ZF Transilvania

Emerson va demara producţia la Oradea în luna februarie, investiţie totală de 80 mil. euro

Emerson va demara producţia la Oradea în luna...

Autor: Laurentiu Cotu

31.07.2013, 17:24 4910

Grupul american Emerson, cu afaceri globale de peste 24 mld. dolari, deruleză o investiţie în valoare totală de 80 mil. euro pentru realizarea unui centru de producţie şi suport în parcul industrial Eurobusiness Oradea, prima fabrică de aici urmând să funcţioneze din luna februarie 2014, conform unui comunicat al primăriei Oradea.

Dacă anul trecut a avut loc semnarea convenţiei privind concesionarea de către compania Emerson a 14 hectare de teren în parcul industrial Oradea, în prezent americanii au mai luat încă 10 hectare de teren, în vederea extinderii investiţiei iniţiale. Astfel, până în anul 2018 Emerson va investi în total 80 mil. euro în construcţia unităţii din Oradea şi va crea în jur de 2.500 de locuri de muncă, conform reprezentanţilor parcului industrial Eurobusiness Oradea.

’’Emerson continuă investiţiile demarate în parcul industrial Oradea. Astfel, celor 14 hectare de teren concesionate de compania Emerson anul trecut li se adaugă în prezent încă 10 hectare, iar numărul total de angajaţi va ajunge la 2.500 de oameni în 2018”, a declarat pentru ZF Transilvania Delia Ungur, administratorul parcului industrial Eurobusiness Oradea. Administratorul parcului industrial din Oradea a mai spus că, într-o primă fază, construcţia halelor de producţie Emerson se va face pe 9 hectare.

’’Investiţia pe care Emerson o realizează în parcul nostru industrial se ridică în total la 80 de milioane de euro, doar în construcţii, iar prima fabrică urmează să-şi înceapă producţia în luna februarie 2014’’, a spus Ungur.

Emerson, care deţine pe piaţa locală un campus în parcul industrial Tetarom II din Cluj-Napoca, unde funcţionează în prezent 7 unităţi de producţie, a anunţat încă din toamna anului trecut că plănuieşte extinderea capacităţii din România printr-o investiţie de 50 mil. euro, într-un centru de producţie şi suport în Oradea.

Conform planurile anunţate anterior de companie, Emerson va avea pe lângă facilităţile de producţie şi o clădire de birouri de aproximativ 7.000 mp, pentru activităţile de inginerie şi suport. Contactat de Ziarul Financiar, Călin Banciu, general managerul Emerson din România a spun că, compania nu are nimic de comentat sau de adăugat la informaţiile comunicate deja.

Pe de altă parte, reprezentanţii parcului industrial din Oradea au mai spus că Emerson a  demarat deja construcţia primei hale de producţie din parcul industrial Eurobusiness Oradea, până în prezent fiind ridicat scheletul metalic al clădirii. Hala care se construieşte în momentul de faţă se va întinde pe o suprafaţă de 20.000 mp, iar în următoarele luni se va construi şi o clădire pentru birouri de 7.000 mp.

Compania Emerson nu a oferit informaţii depre produsele care urmează să fie dezvoltate în fabrica din Oradea, însă a precizat că noua locaţie va cuprinde activităţi de producţie, inginerie şi suport pentru diferite unităţi de afaceri din cadrul grupului.

Compania Emerson SRL, cu sediu în Cluj-Napoca, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 309,8 mil. lei (70 mil. euro) şi un câştig net de aproximativ 40,2 mil. lei (9 mil. euro), cu un număr mediu de 1.313 angajaţi, conform Registrului Comerţului. Americanii sunt prezenţi pe piaţa locală din anul 2006, însă inaugurarea fabricii din parcul industrial Tetarom II din Cluj a avut loc în anul 2008, Emerson fiind unicul chiriaş din parc.

La nivel mondial grupul Emerson, cu sediul central în St.Louis, Missouri - SUA, oferă produse şi servicii pentru sectoarele: industrial, comercial sau dedicat consumatorilor, grupate în cinci platforme (Process Management, Industrial Automation, Network Power, Climate Technologies şi Commercial&Residential Solutions).

Emerson, listat la Bursa din New York (NYSE:EMR), are aproximativ 135.000 de angajaţi la nivel global şi deţine fabrici în 240 de locaţii din întreaga lume. În 2012, vânzările totale ale grupului american Emerson au ajuns la 24,4 mld. dolari, potrivit informaţiilor existente pe site-ul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO