ZF Transilvania

Proiect european de 5 mil. euro pentru reabilitarea cetăţii Orăştiei, Hunedoara

Primăria Orăştie, judeţul Hunedoara, a câştigat un proiect european de 22,5 mil. lei (aproximativ 5 mil. euro) pentru restaurarea, consolidarea şi conservarea cetăţii Orăştiei. Proiectul se realizează în parteneriat cu Parohia Reformată Orăştie şi Parohia Evanghelică C.A. Orăştie, responsabilitatea financiară şi de implementare revenind în totalitate primăriei municipiului Orăştie.

Cetatea a fost construită în jurul anului 1300, însă a fost atestată documentar în anul 1544 de către Sebastian Munster, iar pe la 1560 de catre Giovanandrea Gromo. Ruinele cetăţii de altădată, cu zidul de aparăre, constituia un sistem de fortificaţii medievale specifice. Pe parcursul vremii, zidurile au fost reparate în diferite puncte cu piatră şi carămidă. În incinta cetăţii se situează ansamblul constituit din biserica reformată construită în secolul XIV şi biserica evanghelică construită în sec XIX. Ultima restaurare a avut loc în 1735, când şi-a pierdut rolul militar.

laurenţiu.cotu@zf.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.