ZF Transilvania

Producătorul de mobilă Sortilemn suspendă timp de o săptămână activitatea fabricii de mobilă din Gherla

Producătorul de mobilă Sortilemn suspendă timp de o...

Autor: Laurentiu Cotu

21.04.2020, 17:42 226

Compania Sortilemn, unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai grupului suedez IKEA, a decis suspendarea timp de o săptămână a activităţii fabricii de mobilă din Gherla ’’în urma evoluţiilor recente legate de epidemia de coronavirus la nivel local’’. Pe parcursul acestei săptămâni se vor dezinfecta suprafeţele din zonele de lucru şi din pavilionul administrativ şi se vor instala echipamente suplimentare de dezinfecţie la intrarea în fabrică, potrivit companiei.

’’În urma evoluţiilor recente legate de epidemia de coronavirus la nivel local, din dorinţa de a asigura siguranţa şi sănătatea angajaţilor, conducerea Sortilemn a decis suspendarea activităţii pentru săptămâna 20-26 aprilie, urmând a se revizui oportunitatea reînceperii activităţii sau continuării suspendării acesteia, după caz, în funcţie de evoluţiile din zilele următoare’’, a transmis Michael Brandhuber, directorul general al companiei Sortilemn.

Compania face parte din grupul de firme Sortilemn, alături de Becker România SRL şi SC CH Industrial Prod SRL. Până în prezent, 11 dintre angajaţii Becker România au fost confirmaţi cu Covid-19, potrivit unui anunţ făcut de Sorin Suciu, directorul executiv al Becker România, pe pagina de facebook a companiei. Becker România a avut în 2018 o cifră de afaceri de 48,3 mil. lei şi un număr mediu de 320 de angajaţI, potrivit datelor publice. Compania îşi desfăşoară activitatea pe platforma de la Gherla, lângă fabrica Sortilemn.

Compania Sortilemn este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de mobilier din elemente mulate din placaj, combinate cu elemente masive, metal, textil şi plastic din România. La fabrica din Gherla, judeţul Cluj, se produc fotolii, scaune de birou, scaune de bucătarie, dar şi mobilier pentru copii. Sortilemn este unul dintre furnizorii locali importanţi ai IKEA, de la care retailerului suedez cum­pără atât mobilă, cât şi deco­raţiuni. Clienţii Sortilemn sunr din diverse ţări din Uniunea Europeană, dar şi din Canada, Japonia şi Asia de Sud-Est, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Sortilemn a realizat în 2018 o cifră de afaceri de peste 166,7 mil. lei (aproximativ 36 mil. euro), mai mult cu 4% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a revenit în 2018 pe profit, cu un câştig net de 463.396 lei, de la o pierdere de circa 8,2 mil. lei (1,8 mil. euro), suferită în anul precedent, conform datelor publice. Sortilemn a avut în 2018 un număr mediu de 753 de angajaţi, potrivit ultimelor date disponibile pe mfinanţe.ro.

Sortilemn este una dintre cele mai vechi fabrici de mobilă de pe piaţa locală, bazele sale fiind puse în 1961, la acea vreme sub denumirea de Combinatul de Prelucrare a Lemnului (CPL). În 1999 fabrica a fost privatizată, iar de la acel moment investiţiile derulate s-au ridicat la 20 mil. euro. La momentul privatizării, cifra de afaceri a fost de 4 milioane de euro, ajungându-se în 2018 la 36 de milioane de euro. Acţionarul majoritar al companiei este omul de afaceri austriac Michael Brandhuber. Sortilemn se află în topul celor mai mari exportatori de mobilă de pe piaţa locală, alături de Aramis Invest, Italsofa, Taparo, Plimob, Ecolor sau GP Sofa.

laurenţiu.cotu@zf.ro

 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO