ZF Transilvania

Cele 6.000 de locuinte din „Cartierul Tineretului” asteapta incheierea crizei

Cele 6.000 de locuinte din „Cartierul Tineretului” asteapta incheierea crizei

Cartierul Tineretului urmeaza sa fie realizat in parteneriat public-privat pe o suprafata de 203 hectare (foto medalion), la finalizarea proiectului, noul cartier va include aproximativ 6.000 de locuinte

10.02.2009, 18:23 55

Dezvoltatorul imobiliar Polus Real Estate, membru al grupului TriGranit, a anuntat ca demararea activitatilor de constructie a proiectului „Cartierul Tineretului” din Cluj-Napoca sunt întarziate din cauza obtinerii finantarii necesare acestor lucrari. Investitia în acest proiect imobiliar se ridica la aproximativ 510 milioane de euro.

Conducerea Polus Real Estate estima la începutul anului trecut ca va realiza în 2008 o parte din lucrarile de viabilizare a locatiei si va demara constructia primelor blocuri, însa criza financiara internationala a blocat derularea acestor proiecte. Reprezentantii Polus Real Estate estimau anul trecut ca prima etapa a lucrarilor se va finaliza in cea de-a doua jumatate a anului 2009, moment in care vor fi predate cu titlu gratuit catre Primaria si Consiliul Local Cluj cele 384 de locuinte sociale prevazute in proiect.
„În prezent continuam procedurile de obtinere a finantarii, iar din punct de vedere tehnic au fost finalizate solutiile privind detaliile de executie pentru primele cladiri. Actuala situatie financiara globala are consecinte în primul rand în ceea ce priveste acordarea creditelor ipotecare catre populatie, aspect ce la randul lui îngreuneaza procedeele specifice pentru obtinerea finantarii de catre dezvoltatorii de proiecte rezidentiale’’, a declarat Margareta Beta, PR manager Cartierul Tineretului.
Polus Real Estate a semnat anul trecut un contract de asociere cu firma E-ON Gaz Distributie pentru extinderea conductei de distributie de gaz care va alimenta viitorul cartier. Etapele de pregatire pentru demararea constructiei primelor blocuri prevad, conform reprezentantilor dezvoltatorului imobiliar, activitati de stabilire si planificare a detaliilor de executie a acestor cladiri, dar si racordare la sistemele de servicii utilitare.
Cartierul Tineretului va fi realizat in parteneriat public-privat, iar intregul proiect trebuie sa fie finalizat in cinci ani de la demararea constructiei. La finalizarea proiectului, noul cartier va include aproximativ 6.000 de locuinte. Cartierul Tineretului va fi construit in partea de nord a orasului Cluj, pe un teren aflat in proprietatea Primariei Cluj-Napoca. Potrivit reprezentantilor Polus Real Estate, în acest cartier vor locui peste 16.000 de oameni.
Complexul va avea o suprafata de 203 hectare, din care Consiliul Local Cluj va beneficia de un numar de 384 de locuinte sociale, care vor fi predate gratuit, dar si de un numar de 180 de locuinte care vor reveni municipalitatii, cu titlu de participare la profit. Potrivit reprezentantilor Polus Real Estate, primele locuinte care vor fi construite vor fi cele sociale.
„Pe langa cele apoximativ 6.000 de unitati locative, proiectul include si constructia unor crese, gradinite, scoala generala si liceu, centre medicale, spital, patru lacase de cult, servicii urbane si administrative, primarie, politie, oficiu postal, banca, centru comunitar, pompieri. De asemenea, vor fi construite si unitati de alimentatie publica, magazine, galerii, centre comerciale, dar si un hypermarket’’, spune Margareta Beta.
Complexul imobiliar a fost împartit în mini-cartiere care vor fi construite pe rand. In prima faza, se va realiza ansamblul numit Microraion 1, care va fi format din sase blocuri de locuinte, cu subsol, parter si 7 etaje, care vor avea destinatia de locuinte sociale, si opt blocuri de locuinte cu demisol, parter si trei etaje dispuse în trepte.
„In general, crizele financiare afecteaza mai mult sau mai putin orice sector de activitate. Luandu-se în considerare actualele conditii internationale ale pietei, exista o precautie mai mare din partea tuturor institutiilor bancare atat la nivel national, cat si global, precautie ce presupune proceduri mai elaborate decat acum cativa ani pentru dezvoltatorii si clientii din imobiliare. Consideram ca aceasta criza financiara nu va afecta în mod fundamental activitatea dezvoltatorilor imobiliari’’, spune Margareta Beta.
Cartierul Tineretului este primul proiect rezidential dezvoltat in parteneriat de catre compania Trigranit pe piata romaneasca si cel de-al doilea de pe piata locala dupa ce compania a finalizat anul trecut Polus Center Cluj. Pe langa unitatile locative, noul cartier va include si spatii verzi, gradinite, centre comerciale, dotari hoteliere, un centru de business, precum si un centru de servicii.
S.C. Cartierul Tineretului S.R.L. este desemnata prin licitatie sa construiasca viitorul cartier al Tineretului. Societatea, întemeiata pe un parteneriat public-privat, atribuie o cota de participare de 51% Consiliului Local, restul de 49% revenind societatii Polus Real Estate.
Partenerii societatii Cartierul Tineretului pe langa Consiliul Local Cluj-Napoca si compania Polus Real Estate SRL sunt firmele Assix, proiectant general, Dico&tiganas, servicii si lucrari de proiectare a Cartierului Tineretului, zona de locuinte sud-vest, Energobit, executant retea electrica, si compania Diferit, executant retea de drumuri si retea de alimentare cu apa si canal.
Planul aprobat a fost realizat de firma de arhitectura Atelier FKM, în colaborare cu specialisti din mai multe domenii. Aportul municipalitatii consta în suprafata de teren cedata dezvoltatorului imobiliar, evaluata anul trecut la 8,12 mil. euro.
Firma Polus Real Estate a fost creata de catre TriGranit. TriGranit Holding a mai initiat pe piata clujeana proiectul Polus Center, care a fost finalizat în 2007 in urma unei investitii de aproximativ 140 de milioane de euro. In 2006, TriGranit Holding a vandut complexul comercial Polus Center fondului austriac de investitii Immoeast, valoarea tranzactiei fiind de 210 milioane de euro.
TriGranit este o companie integrata de investitii, dezvoltare si management imobiliar, cu operatiuni in 11 tari din Europa Centrala si de Est si cu un portofoliu de investitii planificate de peste 8,5 miliarde de euro. Potrivit reprezentantilor TriGranit, bugetul de investitii al companiei pentru piata din Romania este de peste un miliard de euro. In prezent, concernul deruleaza investitii de aproximativ 2 miliarde de euro in Europa.
Dupa acelasi model, Consiliul Local Cluj a incheiat  o colaborare cu firma Impact Developer & Contractor S.A. care se obliga sa construiasca 5.700 de locuinte intr-un nou cartier al municipiului situat in zona Dealul Lomb, investitia fiind estimata la suma de aproximativ 600 de milioane de euro.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO