ZF Transilvania

Emerson continua investitia din parcul Tetarom

Emerson continua investitia din parcul Tetarom

Emerson va demara luna aceasta lucrarile la cea de-a treia unitate de productie din parcul industrial Tetarom II

14.01.2009, 18:51 67

Emerson a finalizat in parcul industrial Tetarom II constructia a doua unitati de productie de 6.000 de metri patrati fiecare si a unui centru de inginerie. In luna aprilie a anului trecut, Emerson a demarat productia de regulatoare de gaz in prima fabrica a companiei din Cluj, oficialii firmei estimand ca in acest an unitatea va ajunge la capacitatea maxima.

Constructia primei unitati de productie Emerson din Romania a fost demarata in anul 2006, conducerea firmei anuntand ca intentioneaza ca in urmatorii ani sa detina sase hale de productie in Parcul Industrial Tetarom II, care vor insuma in total aproximativ 50.000 de metri patrati.
„Planurile noastre de investitii se deruleaza conform graficului prestabilit si putem spune ca in prezent investitiile Emerson nu sunt afectate de criza financiara globala. Avem in plan sa construim in fiecare an o unitate de productie in parcul industrial Tetarom II, astfel incat sa ajungem la un numar de sase. Daca pana in momentul de fata am finalizat constructia a doua unitati de productie, estimam ca pe cea de-a treia sa o finalizam in luna august a anului in curs’’, a declarat pentru ZF Transilvania Calin Banciu, general manager Emerson Romania.
Diviziile care au fost deja aduse in Romania sunt cele de regulatoare pentru gaze cu destinatie industriala si casnica, alternatoare electrice de mare putere, echipamente electrice pentru medii periculoase si echipamente profesionale pentru constructii.
„Cea de-a treia hala de productie va avea 6.000 de metri patrati destinati productiei si inca 1.500 de metri patrati pentru birouri. Suprafata cumulata a celorlalte hale de productie, care vor fi construite in urmatorii trei ani, va fi de 9.000 de metri patrati fiecare’’, a mai spus Banciu.
Campusul Emerson din Cluj-Napoca include, de asemenea, un centru de cercetare, (REC - Romanian Engineering Center) - care va constitui baza pentru viitoarele proiecte ale companiei. In cadrul acestui centru de cercetare, concernul american are colaborari pe mai multe planuri cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
Dezvoltarea capacitatilor de productie din Romania a insemnat pana acum o extindere a afacerilor concernului si nu a generat inchiderea fabricilor din alte zone, potrivit conducerii Emerson Romania.
„Vom continua si in acest an sa facem angajari. Numarul salariatilor Emerson a ajuns in prezent la 370 de persoane si estimam ca pana la finele anului in curs sa mai angajam inca 130 de oameni, astfel incat sa incheiem anul 2009 cu un total de 500 de salariati’’, a spus Calin Banciu.
Potrivit reprezentantului Emerson, pentru recrutarea de operatori si pentru posturile de specialisti si ingineri compania publica anunturi in ziare, iar pentru manageri recrutarea se face prin intermediul unor agentii specializate din domeniu. Emerson detine la Cluj o organizatie proprie care se ocupa de recrutarea fortei de munca.
Conform oficialilor Emerson Romania, produsele fabricate in parcul Tetarom II sunt inglobate in proiectele complexe furnizate de concernul american. Potrivit reprezentantilor Emerson, fabricile din Cluj vor lucra atat pentru clienti din Europa, cat si pentru clienti din alte zone ale lumii.
„Scopul nostru este de a asigura in campusul din parcul industrial Tetarom II conditiile prielnice desfasurarii diverselor activitati ale diviziilor care fac parte din concernul Emerson. In total, Emerson inglobeaza peste 60 de companii’’, a spus Calin Banciu.
La inaugurarea primei fabrici Emerson din parcul industrial Tetarom II din Cluj, in luna aprilie a anului trecut, reprezentantii concernului american declarau ca intentioneaza ca pana la finele anului 2010 sa ajunga la un numar de 2.000 de salariati, iar investitia de peste 125 de milioane de euro din parcul industrial clujean sa se finalizeze intr-o perioada de cinci ani. 
In urma investitiilor realizate in Cluj, concernul american Emerson a primit in 2007 aprobarea din partea Consiliului Judetean de a cumpara terenul din Parcul Industrial Tetarom II, cu o suprafata de peste 10 hectare. Emerson a indeplinit conditiile prevazute, si anume sa realizeze peste 15% din volumul total al investitiilor, iar conform contractului semnat cu reprezentantii Consiliului Judetean Cluj, ei au dreptul sa cumpere terenul, pretul stabilit fiind de 7,05 lei pentru un metru patrat. Suma platita de Emerson va intra in capitalul social al companiei, iar pretul a fost stabilit initial in euro, valoarea fiind de 2 euro pentru un metru patrat.
Listat la Bursa din New York (NYSE:EMR), grupul Emerson, cu sediul central in St. Louis, Missouri, este lider mondial in furnizarea de solutii care includ tehnologii avansate, prin unitatile sale de management al proceselor, automatizari industriale, tehnologii de climatizare, surse de alimentare, echipamente si unelte.
Concernul numara peste 120.000 de angajati in intreaga lume, din care 23.000 in Europa, si este listat la Bursa din New York (NYSE:EMR). Emerson are peste 60 de divizii care opereaza in 245 de locatii din lume si vand produsele in peste 150 de tari. Concernul a realizat in 2007 vanzari totale de 22,6 miliarde de dolari, in crestere cu 12,1% fata de 2006, cand acest indicator s-a cifrat la 20,1 miliarde de dolari.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO