ZF Transilvania

Gregor Roy Chowdhury, moştenitorul domeniului Zabola Estate din Transilvania, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al producătorului de confecţii Secuiana

Gregor Roy Chowdhury, moştenitorul domeniului Zabola...

Autor: Laurentiu Cotu

01.11.2021, 13:45 1850

Gregor Roy Chowdhury, 44 de ani, moştenitorul domeniului Zabola Estate din Transilvania şi acţionar în şapte firme aflate în funcţiune în România, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al producătorului de confecţii Secuiana, deţinut până în prezent de mai mulţi acţionari, persoane fizice, actuali şi foşti angajaţi ai companiei.

Odată cu achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al Secuiana, Gregor Roy Chowdhury a dobândit şi drepturi de decizie în firma mamă şi în cele două filiale aparţinând Secuiana - Seconf şi S’mode, potrivit unei informări a companiei. Secuiana a fost fondată în 1968 şi a început să funcţioneze un an mai târziu. În 1973, fabrica s-a specializat în producţia de pantaloni şi a început să exporte în Europa de Vest şi America de Nord.

’’Proprietarul majoritar va convoca în scurt timp Adunarea Generală Extraordinară, care va decide asupra noii conduceri. Gregor Roy Chowdhury îşi propune ca grupul de companii să-şi continuie drumul bine bătut cu cei peste şapte sute de angajaţi şi clienţi existenţi. Planurile pe termen mediu ale omului de afaceri includ dezvoltarea producţiei şi extinderea pieţei existente’’, potrivit unui comunicat de presă al companiei Secuiana.

Gregor Roy Chowdhury, fiul unei contese transilvănene şi al unui nobil indian, a lansat un fond de private equity şi vrea să strângă 150 mil. euro pentru a investi în afaceri româneşti din industria alimentară. Ţinta acestui fond sunt companiile locale ce activează în domeniul procesării alimentelor sau al producţiei de bunuri alimentare, firme cu afaceri de minimum 10 milioane de euro anual. Fondul poate prelua atât pachete de acţiuni, cât şi businessul integral, potrivit unor informaţii anterioare ale ZF.

Gregor Roy Chowdhury este acţionar în şapte firme aflate în funcţiune în România, însă doar două au obţinut afaceri în 2020 - Kali Land (agricultură) şi Zabola Estate (turism) -, businessul cumulat fiind de aproape 10 mil. lei (2 mil. euro) în 2020, confom platformei de analiză confidas.ro. Gregor este acţionar în Zabola Estate alături de alţi doi membri ai familiei printre care şi mama sa. Zabola Estate se află într-un parc de 50 hectare care se afundă în pădurile vaste ale Carpaţilor Răsăriteni. Domeniul Zabola este format dintr-un uriaş parc presărat cu şapte clădiri istorice, lacuri, peste 100 de specii de plante şi aria de conservare a biotopului Carpatin al domeniului.

Gregor Roy Chowdhury a crescut în Austria şi a studiat la Londra, unde a lucrat în investment banking la Salomon Smith Barney (azi Citigroup). Este fiul unei contese transilvănene, care a fugit din ţară în timpul regimului comunist, când avea 16 ani şi care a ajuns în Austria. Gregor s-a mutat apoi în România unde se ocupă de afaceri locale de aproape două decenii.

Printre altele, familia sa a revendicat o serie de proprietăţi şi domenii care au fost retrocedate. O serie de clădiri au fost transformate în proiecte de turism, este vorba de Zabola şi cabana de vânătoare Dobrica, ambele în Covasna, unde familia deţine suprafeţe întinse de pădure. Oficialii Zabola Estate au spus anterior petru ZF că Gregor Roy Chowdhury are afaceri în turism, agricultură convenţională şi ecologică, precum şi un proiect de conservare. Totodată, acesta vrea să dezvolte afaceri şi în domeniul silvic.

Producătorul de confecţii Secuiana din Târgu-Se­cu­iesc, judeţul Covasna, cu o tradiţie de peste 50 de ani în industria textilelor, a realizat în 2020 o cifră de afaceri de 23,7 mil. lei (4,9 mil. euro), în scădere cu 30% faţă de anul anterior, conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a revenit anul trecut pe profit, realizând un câştig net de 3,6 mil. lei (748.000 de euro), de la o pierdere netă de 760.000 de lei (160.000 de euro) în anul precedent, potrivit datelor publice. Secuiana a avut în 2020 un număr mediu de 435 de angajaţi, cu 57 de oameni mai puţin decât în 2019. Capacitatea de producţie a fabricii de textile din Târgu-Se­cu­iesc este de 2.400 de pantaloni pe zi. Compania face parte din grupul Secuiana din Târgu-Secuiesc, alături de producătorii de textile Seconf SA şi S'mode SA şi firma de transport Secuiana Trans, conform unor informaţii furnizate anterior de companie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO