ZF Transilvania

Maxime istorice pentru SIF-uri

20.05.2004, 00:00 32

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a atins ieri un nou maxim istoric. Cresterea medie in randul SIF-urilor de la inceputul anului a depasit 40%.
Spre deosebire de maximele de acum cateva saptamani cresterea a fost condusa de SIF-urile "mici", Moldova si Oltenia care au inregistrat ultimele zile cele mai mari cresteri. SIF Oltenia a incheiat sedinta de ieri la 4.510 lei/actiune, in crestere cu 3,4%, iar SIF Moldova a fost cotata la inchidere la 4.400 lei/actiune, in crestere cu 1,4%. Cotatia SIF Oltenia a urcat in prima parte a zilei pana la o valoare maxima de    4.530 lei/actiune, cu 70 lei mai redusa decat maximul istoric atins de SIF Oltenia. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 4.510 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 7 miliarde lei.  Aprecierile usoare inregsitrate de actiunile SIF de la inceputul saptamanii se datoreaza si apropierii perioadei cand SIF -urile vor incepe sa plateasca dividende, unii investitorii asteptandu-se  ca banii rezultati de pe urma acestor dividende sa se intoarca in general  tot in actiuni SIF. In ciuda cresterii celorlalte SIF-uri actiunile Banat-Crisana s-a mentinut insa la cotatia anterioara, 6.800 lei/actiune.
Actiunile BRD au trecut ieri pe primul loc in randul celor mai tranzactionate companii la Bursa, operatiunile derulate cu aceste titluri depasind 14,2 miliarde lei. Titlurile BRD au castigat ieri 3,8%, inscriindu-se in trendul asecendent al intregii piete. Interesul crescut al investitorilor pentru actiunile bancii se daroreaza in mare parte rezultatelor financiare bune raportate pe primul trimestru. BRD a obtinut in primele trei luni ale anului un profit de 21 milioane de euro in crestere cu 110% fata de profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, titlurile BRD au revenit pe un trend ascendent dupa o perioada mai lunga de stagnare, cauzata atat de rezultatele financiare in scadere inregistrate anul trecut, cat si de atentia crescuta  de care s-au bucurat cele doua companii petroliere listate la Bursa. Actiunile BRD au deschis sedinta la 23.800 lei/actiune, cotatia urcand destul de repede pe fondul unei presiuni la cumparare pana la un pret maxim de 24.600 lei/actiune. La acest pret s-a perfectat si ultima tranzactie a zilei.
Ultimele sedinte au consemnat o scadere a valorii tranzactiilor cu actiunile companiilor petroliere care au fost vedetele Bursei in ultima perioada.  Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au facut obiectul unor tranzactii in valoare de 9,2 miliarde lei, in timp ce titlurile SNP Petrom  s-au derulat tranzactii de 3,5 miliarde lei. Raportarea unor rezultate financiare slabe pentru primul trimestru a mai slabit increderea investitorilor in actiunile Petromidia, mai ales in ceea ce priveste potentialul de crestere pe termen scurt. Actiunile Petromidia au pierdut ieri 1,2%, incheind sedinta la un pret de 642 lei/actiune. Titlurile Petrom au fost cotate ieri la inchidere la 2.370 lei/actiune, in crestere cu 1,7% fata de cotatia precedenta.
Actiunile Mefin Sinaia au castigat 12,2%, inchiderea facandu-se la 41.500 lei/actiune. Perspectiva majorarii capitalului social prin oferirea actionarilor a dreptului de a subscrie actiuni la pretul de 25.000 lei/actiune a impulsionat cumparatorii, titlurile Mefin inregistrand una din cele mai mai aprecieri de ieri. Valoarea tranzactiilor nu a fost insa foarte ridicata, operatiunile insumand 505 milioane lei.



Actiunile Braiconf au castigat in medie 1,4%.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe RASDAQ au apartinut ieri producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Valoarea transferurilor care au implicat actiunile Braiconf a depasit 586 milioane lei.
Actiunile Braiconf au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 45.000 lei si 45.500 lei/actiune, majoritatea tranzactiilor perfectandu-se in jurul pretului maxim. In aceste conditii, cotatia medie a urcat cu 1,49%. Braiconf se afla in perioada de plata a dividendelor, marimea acestora crescand in fiecare incepand cu anul 2000. Pentru anul trecut, compania va plati un dividend net de 3.230 lei/actiune pentru persoanele fizice si de 3.060 lei/actiune pentru persoanele juridice. Politica constanta in acordarea de dividende in ultimii ani practicata de Braiconf a fost influentata de faptul ca actionarul majoritar al companiei este Asociatia Salariatilor, care controleaza  39,9% din actiuni, In actionariatul Braiconf au intrat si o serie de fonduri de investitii, printre acestea regasindu-se Romanian Reconstruction Capital Limited cu o participatie de 9,3%, Clairmond Holdings cu 3,5%, Hyposwiss cu 1,7%.
Pe fondul unor tranzactii reduse, actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au inregistrat o apreciere usoara de 0,04%. Ultima tranzactie cu actiuni Argus s-a perfectat la pretul maxim al zilei care a fost 21.500 lei/actiune. Operatiunile au insumat 176 milioane lei.
La Categoria de Baza, cel mai mare rulaj l-a realizat producatorul de utilaje pentru foraj armax Gaz Medias. Actiunile Armax au facut obiectul a doua tranzactii, ambele perfectate la pretul de 1.500 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 18,9%. Pachetul total de actiuni transferat reprezinta 0,9% din capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiilor a fost de 356 milioane lei. Actionarul majoritar al companei este Mircea Vescan, la sfarsitul lunii februarie fiind raportat si un alt actionar semnificativ in persoana lui Rose Eric Cellu care detine 8,9% din actiunile Armax.
Pe fondul unei presiuni crescute la vanzare, actiunile societatii Beiusana Beius au pierdut in medie 5,2%, cele mai multe tranzactii al zilei deruland-se aproape de pretul miim de 2.500 lei/actiune. In cele trei tranzactii derulate ieri cu actiunile Beiusana s-a transferat un pachet total reprezentand 5,4% din capitalul social al companiei. Actionarul majoritar al Beiusana este societatea European Drinks, care de la inceputul anuui si-a majorat participatia detinuta in cadrul Beiusana ajungand sa controleze in prezent impreuna cu Transilvania General Import Export 66,5% din numarul total de actiuni. Anul trecut, SIF Banat - Crisana a vandut o mare parte din actiunile detinute la Beiusana, in prezent mai controland un pachet de 3,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO