ZF Transilvania

Distribuitorul de ţigări Punctual Comimpex din Cluj investeşte 3 mil. lei în achiziţia unor maşini de distribuţie

Distribuitorul de ţigări Punctual Comimpex din Cluj...

Autor: Laurentiu Cotu

19.03.2020, 17:19 323

Punctual Comimpex din Cluj-Napoca, o afacere activă în domeniul distribuţiei de ţigări (99% din business), cafea şi cartele telefonice, deţinută de antreprenorul Vasile Mureşan, şi-a bugetat pentru acest an un program de investiţii de 3 mil. lei pentru achiziţia unor maşini de distribuţie şi ajustarea sistemului IT. Anul trecut, compania a investit anul trecut 2,1 mil. lei, în principal pentru reînnoirea parcului auto şi în tehnică de calcul. Distribuitorul clujean de ţigarete are un număr mediu de 125 de angajaţi, majoritatea fiind agenţi de vânzare.

’’În 2019, am realizat un volum de investiţii de peste 2,1 milioane lei, concretizat în înnoirea flotei auto şi implementarea sistemului de trasabilitate. Pentru acest an ne propunem un volum de investiţii de 3 milioane lei pentru achiziţia de maşini de distribuţie şi ajustarea sistemului IT’’, a declarat pentru ZF Transilvania Vasile Mureşan, administratorul Punctual Comimpex.

Sediul companiei Punctual Comimpex se află în Cluj-Napoca, iar punctele de lucru sunt în judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Alba şi Maramureş. Furnizorii sunt companiile producătoare şi importatoare de ţigarete din România (BAT, JTI, Philip Morris, Imperial Tobacco, HTS Hongta, KTI), iar clienţii provin în principal din mediul rural, din zona ariei proprii de distribuţie. În 2018 a fost înfiinţată o divizie de distribuţie de băuturi în cadrul companiei Punctual Comimpex, prin preluarea unei alte firme din cadrul grupului, care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Cluj.

Compania estimează pentru acest an o creştere de 7% a cifrei de afaceri, la 686,2 mil. lei (143,6 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor transmise de companie.Din punct de vedere a profitului, oficialii Punctual Comimpex se aşteaptă la o diminuare a acestuia, din cauza creşterii costului de distribuţie ca urmare a aplicării sistemului track&trace, adică scanare fiecărei unităţi de produs până la consumatorul final. Începând cu data de 20 mai 2019 s-a introdus la nivelul Uniunii Europene obligativitatea scanării tuturor produselor din tutun, până la clientul final, cu implicaţii asupra productivităţii agenţiilor şi creşterii costului distribuţiei. Punctual Comimpex a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 641,3 mil. lei (135,2 mil. euro), în creştere cu peste 11% faţă de 2018, susţinută de majorarea repetată a preţului ţigărilor pe parcursul anului 2019. Compania Punctual Comimpex a fost înfiinţată în anul 1993 la Cluj-Napoca şi este deţinută de omul de afaceri Vasile Mureşan. Distribuitorul clujean se numără printre cele mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români, potrivit unui clasament realizat de ZF.

Sectorul distribuţiei de bunuri de larg consum se ridică la peste 10 miliarde de lei, conform estimărilor ZF. Principalii jucători de pe piaţă sunt Aquila, Interbrands, Ma­cro­mex, Punctual Comimpex şi Amigo & Intercost. În total, primii zece jucători din piaţă au peste 7.000 de salariaţi. România este al treilea cel mai mare producător de ţigări din Uniunea Europeană, după Germania şi Polonia, în condiţiile în care în 2016 ţara noastră a produs 77 de miliarde de ţigări, respectiv 15% din numărul total de ţigări produse în UE, potrivit datelor Eurostat. În 2016, valoarea accizelor pe ţigări colectate de stat a depăşit pragul de 2 miliarde de euro, dublu faţă de nivelul din 2008, după cum arată datele Comisiei Europene, această sumă fiind strânsă aproape în exclusivitate prin vânzarea de ţigarete tradiţionale. Producătorii de tutun au reuşit însă în România să obţină un alt nivel de accizare, mult mai avantajos pentru dispozitivele de tipul iQOS sau glo.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO