ZF Transilvania

Combinatul Azomureş a atras fonduri norvegiene de 600.000 de euro pentru creşterea eficienţei energetice a motoarelor electrice de pe platforma din Târgu Mureş

Combinatul Azomureş a atras fonduri norvegiene de...

Autor: Laurentiu Cotu

01.02.2021, 17:27 356

Combinatul Azomureş, deţinut de gigantul Ameropa, a demarat o investiţie pentru creşterea eficienţei energetice a motoarelor electrice de pe platforma din Târgu Mureş, susţinută printr-un grant din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin intermediul EEA GRANT Norway 2014-2021, în cadrul programului Innovation Norway, valoarea grantului fiind de 601.000 de euro. Proiectul va fi implementat în perioada 12 ianuarie-15 decembrie 2021 şi va presupune reducerea consumului de energie la o serie de motoare electrice de pe platforma de producţie a îngrăşămintelor (NPK, Azotat de amoniu 2, Azotat de amoniu 3 şi Amoniac 3). Reducerea de energie electrică va fi de aproape 7.000 MW/an, potrivit unui comunicat de presă al companiei Azomureş.

’’Este un proiect în premieră pentru Azomureş, prin atragerea unor fonduri externe. Completează eforturile noastre de a reduce gazele cu efect de seră (GES) pentru a atinge obiectele Uniunii Europene de reducere cu 55% a GES până în 2030. Azomureş a redus deja GES cu 50 % şi este pe cale să atingă obiectivul de 55% în următorii ani. E o investiţie importantă pentru Târgu Mureş, iar licitaţia de execuţie este deschisă tuturor firmelor interesate, cu respectarea condiţiilor din documentaţie’’, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureş, într-un comunicat de presă.

Compania a înregistrat afaceri de puţin peste 1,63 miliarde de lei (337,8 mil. euro) în 2019, în scădere cu peste 7% comparativ cu anul precedent, potrivit datelor publicate pe platforma Confidas. Mai mult, compania a intrat pe pierderi. Astfel, dacă în 2018 Azomureş a raportat un profit net de circa 56,4 mil. lei (11,6 mil. lei), în 2019 compania a ajuns la pierderi de peste 96,1 mil. lei (19,8 mil. euro).   

În luna martie 2020, compania a început o revizie tehnică generală, care s-a desfăşurat pe parcursul lunii martie şi începutul lunii aprilie. Pe lângă activitatea normală de mentenanţă a instalaţiilor, s-au realizat şi o serie de investiţii cu scopul de a reduce zgomotul ambiental. Lucrările au fost finalizate la finalul lunii martie, când compania a anunţat printr-un co­mu­ni­cat de presă că repor­neşte in­stala­ţiile. Azomureş a intrat în revizie în luna martie 2020, for­ţată şi de pre­ţul foarte mare la materia primă principală, gazul metan, dar şi din cauza epidemiei de COVID-19. Ameropa are sediul la Binningen, El­veţia, şi deţine birouri regionale pe cinci continente.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO