ZF Transilvania

Sibienii de la CON-A vor construi noua sală polivalentă de la Piteşti pentru 65 mil. lei

Sibienii de la CON-A vor construi noua sală polivalentă...

Autor: Laurentiu Cotu

17.12.2019, 17:20 302

Compania din construcţii CON-A din Sibiu, deţinută de antre­prenorul Mircea Bulboacă, a câştigat un contract de 65 mil. lei (13,6 mil. euro) pentru construirea unei noi săli polivalente la Piteşti, în urma unei proceduri publice de atribuire a lucrărilor derulată de Compania Naţională de Investiţii. Noua sală va avea o capacitate de aproximativ 5.000 de locuri şi va putea găzdui mai multe tipuri de competeţii sportive internaţionale, precum handbal, volei şi baschet (certificări EHF, FIBA şi CEV), precum şi evenimente non-sportive, potrivit unui anunţ al companiei CON-A.

Desemnarea firmei câştigătoare a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie, în urma procedurii desfăşurate în vara acestui an. CON-A va realiza proiectul în calitate de antreprenor general în sistem <design and build>, adică va realiza proiectarea, asistenţa tehnică şi lucrările de construcţie, potrivit anunţului postat pe site-ul companiei CON-A.

’’Pentru acest proiect CON-A va pune în valoare întreg know-how-ul dobândit în cadrul construcţiilor sportive anterioare, în special în realizarea sălii polivalente de la Cluj-Napoca, şi va aplica soluţii similare cum ar fi de exemplu soluţii pentru sistemul structural, tehnologii led, posibilitatea extinderii capacităţii prin gradene retractabile, etc’’, a spus Sorin Cristea, directorul general al CON-A. Durata contractului este compusă din: proiectare (4 luni), execuţia (24 de luni) şi perioada de garanţie de bună execuţie a lucrărilor (60 de luni).

Afacerile constructorului din Sibiu au scăzut în 2018 cu aproape 20% faţă de anul anterior, situându-se astfel la 440 mil. lei (circa 96 mil. euro). Scăderea a venit după ce, potrivit datelor din 2017, CON-A devenise cel mai mare constructor cu capital privat românesc după cifra de afaceri. Şi profitul companiei a fost în scădere, la 20,1 milioane de lei (4,3 mil. euro). Afacerile CON-A crescuseră în 2017 cu peste 50% faţă de anul anterior, ceea ce a propulsat compania direct în fruntea constructorilor cu acţionariat local, în faţa unor jucători locali precum Bog’Art, Construcţii Erbaşu sau Hidroconstrucţia.

Primele opt luni din 2019 au adus creşteri ale veniturilor în conturile CON-A, însă nu la acelaşi nivel cu avansul pieţei construcţiilor în general. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în primele şapte luni din 2019 construcţiile au avansat cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania a făcut anul acesta investiţii care au dus totalul sumei dedicate producţiei la 20 de milioane de euro, potrivit informaţiilor oferite anterior de companie. Ca urmare a investiţiilor din 2019, fabrica de structuri metalice a companiei CON-A a ajuns la o capacitate medie de producţie de 10.000 de tone pe an, putând realiza elemente de poduri de 50 de metri lungime şi greutăţi de până la 100 de tone. Dincolo de investiţiile proprii, CON-A a contribuit la dezvoltarea mai multor pro­iecte imobiliare în ultimele luni.

Potrivit unor date transmise anterior, CON-A se ocupă, printre altele, de construcţia fabricii de rezerve de tutun pentru dispozitive IQOS, dezvoltată de Philip Morris în Otopeni, şi fabrica de soluţii perfuzabile dezvoltată de germanii de la B Braun lângă Timişoara, în localitatea Sânandrei. Fiecare din aceste proiecte are o valoare de peste o sută de milioane de euro.

De asemenea, tot CON-A ridică fabrica de vată minerală a danezilor de la Rockwool din localitatea Ariceştii Rahtivani, în apropiere de Ploieşti, o investiţie de 50 mil. euro, fabrica de bioetanol a elveţienilor de la Clariant în judeţul Dolj, fabrica de anvelope Pirelli din Slatina. De-a lungul timpului, CON-A a mai construit hale industriale pentru Daimler la Sebeş, Bosch la Cluj, Siniat în Gorj şi altele. În perioada 2000-2018, CON-A a construit şi predat peste 70 de fabrici.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO