ZF Transilvania

Centrul oncologic din Oradea a fost inaugurat, proiect de 29 mil. lei

Centrul oncologic din Oradea a fost inaugurat, proiect de 29 mil. lei

Autor: Laurentiu Cotu

02.12.2012, 17:50 506

Centrul integrat pentru tratament oncologic din Oradea, investiţie de peste 29 mil. lei (circa 6,5 mil. euro) a fost inaugurat astăzi în prezenţa ministrului sănătăţii Raed Arafat, fostul ministru al sănătăţii şi actual senator Cseke Atilla, prefectul Bihorului Claudiu Pop, dar şi a primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Din valoarea totală a investiţiei, susţinută din fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi din bugetul local al primăriei Oradea, 16 mil. lei (circa 3,5 mil. euro) au fost cheltuiţi pe lucrări de proiectare şi execuţie, iar 13,1 mil. lei (3 mil. euro) pentru achiziţionarea de aparatură medicală.

''Realizarea acestei investiţii s-a impus atât datorită numărului mare a bolilor oncologice în judeţul nostru, cât şi stării improprii a clădirii în care îşi desfăşurau activitatea medicală secţiile de oncologie'', a spus Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea. Potrivit acestuia, iniţiativa construirii centrului oncologic din Oradea a apărut în anul 2010, când s-au aprobat şi indicatorii tehnico-economici pentru realizarea investiţiei. Contractul a fost încheiat cu asocierea dintre companiile Siemens şi Selina.

''Prin realizarea acestui centru va scădea presiunea care există pe institutul oncologic din Cluj-Napoca şi cu siguranţă noul centru va prelua şi din cazurile oncologice, a încă unul sau două judeţe învecinate. Sper ca modelul să fie preluat şi de alte judeţe din ţară", a spus Raed Arafat, ministrul sănătăţii.

Mai mult, în acest an s-a aprobat supraetajarea cu încă două nivele a centrului oncologic în vederea asigurării spaţiului adecvat desfăşurării activităţii medicale în patologia hemato-oncologică, oncologie pediatrică şi transplant de celule stem. Astfel, în luna iulie a acestui an s-a încheiat contractul de lucrări cu asocierea dintre companiile Selina şi Atrium Project.

Clădirea are un regim de înălţime de PĂ2. La parter sunt amplasate cabinetele ambulatorii de oncologie medicală, 20 de paturi pentru spitalizarea de zi şi laboratorul de radioterapie. Etajele I şi II sunt destinate secţiei oncologie medicală cu 70 paturi spitalizare continuă, organizate în 35 saloane a câte două paturi (34 paturi radioterapie - etaj I , 36 paturi oncologie - etaj II).

În ceea ce priveşte aparatura medicală, laboratorul de radioterapie este dotat cu echipamente oncologice performante, astfel că tratamentul de iradiere al bolnavilor cu afecţiuni oncologice se va face ''mult mai ţintit'', fără să fie lezate prea multe ţesuturi sănătoase.

Totodată, computerul tomograf, pe lângă funcţia de diagnostic radiologic, are şi o componentă de simulare care permite delimitarea exactă a volumului de iradiat. De asemenea, informaţia va fi transmisă automat de la computerul tomograf la panoul de comandă al acceleratorului, fără să mai fie necesară introducerea datelor de către fizician.

Tot astăzi a fost inaugurată la Oradea şi secţia de gastroenterologie a spitalul judeţean (staţionarul I). Aceasta dispune în prezent de 14 saloane moderne, cu grup sanitar propriu, saloanele fiind prevăzute cu 2, 3 sau 4 paturi. Valoarea acestei investiţii se ridică la 2,4 mil. lei (peste 500.000 de euro).

laurenţiu.cotu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO