ZF Transilvania

Geertsma, ISDC: Clujul ramane atractiv pentru firmele de outsourcing din Europa

Geertsma, ISDC: Clujul ramane atractiv pentru firmele de outsourcing din Europa

Cor Geertsma, proprietar ISDC: Exista diversi factori care influenteaza evolutia financiara a companiei noastre. Cei mai importanti sunt dezvoltarea economica a Europei de Vest, in contextul unei tot mai mari presiuni exercitate de India sau alte tari care opereaza off-shore, dar si durata crizei financiare.

10.06.2009, 17:33 236

Conducerea companiei ISDC (Integrated Systems Development Corporation) din Cluj-Napoca, furnizor de servicii si solutii software, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 7 mil. euro, ceea ce reprezinta o stagnare a indicatorilor financiari fata de anul trecut. In 2007, afacerile companiei clujene au ajuns, de asemenea, la aproximativ 7 mil. euro.

 
ISDC a inceput cu 10 angajati
„Compania noastra a fost una dintre primele firme care au venit in urma cu 10 ani la Cluj, intr-un moment in care piata IT din Romania era doar la inceput. Am inceput activitatea cu doar 10 oameni si am reusit ca in prezent in Romania sa dispunem de 160 de angajati. Pot spune ca zona Cluj va ramane in continuare cea mai atractiva locatie pentru firmele de outsourcing din vestul Europei’’, a declarat pentru ZF Transilvania Cor Geertsma, proprietarul companiei ISDC.
Planurile firmei ISDC prevad realizarea unei cifre de afaceri de 14 mil. euro in 2012 si cresterea numarului de angajati de la 160 de persoane in momentul de fata la 400-500 de angajati intr-un interval de patru ani de zile.
„Evident, exista diversi factori care influenteaza si vor influenta evolutia financiara a companiei noastre. Dintre acestia, cei mai importanti sunt dezvoltarea economica a Europei de Vest, in contextul unei tot mai mari presiuni exercitate de India sau alte tari care opereaza off-shore, disponibilitatea profesionistilor cu experienta din aceasta industrie, dar si durata crizei financiare’’, a spus Cor Geertsma
 
Principalii clienti sunt olandezi
Potrivit reprezentantului companiei din Cluj, vanzarile ISDC se deruleaza pe piata olandeza fiindca majoritatea clientilor sunt companii olandeze, iar piata romaneasca furnizeaza in momentul de fata resursele umane.
„Piata pe care compania noastra opereaza prezinta cateva caracteristici relevante, printre care o mai mare presiune din partea diversilor furnizori de servicii si solutii, impactul produs de criza financiara in mediul real de business, trecerea de la un model bazat pe pret la unul bazat pe cunostinte si competente. Evolutia ulterioara a pietei va depinde in foarte mare masura de modul in care companiile din domeniu vor sti sa administreze aceste procese si sa faca fata competitiei’’, a afirmat Cor Geertsma.
Produsele ISDC sunt furnizate in exclusivitate pentru piata vest-europeana, preponderent pentru piata olandeza, compania furnizand atat servicii pe baza de proiect, cat si servicii pe baza de capacitate (echipe de dezvoltare pentru departamentele de IT ale unor clienti vestici).
„Consideram ca, pentru a ramane competitiv in contextul global, companiile din Cluj trebuie sa colaboreze, indiferent de industrie. Companiile si autoritatile trebuie sa acorde mai multa atentie si grija cooperarii dintre jucatorii de pe piata si sa stimuleze aceste cooperari pentru a creste profesionalismul’’, a declarat Cor Geertsma.
Portofoliul de clienti al companiei clujene include firme din Olanda, Anglia si Elvetia, printre acestia numarandu-se Adecco, ABN-AMRO, Manpower, Randstad, USG Group, Time Warner Publishing, Swets, Getronics PinkRoccade.
„Desfasuram activitati in zona furnizarii de servicii si solutii software, furnizam clientilor nostri specialisti IT, dar totodata dezvoltam si proiecte pentru ei, generand o valoare mai mare de business prin serviciile pe care le punem la dispozitia lor’’, spune Cor Geertsma. ISDC furnizeaza clientilor proprii consultanta de business si arhitectura, management de proiect, Testing & QA.
Compania ISDC dezvolta si furnizeaza servicii software pentru domeniile comertului, industriei si logisticii, domeniul bancar si al asigurarilor, media si sectorul medical. ISDC Romania a fost fondata in anul 1999, la Cluj, drept centru de dezvoltare si testare de solutii software, cu activitati in modernizarea, dezvoltarea, integrarea si mentenanta aplicatiilor customizate pentru oricare tip de business. Cor Geertsma a venit in Romania la inceputul anilor ‘90, ca participant la un proiect de specializare a managerilor si antreprenorilor din fostele tari comuniste.
„Proiectul a fost initiat de un institut din Olanda si s-a derulat pe o perioada de sase ani, in care am vizitat majoritatea tarilor foste comuniste. Nu pot sa spun ca Romania m-a impresionat in mod deosebit, insa in momentul in care am hotarat sa dezvolt afaceri aici, am descoperit foarte multe lucruri uimitoare", a spus presedintele ISDC.
 
A fost de doua ori aproape de faliment
Cor Geertsma este absolvent al unei scoli de business din Olanda, avand ca specializare marketingul strategic si dezvoltarea afacerilor si, pana sa aiba propria afacere, a lucrat in diferite companii private, prima experienta profesionala fiind in cadrul Volkswagen, unde a fost analist marketing. Urmatorul job, in cadrul concernului german Continental, a fost o experienta mult mai placuta pentru Geertsma, astfel ca acesta a ramas sa lucreze pentru Continental vreme de patru ani.
„Am plecat de la Continental pentru ca Ericsson mi-a oferit un salariu du-blu, desi pe un post mult mai mic. Cand esti tanar, vrei foarte multe lucruri, esti lacom si devii nerabdator. A fost o perioada in care castigam mult, conduceam o masina frumoasa, dar niciodata nu m-am simtit mai singur lucrand undeva. Toti angajatii companiei aveau aceeasi varsta si aceleasi aspiratii de castig, asa ca intr-un fel am fost pedepsit pentru setea de bani", spune olandezul.
In urma cu 10 ani, Cor Geertsma a inceput sa puna pe picioare ISDC, insa a fost nevoie de patru ani pana s-a vazut prima „luminita", iar lucrurile au inceput sa se miste.
„In primii ani am fost de doua ori foarte aproape de faliment. A fost o perioada grea, dar partea buna era ca lucram pentru mine. La inceput nu aveam nici bani pentru curatenie la firma, asa ca in weekend mergeam cu familia si faceam curat, deoarece voiam ca angajatii mei sa lucreze intr-un mediu curat. Daca maine as vinde compania, as deveni multimilionar, dar nu as fi fericit. Trebuie sa fiu tot timpul ocupat, iar in companie, cel mai important rol al meu e sa mentin activitatea dinamica. Cred insa ca tot ce nu se misca moare, lucru care e valabil si in cazul companiilor", spune Geertsma.
Actionarul ISDC Romania este firma ISDC B.V. din Olanda, companie fondata in anul 1990, cu sediul in Hilversum, Olanda, care furnizeaza servicii de consultanta, arhitectura si design si management de proiect.
Piata locala de hardware si servicii IT a atins anul trecut cea mai mare valoare din istorie, de 1,97 mld. euro, insa criza va readuce vanzarile la valori inregistrate in urma cu trei ani, estimeaza compania de analiza PMR Research. Compania sustine ca piata IT din Romania va scadea in acest an, insa amploarea prabusirii va fi decisa de capacitatea Guvernului de a lansa proiecte publice IT.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO