ZF Transilvania

Numarul clientilor agentiilor de turism din Cluj a scazut cu 10% fata de 2008

10.03.2009, 17:50 62
Conform principalelor agentii de turism locale, clujenii aleg destinatiile cu preturi medii si prefera reducerile.
Clientii clujeni se îndreapta tot mai mult spre ofertele cu un nivel mediu si „vaneaza” reducerile din asa-numita perioada de „early booking”. Cu toate acestea, conform reprezentantilor agentiilor de turism, numarul celor care au ales sa îsi plateasca vacanta de vara înca din primele luni ale anului a scazut cu aproximativ 5 - 10%.
„Anul trecut, clientii se avantau spre ofertele cu «early booking», dar în acest an mai mult se intereseaza si pot spune ca cererea a scazut cam cu 10% numarul de clienti. În 2008, perioada cu rezervari a început si mai tarziu, abia prin martie - aprilie, în timp ce anul acesta erau deja prin februarie, astfel ca si acesta poate fi motivul”, a explicat Catalina Molnar, de la Agentia de turism Paralela 45.
Cu toate acestea, cei mai multi clienti ai agentiei se orienteaza spre vacante cu un pret mediu, si anume 500-600 de euro de persoana. „Cea mai avantajoasa destinatie este Tunisia, unde se poate merge cu avionul cu 400 sau 500 de euro de persoana, si apoi urmeaza Turcia, unde pretul creste cu aproximativ 200 de euro”, a adaugat Catalina Molnar.
Si în cazul agentiei Sfara Tours rezervarile pentru perioada de “early booking” au scazut cu aproximativ 5%. “Avem atat oferte care s-au concretizat, cat si unele care se afla doar la nivel de discutii. Nu sunt foarte multi interesati, dar poate si din cauza faptului ca anul trecut ofertele au aparut mai tarziu. Se poate vorbi de o scadere de 5%, dar în general clientii agentiei s-au obisnuit cu astfel de oferte”, a explicat reprezentanta agentiei. Unii clujeni par sa fie mai atenti cand vine vorba de banii dati pentru o vacanta, în timp ce unii nu renunta la luxul pe care l-au avut cu un an înainte.
„Am avut un client care renuntase la o vacanta în Spania pentru Antalya din cauza pretului mai scazut. De cele mai multe ori, clientii care au un buget mai mic fata de anul trecut îsi aleg o alta destinatie, mai ieftina”, a explicat reprezentanta Sfara Tours.
La polul opus se afla cei care, în ciuda crizei, aleg sa nu mearga la hoteluri mai modeste decat cu un an înainte. “Chiar daca s-a vazut o scadere fata de anul trecut la cererea pentru vacante, cei care au fost anul trecut la cinci stele merg si în acest an tot la un hotel de acelasi nivel. De persoana, cei mai multi aleg sa cheltuiasca 500-600 de euro”, a explicat Rares Latcu de la agentia Aerocenter.
Sistemul de “early booking”, practicat de agentiile de turism în ultimii ani, presupune reducerea pretului unei vacante cu sume cuprinse între 5 si 25% daca clientul alege sa plateasca integral suma cu cateva luni înainte. Astfel, în cazul unei vacante în Corfu care în mod normal costa 449 de euro plus taxele de aeroport, pentru o plata integrala pana pe 15 aprilie, clientii primesc o reducere de 5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO