ZF Transilvania

O afacere taiata din foarfeca, fixata cu spray si data cu gel

16.12.2004, 00:00 521



Cliseul despre "salariul de coafeza" exemplu pentru un nivel de viata scazut nu mai are acoperire pentru ca in Romania a aparut o categorie de coafeze care au reusit sa impuna un nume pe piata si sa-si deschida afaceri proprii de succes. Foarfece, pieptene, agrafe, ace de par, spray-uri fixative, tuburi de spuma si cutii cu ceara... Nu e de-ajuns doar sa le ai pe polita din baie. Artistii care stiu cu adevarat sa le foloseasca au in spate studii, multe ore de munca, fantezie si rabdare. Alina Crisan, campioana mondiala la coafura si-a deschis de curand un studio si in Oradea, iar exemplul ei demonstreaza ca orice meserie poate deveni o sursa pentru succesul profesional.



Alina Crisan este unul dintre cei mai buni hair-stylisti din tara. La doar 20 de ani a obtinut locul I la Campionatul Mondial de Coafura. Acum, si-a deschis propriul salon de frumusete, chiar in Oradea.





Jocul cu foarfeca



De mica, Alina a avut o "simpatie" pentru piaptan si foarfeca. Experimentele nu le facea insa, ca orice fetita, pe papusi. Prefera "victime" umane. "Aveam vreo cinci ani cand, intr-o zi, am tuns-o pe sora-mea geamana. I-am facut un breton din varful capului, care nu se potrivea cu coditele. Mama n-a mai avut ce face si ne-a tuns scurt pe amandoua", isi aminteste Alina, razand. Jocul cu foarfeca a continuat si in liceu, pe frizurile colegilor. Impreuna cu o prietena, l-a tuns pe un baiat care n-a mai vrut, sarmanul, sa iasa din casa. Nu s-a simtit, insa, frustrata. Pentru ea totul era o joaca.





De la facultate, la... coafor



In ultimul an de liceu, Alina a castigat o preselectie nationala. Din cateva zeci de fete, ea a fost cea aleasa de un vestit specialist in domeniu, Constantin Ilie. "E cel care a adus firma Wella in Romania. Toti stylistii buni din tara asta sunt pregatiti de el", spune Alina. Sedintele de coafura i-au schimbat viitorul. Planul de a urma facultatea de istorie-geografie s-a naruit, toate visele ei fiind legate de styling. A avut noroc. Ilie tocmai isi deschisese o scoala de coafura, "Academia Blondi" si, desi parintii n-au fost de acord, s-a mutat in Capitala. Talentul, usurinta cu care se juca cu foarfeca in parul clientilor, ideile indraznete si pasiunea au ajutat-o sa-si gaseasca repede un loc de munca. La terminarea cursului a fost angajata chiar in salonul de lux al lui Ilie, frecventat de vedete autohtone. Creatorul de moda Catalin Botezatu a fost printre primii care au avut curajul sa se lase pe mana ei.





Campioana mondiala



Era vorba de doua luni de proba, si a stat patru ani. Timp in care s-a specializat si a castigat concursuri dupa concursuri, printre care, de doua ori, si Marele Premiu al Galei Wella. In anul 2000, s-a clasat prima pe tara la selectia nationala pentru Campionatul Mondial de Coafura, dar nu s-a oprit aici. "Am mers la Darmstadt, in Germania, iar acolo am iesit campioana mondiala, la categoria juniori". Avea doar 20 de ani! Alina spune ca nu e usor sa castigi asemenea concursuri. In hair-styling, la fel ca in moda, tendintele se schimba de cateva ori pe an. In functie de ele, frizura trebuie adaptata si la culoarea parului, si la grosimea acestuia, si la inaltimea cocurilor. De exemplu, un fir gros, sticlos, se fileaza mult pentru a-i lua din volum. Din contra, firul subtire, fin, se tunde in scari si se fileaza pe varfuri pentru a capata volum. In concursuri, in cazul cocurilor, diferentierea se face la finisaje. Tinuta firului de par trebuie sa fie una ferma, ordonata, fara incalcituri. Pe langa toate astea, se lucreaza contra cronometru, iar fantezia, imaginatia, gustul cantaresc mult...





Tanara si implinita



Cei patru ani in Bucuresti i-au adus Alinei multe satisfactii profesionale. Dorul de familie a coplesit-o insa. S-a intors in Baia Mare, la cel mai bine cotat salon de coafura. Patroana i-a devenit prietena si, impreuna, au decis sa extinda afacerea. Asa a luat fiinta "Glamour Studio" din Oradea. "Initial am vrut la Cluj, insa Oradea ne-a placut mai mult. Am aflat ca nu prea aveti saloane de frumusete bine puse la punct si, in plus, aici sunt mai multi oameni dotati financiar decat in Cluj", explica tanara. La asa clienti, asa investitie! Deschis de o luna si jumatate, salonul arata ca un adevarat centru de estetica. Climazonul computerizat, lampile de relaxare cu eliberare de lumina dipolarizata, complexul de pedichiura (fotoliu special pentru masarea coloanei si a sezutului si bazin cu jacuzzi) si Capsula "Slim Master Beauty", unica in tara, pentru terapia anticelulitica si pentru slabire, scot "Glamour Studio" din linia monotona a celorlalte saloane cosmetice. La 24 de ani, Alina Crisan se poate considera implinita. Este pe cale sa-si faca un renume in lumea styling-ului, are o afacere de succes si va preda la propria scoala de coafura.





Scoala de coafura



In colaborare cu firma L'Oreal, Alina va deschide la inceputul anului viitor o scoala de coafura, in incinta Salonului Glamour (foto). Va fi, potrivit spuselor Alinei, prima scoala oradeana din domeniul styling-ului acreditata de Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu diplome recunoscute in toata Europa. Cursurile se vor desfasura pe doua nivele: coafor si coafor-stylist. Lectiile pentru coafor vor dura sase luni, timp in care ucenicii vor invata elementele esentiale ale coafurii, tunsului si a vopsitului. Spre deosebire de primii, viitorii coafori-stylisti vor aprofunda pe parcursul a noua luni lectiile de tuns si de styling.





Tendinte



La femei, sezonul acesta sunt la moda nuantele naturale, ciocolatiul si ciocolatiul cu mese rosii. Se poarta nodurile, impletiturile in par si bretoanele lungi si groase. Baietii la moda sunt cei cu parul lung sau creasta, si inca se mai poarta suvitele deschise pe fond inchis. In ceea ce priveste machiajul, nu se mai folosesc liniile drepte (dermatografe sau tus). "Se evita machiajele cu tendinta de culoare monotona. Adica nu se foloseste aceeasi culoare in diferite nuante. Se prefera nuantele contrastante care vor fuziona perfect, evitandu-se totodata liniile de demarcatie intre culori", spune Florin Ciurte, esteticianul Studioului Glamour.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO