ZF Transilvania

Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au înfiinţat AIR Oradea, companie aeriană care va opera zboruri din luna martie a anului viitor

Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au...

Autor: Robert Manea

30.09.2021, 17:16 1925

Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au înfiinţat companie aeriană AIR Oradea, care va opera începând din luna martie a anului viitor zboruri între Oradea şi Bucureşti, dar şi către alte oraşe din Europa. Capitalul social al companiei nou înfiinţate a fost stabilit la 15 milioane de lei. Primăria Oradea deţine 60% din acţiuni, respectiv 9 milioane de lei, iar aportul Consiliului Judeţean Bihor este de 40%, respectiv 6 milioane de lei.  Compania aeriană va avea sediul la Aeroportul Oradea, potrivit unui comunicat de presă transmis de Consiliul Judeţean Bihor.

’’Urmează ca în toamna acestui an să lansăm procedura de licitaţie pentru închirierea echipajelor care vor opera pe aeronavele companiei. Acesta este un proiect strategic important pentru Oradea şi judeţul Bihor pentru că, asigurând o conectivitate aeriană cu capitala ţării şi câteva hub-uri europene, va pune Oradea pe harta globală a dezvoltării în aşa fel încât să fim mult mai atractivi pentru investiţii în anii următori’’, a declarat Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, într-un comunicat de presă.

Obiectivul este ca din luna martie, anul 2022, să înceapă, cu două aeronave, operarea zborurilor Oradea-Bucureşti (minim 3 zboruri/ zi în zilele lucrătoare şi minim 2 zboruri/ zi în zilele nelucrătoare), iar din octombrie 2022 să devină operaţionale cursele către unul sau două aeroporturi internaţionale din vestul Europei (minim un zbor/zi).

Oradea a dat dovadă în ultimii ani că un oraş din România se poate ridica la standardele europene, însă, şi de această dată autorităţile locale se uită la ceea ce se întâmplă în afară şi vor să ia exemplul celor din străinătate. Reprezentanţii primăriei Oradea spuneau anterior că un astfel de proiect este viabil aşa cum au fost şi proiecte similare implementate în Danemarca, Estonia sau Germania. Activitatea companiei aeriene locale ar urma să fie finanţată din subscripţii publice, sponsorizări şi donaţii provenite din partea companiilor locale care vor dori să sprijine acest proiect.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO