ZF Transilvania

Marcegaglia face o fabrica de automotive langa Nokia

21.10.2008, 20:28 106

Marcegaglia, producator italian din domeniul siderurgic, a incheiat un acord cu Consiliul Judetean Cluj pentru realizarea unei fabrici în parcul industrial Tetarom, unde va produce airbaguri si sisteme de protectie din otel pentru industria automotive. Constructia fabricii va începe în luna noiembrie a acestui an si se va finaliza în septembrie 2009.
„Marcegaglia este un investitor important, nu doar datorita faptului ca este în topul mondial al sectorului metalurgic, ci si pentru ca va crea la Cluj un numar mare de locuri de munca si va investi cateva zeci de milioane de euro in zona”, a declarat pentru ZF Transilvania Alin Paunel Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj. Conform unor surse din apropierea proiectului, investitia se situeaza intre 50 si 80 de milioane de euro.
Reprezentantii autoritatilor locale au anuntat ca italienii au solicitat o suprafata de 10 hectare pentru o unitate de productie si ca aceasta suprafata este disponibila in parcul Tetarom III, unde se deruleaza investitia concernului finlandez Nokia.
„Desi firma italiana nu intra în aceeasi categorie de investitori cu ceilalti veniti în parcurile industriale Tetarom, fabrica va fi una care nu va afecta mediul, chiar daca este din domeniul siderurgiei”, a adaugat Alin Paunel Tise.
Oficialii Consiliului Judetean au afirmat ca Marcegaglia va produce airbaguri si unitati de siguranta pentru export, dar si pentru a fi distribuite pe piata din Romania. “Investitia celor de la Marcegaglia nu va fi afectata de criza care se preconizeaza pe piata europeana, deoarece oficialii companiei ne-au asigurat ca detin fondurile necesare derularii planurilor din Cluj-Napoca si ca nu vor fi nevoiti sa apeleze la un credit bancar”, a sustinut Tise.
În judetul Cluj exista trei parcuri industriale publice, acestea fiind Tetarom I, Tetarom II si Tetarom III, iar potrivit reprezentantilor Tetarom, cele trei parcuri industriale vor atrage investitii totale de peste 500 de milioane de euro.
Parcul industrial Tetarom I are o suprafata de aproximativ 26,8 hectare, iar printre companiile care au concesionat teren aici se numara Siemens, Energobit, A&A Medical, Gericom, Brinel, Copa Electronic.
Proiectul Tetarom II a demarat in momentul in care concernul american Emerson si-a anuntat intentia de a investi pe piata locala.
In prezent, Emerson construieste ce-a de-a treia fabrica in Tetarom II, urmand ca pana in 2010 sa investeasca aproximativ 125 de milioane de euro. Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Cluj, compania Emerson a contractat aproape in totalitate suprafata de 12 hectare a parcului Tetarom II, iar anul trecut a achizitionat terenul, pretul stabilit fiind de 7,05 lei pentru un metru patrat.
Cel de-al treilea parc industrial public-privat al Clujului este Tetarom III, situat în localitatea Jucu pe o suprafata de 154 de hectare, parc în cadrul caruia s-a realizat investitia Nokia din Romania, în valoare de 60 de milioane de euro. Potrivit conducerii Tetarom, in perioada urmatoare va fi demarat cel de-al patrulea proiect de parc industrial public, suprafata acestuia urmand sa fie de aproximativ 170 de hectare.
Marcegaglia detine 150 de agentii de distributie a produselor si fabrici în China, Polonia, Brazilia si Rusia. Sediul central al companiei este în Mantova, Italia. Compania mai detine în afara de divizia pentru producerea de unitati de siguranta si produse din otel afaceri în domeniul energiei, turismului si serviciilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO