ZF Transilvania

Planurile Apulum se orienteaza spre piata hoteliera

15.02.2006, 20:14 25

Scaderea monedei europene si invazia produselor din import, in special din China, determina conducerea companiei Apulum, producator de obiecte ceramice, sa estimeze pentru acest an o scadere, de aproximativ 10% a cifrei de afaceri.

Potrivit conducerii companiei, singurul segment de piata care inregistreaza in prezent, o usoara crestere este cel destinat pietei hoteliere, acesta fiind si motivul pentru care in 2004, compania din Alba-Iulia a lansat in productie o linie de produse destinate acestui domeniu. "Acest domeniu este in crestere in Romania, iar anul trecut cele mai bine vandute produse au fost cele destinate alimentatiei publice. Nu lucram insa, doar pentru piata interna, avem clienti si in Spania, Italia, Franta, Germania, Austria sau Grecia", a precizat Ioan Voican. In prezent, peste 76% din productia totala, care se realizeaza la fabrica din Alba Iulia se exporta in peste zece tari europene. "Mai nou, am inceput sa exportam in Republica Moldova, Serbia, Croatia, Bulgaria, Georgia si Cehia, numarul clientilor externi fiind in continua crestere", a mai spus directorul general Apulum.

In 2005, firma din Alba Iulia a inregistrat o cifra de afaceri de 12,7 milioane de euro, in scadere cu 10% fata de 2004. "Mai mult de 50% din productia noastra merge la export, iar platile se fac in euro. Pe de alta parte, piata interna in domeniu este in continua scadere din cauza diminuarii puterii de cumparare a populatiei pe segmentul de portelan de menaj", a declarat pentru ZF Transilvania, Ioan Voican, director general Apulum.

Compania din Alba Iulia anunta pentru acest an investitii de aproximativ 500.000 de euro in proiecte de retehnologizare."Nivelul investitiilor pentru acest an nu au o valoare foarte mare din cauza lipsei de lichiditati, insa cele existente vor fi indreptate inspre cresterea calitatii produselor. Chiar daca avem traditie in domeniu, suntem constienti ca pentru a ne mentine pe piata trebuie sa fim competitivi din punct de vedere calitativ", a mai declarat Ioan Voican. In 2005, investitiile in retehnologizare s-au cifrat la peste 200.000 de euro.

Actionarul majoritar al Apulum este firma Assalpo din Alba Iulia, al carei obiect de activitate este comercializarea produselor din ceramica si sticla, cu 50,69% din actiuni. Restul de actiuni sunt impartite intre S.I.F. Banat-Crisana (15,06%), Banca Tiriac (10,00%), S.I.F Oltenia (6,07%), Ardaf, cu 2,53% si alti actionari (15,65%).

anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO