ZF Transilvania

Compania de Apa Somes a contractat 196 mil. euro

23.10.2008, 21:09 95

Compania de Apa Somes SA a anuntat ca a contractat fonduri de 196 milioane de euro în vederea reabilitarii retelelor de apa si canalizare din judetele Cluj si Salaj. Programul investitional se va derula în intervalul 2008-2013 si include 11 proiecte de reabilitare a retelelor de apa, extindere a spatiilor de tratare a apei si prelungire a aductiunilor. In prezent, trei dintre cele 11 proiecte investitionale sunt scoase la licitatie.

„Compania de Apa Somes este prima firma dintr-un stat membru al Uniunii Europene care a primit un împrumut ce reprezinta o facilitate de cofinantare a fondurilor structurale si de coeziune. Imprumuturile de la Uniunea Europeana sprijina proiectele din Romania cuprinse în programele operationale sectoriale de mediu, competitivitate economica si transport’’, a declarat pentru ZF Transilvania Lucian Croitoru, Sef Departament Relatii Publice în cadrul Companiei de Apa Somes SA.
Potrivit reprezentantului companiei din Cluj, 74,8% din totalul celor 196 de milioane de euro provin din fondurile europene, 11,3% de la Guvernul Romaniei, restul de bani din contributia autoritatilor bancare si din împrumuturi bancare.
„Banii vor veni în transe în functie de programul de derulare a lucrarilor, în prezent am scos la licitatie trei lucrari, iar valoarea totala a contractelor pentru aceste lucrari este de 19,3 milioane de euro’’, spune Lucian Croitoru.
Prima lucrare prevede prelungirea aductiunilor Cluj-Gherla la Dej, contractul fiind în valoare de 4,7 mil. euro. A doua lucrare consta în reabilitarea retelelor de apa, canalizare si statii de pompare a apei pentru Huedin si Simleu Silvaniei, valoarea contractului fiind de 7,9 mil. euro. Al treilea proiect scos de Compania de Apa Somes la licitatie consta într-o lucrare de reabilitare a retelelor de apa si canalizare în Zalau, judetul Salaj, proiect în valoare de 6,7 mil. euro.
Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a aprobat doua împrumuturi pentru Romania, în valoare de aproximativ 1,026 miliarde de euro, destinate cofinantarii fondurilor structurale si de coeziune din trei programe sectoriale si pentru reabilitarea retelelor de apa si canalizare din judetele Cluj si Salaj. Primul împrumut este în valoare de un miliard de euro si reprezinta o facilitate de cofinantare a fondurilor structurale si de coeziune destinata sprijinirii proiectelor din Romania cuprinse în programele operationale sectoriale de mediu, competitivitate economica si transport, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor.
Facilitatea urmeaza sa fie structurata în conditiile prevazute de cadrul legal reprezentat de OUG 64/2007 privind datoria publica si utilizata în scopul finantarii deficitului bugetar generat de implementarea de programe si proiecte finantate sau cofinantate de la bugetul de stat.
“Din punctul de vedere al administrarii datoriei publice, aceasta facilitate se încadreaza foarte bine în obiectivul de minimizare pe termen lung a costurilor de finantare, existand totodata o flexibilitate mare în privinta structurarii termenilor si a conditiilor facilitatii, respectiv al maturitatii tipului de rata a dobanzii si chiar al monedei de denominare a tragerilor”, a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei si Finantelor.
Al doilea împrumut, în valoare de pana la 26 milioane euro, vizeaza reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si canalizare din judetele Cluj si Salaj, beneficiarul fiind Compania de Apa Somes SA, si nu are garantii suverane din partea statului roman. Investitia vizeaza îmbunatatirea serviciilor de sanatate publica si de protectie a mediului în judetele mentionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO