ZF Transilvania

O asociere condusă de constructorii clujeni de la ACI a câştigat un contract de peste 19 mil. euro pentru modernizarea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului Someş din Cluj-Napoca

O asociere condusă de constructorii clujeni de la ACI a...

Autor: Laurentiu Cotu

28.09.2021, 16:51 380

Compania de construcţii ACI Cluj, controlată de mai mulţi antreprenori locali, în asociere cu Socot Târgu-Mureş, specializată în construcţii hidrotehnice, şi cu austriecii de la Simacek Facility Services, au câştigat cu contract de peste 95,6 mil. lei (aproximativ 19 mil. euro) cu primăria Cluj-Napoca, pentru modernizarea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului Someş, ce traversează municipiul Cluj-Napoca. Proiectul este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 19 luni.

’’Prin proiect se urmăreşte transformarea zonelor adiacente râului în spaţii publice, astfel încât Someşul să devină un punct central în viaţa oraşului. Realizat de către firma spaniolă Practica, proiectul a câştigat concursul internaţional de soluţii organizat de primăria municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România’’, potrivit unui comunicat de presă transmis de primăria Cluj-Napoca.

Obiectivul de investiţii se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 146.500 mp, iar execuţia lucrărilor va fi realizată secvenţial, pe tronsoane succesive, de la vest spre est, pe cele două maluri, se mai arată în comunicatul de presă al primăriei Cluj-Napoca. Proiectul vizează şi crearea unei ample zone de tip shared-space prin extinderea şi modernizarea reţelei de alei pietonale şi velo, precum şi a spaţiilor publice aferente.

Constructorul ACI Cluj a realizat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 214 mil. lei, un profit net de peste 8,2 mil. lei, cu un număr mediu de 273 de angajaţi, conform datelor publice. Sediul central al companiei ACI şi baza de producţie (fabrica de prefabricate din beton, atelierele de confecţii metalice şi de tâmplărie, atelierul mecanic, staţiile de betoane, depozitele de agregate şi laboratorul de încercari în construcţii) se află în Cluj-Napoca. În localitatea Baţa, din judeţul Bistriţa-Năsăud, compania deţine o staţie de sortare şi o balastieră, de unde se asigură întreaga cantitate de agregate necesară producţiei de betoane. ACI deţine la Cluj-Napoca şi o fabrică de confecţii metalice, o investiţie de 3,4 mil. euro finalizată în 2014 şi finanţată din fonduri europene.

Printre cele mai importante lucrări de construcţii finalizate de compania clujeană se află stadionul Cluj Arena, stadioanele din Craiova şi Târgu Jiu, clădirea de birouri The Office din Cluj-Napoca sau fabrica italienilor de la De’Longhi, din Jucu, judeţul Cluj.

Compania ACI Cluj s-a desprins din fostul Trust de Construcţii Industriale în anul 1991, fiind controlată în prezent de mai mulţi antreprenori locali, printre care Ioan Aşchilean, Horia Ciorcilă (unul dintre fondatorii Băncii Transilvania), Dorel Goia (acţionar şi la Teraplast) sau Gicu Agenor Gânscă (care este acţionar la mai multe firme de construcţii din Transilvania).

laurenţiu.cotu@zf.ro     

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO