1 hectar in localitatea Jucu. Investitia era planificata initial pentru anul 2008, dar - din cauza crizei financiare - am amanat-o pentru acest an’’, a spus Narcis Somesfalean.
Cladirea va fi construita pe cinci niveluri, urmand ca acest imobil sa devina sediul administrativ al grupului Valtec. Suprafata imobilului va fi de aproximativ 4.000 de metri patrati, iar o parte din teren va fi inchiriata angajatilor Valtec pentru construirea de case.
„Potentialul logistic al zonei si, implicit, specificul rural ne vor ajuta sa mentinem colaborarea cu clientii nostri. Dorim sa adaugam serviciilor noastre alte servicii ale unor firme terte, care vor gasi spatiul necesar desfasurarii activitatii in locatiile noastre. Fac referire aici la o banca, o firma de servicii de asigurari si alte astfel de servicii care se preteaza sectorului nostru de activitate’’, a precizat presedintele Valtec Group. Reprezentantii grupului de firme Valtec spun ca in acest an numarul de angajati ai companiilor membre Valtec Group a crescut cu 7 angajati, fata de 25 de salariati anul trecut.
„Intentionam ca in 2008 sa infiintam o noua firma, denumita Valtec Chimicals, care sa se ocupe de comercializarea ingrasamintelor chimice si a altor substante folosite in agricultura, insa din cauza cresterii preturilor la ingrasaminte si a interesului scazut al clientilor, am renuntat la acest proiect. Avand in vedere specificul activitatilor noastre, principalii clienti vin din segmentul agricol, apoi urmeaza segmentul imobiliar si partea de logistica si servicii’’, spune Somesfalean.
Prima companie din Valtec Group a fost Valtec Tractoare Transilvania S.R.L., infiintata in anul 2003 la Cluj-Napoca si avand ca principal domeniu de activitate comertul cu ridicata al masinilor, accesoriilor si utilajelor. In 2007 a fost infiintata firma Valtec Domus, cu activitati de import si comercializare a caselor finlandeze pe piata autohtona. Actionarul principal al Valtec Group este omul de afaceri Narcis Somesfalean, cu 80% din actiuni, restul actiunilor fiind detinute de diverse persoane fizice din cadrul grupului. Numarul de salariati Valtec Group este de 31 de persoane.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO